• Hol cu scară interioară, decorat cu lvt (vinil de lux), un înlocuitor perfect pentru gresie

Înlocuitori pentru gresie

Atunci când alegem o pardoseală căutăm în general una care să fie caldă, cât mai rezistentă la zgârieturi, accidente sau pete, confortabilă la mers. Pentru medii umede lucrurile se complică puțin, iar materialul trebuie să aibă calități hidroizolante și să reziste foarte bine la umiditate.

Până acum câțiva ani, cel puțin când venea vorba de pardoseala pentru baie și bucătărie, prima și singura opțiune era gresia ceramică. Nici nu se punea problema să alegi altceva. Așa cum era  și firesc știința și tehnica au evoluat, iar acum ai mai multe tipuri de materiale, rezistente la apă și mult mai plăcute ca aspect, din care poți alege.

Ce avantaje au înlocuitorii gresiei

Multe dintre ele vin cu avantaje net superioare gresiei ceramice, din punct de vedere estetic, al întreținerii, al rezistenței în timp sau al montajului.

Dacă în prezent ai o pardoseală din gresie ceramică și vrei s-o înlocuiești, înainte de a monta un alt tip de material înlătură complet plăcile ceramice și resturile de adeziv. Este cel mai bine să procedezi astfel pentru a evita alte probleme și complicații pe viitor. Stratul suport trebuie să fie plan și curat pentru majoritatea tipurilor de pardoseală. O să vezi în continuare însă că există și mici excepții de la această regulă.

Îți prezint câteva alternative pentru gresia ceramică din care poți alege în funcție de nevoile tale și stilul amenajării ales.

Piatra naturală

Este un material natural, folosit de secole pentru pardoseli. Piatra naturală este extrem de versatilă, disponibilă în foarte multe culori și modele. La fel ca în cazul oricărui alt material este bine sa achiziționezi cu cel puțin 10% mai multe plăci pentru a avea pe viitor, în cazul unor deteriorări ce necesită înlocuire. Cele mai populare pietre naturale pentru placări sunt travertinul, ardezia, marmura, granitul sau calcarul.

Granitul

Este unul dintre cele mai folosite și mai recomandate pentru placările de pardoseală. Este una dintre cele mai dure pietre folosite în construcții și amenajări, izolează foarte bine împotriva umezelii și are un finisaj foarte frumos din punct de vedere estetic. Este disponibil într-o gamă largă de culori. Poate fi folosit în băi, bucătării, spații de birouri, zone de zi, holuri sau spații comerciale, cu mențiunea că pentru interior poate crea un efect destul de rece.

Travertinul

O rocă sedimentară dură formată din carbonat de calciu, este extrem de versatil și poate fi folosit în orice stil de amenajare, fie el clasic, tradițional sau modern. Se remarcă prin textura poroasă care adaugă un plus de personalitate spațiului. Se găsește în nuanțe calde de ivoriu, bej, maro, gri sau galben și poate avea patru tipuri de finisaje: lucios, mat, periat și buciardat. Este recomandat pentru spații comerciale, holuri, bucătării, zone de zi și băi. Pardoseala din travertin trebuie însă sigilată și întreținută corespunzător în mod regulat.

Marmura

Chiar dacă este mai predispusă la zgârieturi și se pătează mai ușor decât alte pietre, poate fi folosită ca pardoseală.  Este un material elegant, disponibil într-o mare varietate de modele, de la alb, negru la roșu și verde cu diferite transparențe și venaturi. Spre deosebire de travertin, este mai grea și mai rezistentă. Are nevoie de o atenție deosebită la montare, de o etanșare corectă efectuată de profesioniști pentru că absoarbe apă. Este recomandată pentru scări, living-uri, bucătării, băi și holuri.

Ardezia

O rocă argiloasă dură, este densă, durabilă și rezistentă. Este o alegere inspirată pentru principalele sale avantaje, nu este alunecoasă, nu absoarbe lichide și nu se pătează. Poate fi folosită fără probleme în zone cu trafic intens, în bucătării, băi, birouri sau living-uri.

Rășina epoxidică

Folosită până acum în special în spații publice, pardoseala epoxidică a devenit o alegere inspirată inclusiv pentru amenajările rezidențiale, datorită avantajelor sale. Pardoseala își menține în timp culoarea vie, se curăță și se întreține ușor, este foarte rezistentă, nu se zgârie ușor și are o durată lungă de viață. Pardoseala epoxidică este o suprafață continuă, neîntreruptă de rosturi sau îmbinări, realizată din rășini epoxidice colorate, fără solvenți. Rășinile epoxidice sunt materiale polimerice, în stare lichidă care în urma unei reacții chimice se solidifică. Este un tip de pardoseală caldă, igienică, hidroizolantă și termoizolantă. Poate fi utilizată în spații aglomerate cu trafic intens precum bănci, spații comerciale, birouri, dar și în locuințe, inclusiv cu sisteme de încălzire prin pardoseală.

Procesul de aplicare este unul complex de aceea îți recomand să apelezi la o echipa de specialiști. Stratul suport trebuie pregătit în prealabil prin șlefuire, frezare sau sablare, iar dacă este cazul se vor repara micile fisuri sau găuri pentru asigurarea planeității. Apoi se aplică un strat amorsă, un strat de bază în care se pot introduce bucăți de cuarț colorat, după care se aplică stratul de sigilare. Acest ultim strat poate fi colorat, transparent, mat sau lucios cu finisaj neted sau antiderapant.

Microcimentul

Deși mai puțin cunoscut la noi, microcimentul este o soluție simplă, practică și elegantă, foarte bună pentru renovări, mai ales că poate fi aplicat peste plăcile de gresie. Este un mortar hidraulic, realizat din diverse pulberi, ciment, agregate, rășini și coloranți, amestecate cu apă. Se poate aplica peste orice suprafață rigidă, orizontală sau verticală din piatră, plastic, ceramică, sticlă, gresie, pal și altele. Pentru a se integra cât mai bine în stilul amenajării se poate aplica inclusiv peste obiecte sanitare sau mobilier. Spațiile umede, precum băi sau bucătării, pot fi îmbrăcate complet de la pardoseală până la pereți. Înainte de aplicarea stratului protector, pardoseala poate fi personalizată sau decorată cu ajutorul unui șablon, iar suprafața poate fi utilizată la o zi după. La fel ca și în cazul pardoselii epoxidice este foarte important ca procesul de execuție să se realizeze cu atenție. Se curăță foarte ușor și este potrivit atât pentru amenajări moderne cât și clasice.

Mozaic

Mozaicul este o lucrare tehnică decorativă ce se realizează din mortar de ciment și bucăți de piatră sau sticlă de diverse dimensiuni. L-ai văzut cu siguranță în multe dintre clădirile realizate în perioada comunistă, dar asta nu inseamnă că nu poate avea și valențe moderne. Fiecare pardoseală din mozaic este unică, în funcție de ce rezultat îți dorești să obții poți alege ca liantul (mortarul) să fie colorat sau poți opta pentru mai multe tipuri de pietre. Se poate folosi în băi, bucătarii, holuri, spații comerciale și pe scări.

LVT

Femeie care privește pe geamul bucătăriei cu pardoseală din LVT

Plăcile de LVT pot înlocui gresia din bucătărie și vor da un aspect luxos încăperii

LVT, Luxury Vinyl Tiles, este o pardoseală de ultimă generație, o alternativă la pardoselile clasice cu gresie, parchet sau laminate, ideală în orice tip de spațiu, de la restaurante, birouri, până la spații de locuit. LVT este disponibil sub formă de dale sau plăci, cu structuri pentru diferite clase de trafic. Principalele sale avantaje sunt proprietățile acustice foarte bune și rezistența la apă. Spre deosebire de gresie, piatra naturală sau beton este o pardoseală caldă, ce oferă o senzație plăcută la mers. În funcție de modelul ales, se montează cu adeziv, prin sistem clic sau fără lipire. Alte avantaje ce merita menționate, permite instalarea sistemului de încălzire prin pardoseală, este rezistent în timp și se întreține foarte ușor.

Linoleum

Linoleumul este un material 100% natural și se produce din ulei de in, rășină de pin, praf de lemn, plută și calcar. Este o pardoseală antistatică, antialergică și antibacteriană, adică suprafața lui nu permite fixarea și dezvoltarea bacteriilor. Face parte din categoria pardoselilor calde, este confortabil și oferă o senzație plăcută la mers. Este rezistent la abraziuni, pete, produse chimice și se curăță extrem de ușor. În plus, are emisii joase de compuși volatili organici. Și tocmai datorită acestor calități, în ultima vreme este folosit tot mai des ca pardoseală pentru copii sau în spații sanitare.

Decor cu linoleum cu model. Linoleum, inlocuitor pentru gresie

Linoleumul poate înlocui cu succes gresia, fiind un material complet natural și cu proprietăți antibcteriene

Poți alege dintr-o gamă largă de modele, unele dintre ele se inspiră din aspectul unor materiale naturale precum marmura sau piatra. Dacă nu ești mulțumit de selecție poți inclusiv decupa materialul și combina diferite culori pentru a obține modelul dorit. Montajul pardoselii din linoleum se realizează foarte ușor însă trebuie înlăturată complet pardoseala existentă și orice urmă de adeziv. Asigură-te că stratul suport este neted, curat și uscat. Păstrează linoleumul în camera unde se va monta cel puțin 24 de ore pentru a se aclimatiza condițiilor din spațiul respectiv.

Vinil

Vinilul este un tip de pardoseală extrem de confortabil și este disponibil într-o selecție largă de culori sau modele cu aspect de piatră, lemn sau alte materiale, cu finisaj mat și lucios. Are proprietăți acustice excelente, o aderență bună și în plus, pentru spații umede îți oferă posibilitatea să continui finisajul chiar și pe perete.

Parodseala din vinil cu model. Vinilul este un înlocuitor pentru gresie

Vinilul este un material perfect pentru înlocuirea gresiei. Modelele pardoselii din vinil te ajută să creezi decorul pe care îl visezi

La fel ca și în cazul linoleumului este necesară scoaterea pardoselii existente pentru a-i asigura un strat suport curat, neted și uscat. Trebuie ținut în spațiul respectiv cel puțin o zi înainte de montare și nu uita să-ți iei o marjă de 15-20 cm la tăiere.

Știu că procesul de amenajare al casei este unul costisitor și foarte obositor. Îți recomand de aceea să nu iei decizii în mod impulsiv și să analizezi cu atenție toate opțiunile, în special când vine vorba de alegerea finisajelor. Pardoseala joacă un rol extrem de important în casă atât din punct de vedere estetic cât și funcțional, așa că îți sugerez să nu faci rabat la calitate și să cântărești toate opțiunile înainte. Pentru a-ți veni în ajutor, vom detalia în perioada următoare ce alternative de pardoseală ai la gresia ceramică, în special în spațiile rezidențiale.

Comentariile sunt dezactivate