Amenajări pentru camere mici. Sfaturi și trucuri
Când renovează și adaptează designul interior, arhitecții și designerii se confruntă cu numeroase obstacole și limitări, adevărate provocări, care pot fi folosite ca sursă de inspirație. Una dintre cele mai comune este amenajarea pentru camere mici. Spațiul redus este o constrângere, mai ales atunci când acesta trebuie valorificat la maximum, fără a compromite funcționalitatea și nici dimensiunea estetică.
Oricine locuiește într-un apartament mic știe cât de complicată poate fi amenajarea. Cu toate acestea, dacă sunt decorate funcțional, aceste apartamente pot deveni spații fermecătoare care vor uimi cu stilul și eleganța lor.
1. Asigură-te că încăperea are suficientă lumină naturală
Unul dintre factorii importanți în amenajarea unui spațiu mic este lumina zilei. Spațiile precum sufrageria, dormitorul sau camera de studiu necesită multă lumină și este bine să fie plasate în zonele în care există ferestre, pentru beneficia de lumină naturală.
În zonele în care nu există lumină naturală, este convenabil să poziționezi baia, toaleta și holurile.
2. Combină spațiile
În apartamente mici este bine ca spațiul să fie deschis și fluid, fără compartimentări, care ar reduce spațiul. Bucătăria, sufrageria și camera de studiu trebuie să aibă o structură coerentă unică, divizată vizual de unele elemente de mobilier sau de diferite culori și materiale.
Amenajarea unei bucătării mici
Elementele din bucătărie pot fi cel mai bine organizate, pentru a economisi spațiu și pentru a facilita mișcarea celor care folosesc bucătăria. Zona de luat masa poate fi realizată sub forma unui bar cu scaune înalte sau mese mai mici, pentru 3-4 persoane.
Amenajarea sufrageriilor mici
La amenajarea sufrageriilor, trebuie acordată o atenție deosebită mobilierului. Se recomandă ca mobilierul să aibă dimensiuni reduse, astfel încât spațiul să rămână cât mai deschis posibil și să permită mișcarea.
În funcție de suprafață și de nevoi, dormitorul pot fi separat funcțional de restul apartamentului sau inclus în sufragerie. În cazul în care nu există spațiu suficient pentru o separare reală a dormitorului, patul poate fi delimitat cu ajutorul unor partiții elegante și transparente, cum ar fi paravanele sau pereții despărțitori din sticlă.
3. Amenajeză camerele mici, folosind fiecare bucățică de spațiu
Poți amenaja spațiul de lucru sau dormitorul (dacă dimensiunea camerei permite acest lucru) pentru a fi folosit ca sufragerie.

Amenajarea unui dormitor mic sau a unui alt spațiu de dormit poate avea un efect spectaculos dacă acorzi atenție detaliilor
Umple spațiile mici sau colțurile întunecate ale apartamentului cu dulapuri, rafturi și astfel poți elibera zona centrală a apartamentului.
Holul de la intrare, precum și baia, din aceste apartamente ocupă cel mai puțin spațiu. Dar asta nu înseamnă că nu pot arăta frumos. Acest lucru se poate realiza prin diferite detalii și prin alegerea inspirată a materialelor și culorilor.
Amenajarea unei băi mici
Pentru a obține cât mai mult spațiu în baie, poți înlocui cada clasică, alegând un duș cu pereți din sticlă, astfel încât încăperea să pară mult mai mare.

Un duș cu pereți din sticlă este ideal într-o baie mică, iar stilul se va potrivi perfect într-o casă modernă
4. Alege un mobilier multifuncțional pentru spațiile mici din apartament
În apartamentele mici se recomandă utilizarea de mobilier multifuncțional, care poate economisi spațiu. Poți folosi o serie de elemente care prin mișcare, ridicare sau modificare a dimensiunii, prin deschidere, apropiere sau rotire pot forma o nouă piesă de mobilier. Acest lucru va economisi în mod semnificativ spațiul, dar vei putea crea mereu un decor diferit, prin mutarea simplă a pieselor de mobilier.
Câteva exemple de mobilier ar fi dulăpioarele cu sertare care pot fi folosite pentru depozitare, dar și pe post de scaune sau mesele pliante, care pot fi folosite în funcție de nevoie. Un alt exemplu este folosirea spațiului de sub pat pentru depozitare. Paturile care pot fi ridicate pe perete sunt, de asemenea, ideale pentru apartamentele de acest tip.
5. Dă viață în spațiului prin detalii
Pentru a face suprafețele mici mai confortabile și mai frumose, le poți decora cu o multitudine de detalii și decorațiuni interioare, dar asigură-te că nu exagerezi, pentru ca spațiul să nu pară aglomerat. În schimb, poți folosi oglinzi pentru a mări percepția spațiului.

Nu uita! Detaliile fac difernța, însă trebuie alese cu grijă pentru a nu încărca prea mult o cameră mică
6. Utilizează spațiul vertical
Dacă spațiul are o înălțime mai mare, acesta poate fi utilizat pentru amenajarea unui loc de dormit, la înălțime. Nu trebuie sa așezi un pat complet pe locul respectiv, ci doar o saltea care va indica vizibil poziția locului de dormit.

Spațiul dintr-un apartament mic poate fi valorificat și pe verticală, pentru a poziționa o zonă de dormit
În mâinile unui adevărat maestru, spațiile mici și complicate, pot deveni extrem de funcționale și aspectuoase. Nu-ți fie frică de spațiile mici, ci mai degrabă profită de ocazie pentru a le valorifica în favoarea ta, din punct de vedete funcțional și estetic.