• Dormitor amenajat, cu parchet antichizat. Iată cum repari un parchet care scârţâie

Cum repari un parchet care scârțâie

După multe căutări ai găsit în sfârșit parchetul care îți place pentru pardoseala casei tale. Numai că după o vreme parchetul a început să scârțâie și să se vadă spații între plăci, pe porțiuni mai mici sau mai mari, după caz. În primă fază, ești tentat să dai vina pe parchetul ales și să pui la îndoială calitatea acestuia. Sunt însă o mulțime de alte cauze care pot sta la baza acestor fenomene, așa că nu te pripi să tragi încă concluzii. După ce ai depășit această etapă apare cea mai importantă întrebare: „Ce pot să fac pentru ca parchetul să nu mai scârțâie?”.

Este important, înainte de toate, să depistezi cauza care a produs acest efect pentru a putea repara un parchet care scârțâie. Unul dintre motive poate fi montajul realizat incorect. Parchetul poate fi instalat cu ajutorul unui adeziv, prin lipire sau în sistem flotant. Dacă stratul suport este din beton, iar plăcile sunt lipite de el cu ajutorul unui adeziv, în timp, lipitura poate slăbi, iar lamelele capătă un joc ce provoacă sunetul neplăcut. Parchetul montat în sistem flotant ajunge să scârțâie numai dacă instalarea nu s-a făcut corect sau suprafața pe care se montează este neregulată.

Montajul incorect poate presupune că nu s-au respectat condițiile de instalare a substraturilor sau nu s-a respectat distanța de expansiune recomandată față de pereți, țevi sau plăci ceramice. O umiditate peste limita recomandată într-o cameră poate fi și ea cauza unui parchet care scârțâie. Pentru a nu mai scârțâi, parchetul se poate recondiționa, dar aceasta este o soluție destul de costisitoare. Ai nevoie de un profesionist care să-l scoată cu grijă și apoi să-l asambleze la loc, respectând toate intrucțiunile de instalare. Este posbil să fie nevoie și de refacerea stratului suport înainte de remontare, pentru a-i asigura planeitatea.

Cum se repară parchetul care scârţâie

Este important să asiguri și izolarea fonică a pardoselii. Poți realiza antifonarea parchetului montând mai întâi o folie din polietilenă expandată sau de PVC cu bule de aer. O altă opțiune sunt plăcile din plută ce oferă pe lângă izolare acustică, izolare termică și protecție anticondens. Parchetul poate începe să scârțâie și din exploatare sau datorită unor lovituri puternice provocate de obiecte grele. O întreținere necorespunzătoare, fie că este vorba de umiditate excesivă, fie de curățarea lui cu produse chimice, poate fi și ea cauza pentru care parchetul produce aceste sunete. Alte motive pot fi uzura sau deteriorarea produsă în timp.

Chitul poate fi de ajutor în repararea parchetului

Există și posibilitatea să fixezi piesele fără să le demontezi. Nu ai însă garanția că acestea nu vor lucra în continuare sau nu se vor deplasa ulterior. Dacă vrei să încerci și această variantă, mai simplă și mai economică, poți fixa piesele care se mișcă cu ajutorul unor așchii sau poți umple spațiile dintre plăcile de parchet cu ajutorul unui chit special sau adeziv pentru parchet. După care parchetul se rașchetează și se lustruiește.

Spre deosebire de parchetul multistratificat, parchetul din lemn masiv lucrează mai intens, în funcție de variațiile de temperatură și umiditate. Traficul intens poate provoca și el deplasarea plăcilor de parchet din lemn masiv. În momentul în care piesele încep să se deplaseze sau să scârțâie tot ce poți face este să demontezi parchetul, pe toată suprafața camerei sau doar zona afectată și să-l fixezi din nou cu adeziv.

Recondiţionarea parchetului vechi nu este mereu indicată

Dacă montezi parchet în mai multe camere, în living, dormitoare, bucătărie și holuri, îți recomand să îl instalezi separat, pe fiecare cameră. Așa ai un control mai bun asupra lui decât pe o suprafață mai mare. În cazul unui parchet foarte vechi ce prezintă semne serioase de uzură, după ce a fost rașchetat și lustruit de mai multe ori, îți recomand să-l înlocuiești.

Comentariile sunt dezactivate