• Bărbat care montează parchet stratificat

Montare parchet. Cum se face?

Prin noul sistem de blocare 2-Lock, indiferent dacă optați pentru parchet laminat sau parchet din lemn, întreaga instalare a noii pardoseli va fi foarte ușoară. Iată cum se face montarea parchetului.

Unelte pentru montarea parchetului

Pentru instalarea parchetului aveți nevoie doar de câteva unelte:

  • Fierăstrău
  • Creion
  • Ruletă
  • Aspirator

Montare parchet. Pasul 1:

Pregătiți suprafața pe care urmează să fie instalat parchetul. Este o etapă foarte importantă. Mai mult, parchetul Tarkett triplustratificat poate fi montat peste instalațiile de încălzire prin pardoseală, însă doar prin lipire.

Cel mai important lucru este ca suprafața pe care montați atât parchet din lemn sau parchet laminat să fie uscată, netedă și curată. Nivelați suprafața.

De exemplu, în cazul betonului, care conține multă umezeală, este obligatorie montarea unei bariere care să oprească trecerea umidității. Dacă locuiți într-un apartament, nu ar fi o idee rea să instalați o barieră fonică.

Montare parchet. Pasul 2:

Este important să lăsați noul parchet din lemn triplustratificat sau parchet laminat să se aclimatizeze condițiilor din încăperea în care va fi montat. Astfel, lăsați pachetele sigilate în cameră cel puțin 48 de ore. Diferențele de temperatură duc la dilatarea sau contractarea parchetului, iar această etapă este foarte importantă pentru o instalare corectă.

Montare parchet. Pasul 3:

Cum și de unde se începe montarea parchetului? Procesul propriu-zis de montare a parchetului începe după parcurgerea primilor doi pași descriși mai sus. Apoi, montarea parchetului va porni dintr-un colț al camerei – alegerea colțului se realizează în funcție de preferințele montatorului, scopul principal fiind acela de a avea mereu o imagine de ansamblu asupra spațiului rămas neacoperit.

Care este direcția de montare a parchetului? Scândurile de parchet trebuie montate pe lungime, urmând direcția principalei surse de lumină. În camerele înguste, cum ar fi coridoarele sau holurile, montarea se face întotdeauna urmând lungimea camerei, indiferent de direcția luminii.

După ce măsurați camera, lăsați un rost de expansiune de cel mult 10 milimetri în toate direcțiile și asigurați-vă că ultimul rând de scânduri va fi mai lat de 5 centimetri, dar și că lungimea bucății de parchet din lemn sau de parchet laminat de la capătul fiecărui rând va fi mai lungă de 30 de centimetri (50 de centimetri în cazul scândurilor lungi).

Dacă folosiți un fierăstrău, tăiați bucățile de parchet cu fața în jos, pentru a nu le deteriora partea vizibilă.

Vă recomandăm: Când instalați parchet în camere foarte mari, de peste 10 metri lungime sau lățime, folosiți adeziv pentru fixarea podelei. Veți evita riscul ca parchetul să se curbeze sau îndoaie.

Sfaturi pentru instalarea parchetului

Deschideți mai multe cutii cu scânduri.

Lemnul este un produs natural, iar fiecare scândură de parchet din lemn este diferită. Asigurați-vă că bucățile de lemn cu norduri și variații de culori sunt distribuite armonios în cameră.

Modelele de parchet laminat au un design imprimat care se repetă la fiecare zece scânduri, deși numărul poate să varieze, astfel că trebuie să încercați să nu puneți două bucăți identice una lângă cealaltă.

Instalați primul rând de parchet pe lungimea zidului și folosiți distanțiere pentru a permite expansiunea parchetului, care se mișcă în funcție de variațiile de temperatură și umiditate din cameră.

Parchetul laminat este realizat în proporție de 80 la sută din lemn, astfel că și el este supus regulilor. Fără o marjă de expansiune, parchetul se poate curba.

După ce ați montat toate scândurile, îndepărtați distanțierele și instalați plintele. Acestea vor acoperi spațiile lăsate libere și vor oferi eleganță camerei.

Montarea modelelor de parchet din lemn și parchet laminat se face foarte ușor. Iată cinci lucruri pe care trebuie să le țineți minte:

  1. Suprafața pe care montați parchetul trebuie să fie plată, curată și uscată.
  2. Nu vă grăbiți – lăsați parchetul să se adapteze la condițiile din locuința dumneavoastră timp de 48 de ore.
  3. Plănuiți cu grijă montarea parchetului.
  4. Nu uitați de rostul de dilatare.
  5. Nu uitați de plintele care se potrivesc cu parchetul.

Dacă sunteți pregătiți de montarea parchetului, puteți accesa instrucțiunile necesare și din centrul de documentare Tarkett.

Comentariile sunt dezactivate