• Cum sa decorezi un pod sau o mansardă

Cum să decorezi un pod întunecat și să-l transformi într-un spațiu de locuit ideal

Podurile sunt considerate, de cele mai multe ori, nepotrivite pentru locuit, iar decorarea lor este destul de dificilă, însă nu imposibilă.

Pentru un arhitect experimentat, toate aceste greutăți sunt doar provocări care trebuie abordate într-o manieră specială, iar aceste spații pot deveni mici oaze în vârful clădirilor. Pentru cei care preferă spațiile de locuit neconvenționale, mansarda este alegerea perfectă. Dacă este organizat eficient, lucarnele sunt bine așezate și mobilierul este potrivit, chiar și spațiul care pare întunecat și neospitalier poate fi transformat într-un mediu plăcut și confortabil.

Cum să decorezi un pod: Jocul luminii și umbrelor

Primul pas pe care trebuie să îl faceți când căutați o soluție pentru un astfel de spațiu trebuie făcut cu gândul la lumină și la o izolație bună, fără de care traiul în mansardă ar fi inimaginabil. Dacă este fezabil, încercați să montați cât mai multe lucarne, pentru a avea suficientă lumină naturală. În funcție de orientarea clădirii, lucarnele trebuie echipate cu jaluzele, care vor preveni intrarea în cameră a luminii excesive, dar și încălzirea inutilă a camerei pe timp de vară. Lumina care intră în mansardă, alături de suprafețele înclinate, creează o combinație dinamică de lumini și umbre, care oferă un plus considerabil interiorului și îl face să se schimbe odată cu anotimpurile și condițiile meteorologice.

Fiți atenți la poziția diferitelor camere pe care vreți să le amenajați în pod, dar și la orientarea lucranelor în relație cu acestea. Dormitorul și livingul sunt camere care au nevoie de lumină, în timp ce holurile sau băile pot fi amenajate în zone slab luminate ale mansardei.

Folosiți spațiul de sub tavanul înclinat

Cum să transformi lipsurile în beneficii? Foarte ușor. Umpleți spațiile de sub tavanul înclinat cu diverse rafturi sau dulapuri. Șifonierele cu uși glisante vor fi ideale pentru acest spațiu, iar camera va fi funcțională. Dacă dulapurile nu sunt necesare în anumite zone, puteți să așezați rafturi deschise. În acest fel, spațiul va deveni mai dinamic, dar și mai funcțional.

În băi, zona de sub tavanul înclinat poate fi locul unde așezați cada de baie făcută la comandă sau cabina de duș.

Folosiți spațiul de sub ferestre

Zona de sub ferestre poate fi organizată într-o mulțime de feluri, în funcție de tipul camerei. În sufragerii, este locul perfect pentru comode, rafturi și chiar canapele.

În funcție de înălțimea parapetului, poate fi zona ideală pentru un birou, care va beneficia de suficientă lumină naturală.

În dormitor, așezați patul paralel cu peretele. Capătul patului trebuie să stea sub pantă, pentru a putea fi folosit fără probleme din ambele părți. Înălțimea de la podea la tavanul înclinat în zona capului trebuie să fie de cel puțin 90 de centimetri.

Minimalism

Influența minimalismului în designul interior este evidentă în fiecare pas. Este o trăsătură dominantă a mansardelor, în principal datorită naturii spațiului. Simplu, elegant și deschis la culoare sau chiar complet alb, spațiul va deveni deschis și primitor. Evitați piesele de mobilier mari și grele, indiferent de cât de mult spațiu aveți. În schimb, alegeți mobilier practic și multifuncțional.

Cum să decorezi un pod: Culorile

Culorile ar trebui să fie simple, în principal alb, negru și gri, cu unele elemente de decor viu-colorate. Nu este, însă, o regulă. Totul depinde de mărimea și lumina din cameră. În camerele mici și înghesuite, este cel mai bine să folosți tonuri deschise, care dau impresia de spațiu, în timp ce mansardele mari, în care abundă lumina, pot fi zugrăvite într-o paletă mult mai largă de culori.

Un spațiu dinamic poate fi obținut cu ajutorul tapetului, în special prin linii verticale, care vor face podul să pară mai înalt. Pentru a adăuga profunzime spațiilor foarte mici, este recomandat să folosiți pardoseli care sunt foarte deschise la culoare, în timp ce nuanțele mai închise pot fi folosite în acele zone deschise și bine luminate.

Structurile din lemn

Structurile din lemn – grinzi, scânduri sau coloane – pot fi elemente foarte atractive. Cel mai bună modalitate de a le scoate în evidență este folosirea unei culori care contrastează cu cea a pereților. Dacă vopsiți zonele înclinate în alb, grinzile de lemn vor adăuga un aer rustic spațiului.

Dacă urmați aceste principii de bază în timp ce vă organizați și decorați mansarda, este foarte posibil să ajungeți la un rezultat extrem de satisfăcător.

Comentariile sunt dezactivate