• Cum să decorezi spațiile mici

Fericirea stă în lucrurile mărunte: Cum să decorezi spațiile mici

Când renovează sau adaptează spațiile interioare, arhitecții și designerii se confruntă cu numeroase obstacole și limitări, care pot fi motivante și ar trebui considerate provocări în design. Iată cum se decorează spațiile mici.

Una dintre cele mai des întâlnite limitări este lipsa spațiului, mai ales când diferite funcții trebuie să fie instalate într-un spațiu limitat, fără să răpească din calitățile vizuale ale camerei.

Cine locuiește într-un apartament mic știe cât de greu poate fi de decorat un astfel de spațiu. Chiar și așa, există soluții funcționale pentru aceste apartamente, care pot deveni mici oaze fermecătoare, care emană stil și eleganță la fiecare pas.

Sfaturi pentru decorarea spațiilor mici

Asigurați-vă că spațiul are parte de suficientă lumină

Un factor important în plănuirea și decorarea unui interior de mici dimensiuni este lumina naturală. Camere precum sufrageria, dormitorul sau biroul, care necesită multă lumină, sunt așezate de obicei la marginea clădirii, în zone care au ferestre.

Camerele care nu necesită lumină naturală sunt băile și holurile.

Zone coerente

În astfel de apartamente mici, spațiul este, de obicei, deschis și fluid, fără pereți masivi, care l-ar înghesui și mai mult. Bucătăria, sufrageria și biroul reprezintă o structură unită și coerentă, despărțită de elemente de mobilier sau de culori și materiale diferite.

Elementele bucătăriei trebuie să fie aranjate liniar, pentru a economisi cât mai mult spațiu cu putință și pentru a reduce mișcarea persoanei care muncește în acest spațiu. În majoritatea cazurilor, cina este servită la bar sau la o masă cu trei sau patru scaune.

Decorarea camerelor mici

Decorarea spatiilor mici necesită creativitate, dar și o bună organizare

Când decorați sufrageria, oferiți atenție suplimentară mobilierului. Acesta trebuie să fie ”ușor” și simplu, astfel ca spațiul să fie pe cât de deschis posibil.

În funcție de mărimea apartamentului și de nevoile celor care locuiesc în el, dormitorul poate fi separat funcțional de restul camerelor sau poate fi plasat în cadrul livingului. Dacă nu este suficient spațiu pentru un dormitor separat, patul poate fi despărțit de restul camerei prin partiții elegante și transparente.

Folosiți fiecare centimetru

Zona de lucru poate fi instalată fie în dormitor (dacă mărimea spațiului o permite), fie în living. Biroul poate fi așezat cel mai bine lângă perete, cu o bibliotecă deasupra.

Umpleți colțurile cu dulapuri, șifoniere sau rafturi, pentru a ține liberă partea centrală a apartamentului.

Zona de la intrare, dar și baia, ocupă cel mai puțin spațiu în aceste apartamente. Acest lucru nu înseamnă, însă, că nu trebuie să fie frumoase și atrăgătoare. Decorarea acestor spații mici poate fi realizată prin detalii și o alegere potrivită a culorilor și materialelor. Pentru a obține cât mai mult din spațiul mic al băilor, înlocuiți cada tradițională cu o cabină de duș realizată din sticlă.

Alegeți mobilier multifunctional

În apartamentele mici este de preferat folosirea mobilierului multifuncțional, care ocupă puțin spațiu. Puteți apoi să mutați, ridicați, coborâți sau să rotiți elementele de mobilier după nevoile dumneavoastră. În acest fel, economisiți mult spațiu, iar apartamentul dumneavoastră va părea diferit de fiecare dată, în funcție de poziția și scopul diferitelor elemente.

Printre aceste obiecte de mobilier multifuncționale se numără dulapurile mici care pot fi folosite și ca scaune, mesele pliante și spațiile de depozitare de sub paturi. Paturile care pot fi ridicate pe perete sunt o alegere excelentă pentru apartamentele foarte mici.

Dați viață spațiului prin detalii

Pentru a face o cameră mai plăcută și frumoasă, o puteți îmbunătăți printr-o multitudine de detalii, însă fiți atenți să nu exagerați și să transformați un interior mic într-unul foarte aglomerat. În loc de tablouri, încercați să așezați oglinzi pe pereți. Vor mări spațiul, iar imaginile vor fi mereu diferite, în funcție de locul de unde le priviți și de perioada zilei.

Folosiți-vă de înălțimea spațiului

Dacă tavanul este mai înalt decât în apartamentele obișnuite, poate fi folosit pentru a crea impresia de spațiu.

Spațiile mici și complicate, în mâinile unui maestru, se pot transforma într-un tot unitar organizat. Nu vă temeți de spațiile mici, ci decorați-le cu gândul la funcționalitate și la estetică.

Comentariile sunt dezactivate