• amenajarea unui living

Amenajarea unui living în stil modern – cum să faci alegeri inspirate

Livingul. Indiferent că stai într-un apartament mic de bloc sau într-o vilă, sufrageria este, poate, cea mai importantă încăpere din casa ta, pentru că este percepută ca fiind locul central unde îți primești oaspeții și unde petreci cea mai mare parte din timp împreună cu cei dragi. Amenajarea unui astfel de spațiu nu este deloc ușoară, mai cu seamă că poți alege dintr-o multitudine de stiluri, de la clasic, rustic, eclectic și până la industrial. 

Dacă optezi pentru designul modern, atunci este bine să știi care sunt câteva dintre particularitățile acestui mod de amenajare interioară și ce poți face concret pentru ca alegerile tale să fie inspirate, adică să respecte regulile cât să nu faci greșeli majore și, totodată, să reușești să dai o notă personală livingului tău.

Caracteristicile stilului modern – diferențele față de alte stiluri
Livingul modern – tendința în amenajarea interioară
Culorile ideale pentru un living amenajat în stil modern
Mobilierul pentru un living amenajat în stil modern
Livingul modern în alb și negru – dă personalitate sufrageriei tale
Reguli generale pentru amenajarea livingului în stil modern

Caracteristicile stilului modern – diferențele față de alte stiluri

caracteristicile stilului modern

Adesea, se face o confuzie între stilul modern, cel contemporan și cel minimalist. Chiar dacă tendințele actuale nu impun reguli stricte în a alege un stil sau altul, ci te îndeamnă să combini elemente din mai multe tipuri de design asemănătoare, este bine să știi care sunt diferențele de bază dintre ele și cum recunoști un living modern. În cele ce urmează, îți venim în ajutor cu unele recomandări ale specialiștilor în domeniu, pentru ca proiectul amenajării sufrageriei tale în stil modern să fie unul reușit. 

Diferențele între stilul modern, contemporan și minimalist

Stilul modern își are originile în mișcarea culturală apărută la sfârșitul secolului al XIX-lea, ca o reacție la clasicism. Un astfel de design interior este caracterizat de liniile drepte, formele clare și plane (nu sculptate în relief), accesorii și decorațiuni cât mai puține și mai simple, țesături, de regulă, uni și forme geometrice. Cu alte cuvinte, interioarele amenajate astfel sunt luminoase, aerisite, dau senzația de ordine și rigurozitate, pentru că fiecare element utilizat are un rol. Practic, este vorba despre un stil care îmbină arta cu funcționalitatea. 

Atât designul modern, cât și cel contemporan sau minimalist înseamnă simplitate, minimalizarea ornamentelor, forme clare și linii drepte. Totuși, între cele trei stiluri există câteva diferențe, ce-i drept subtile:

 • conceptul de „aici și acum” – este valabil pentru toate cele trei tipare, doar că, în vreme ce stilul contemporan este puternic ancorat în prezent și se schimbă de la o perioadă la alta, stilul modern și cel minimalist nu depind neapărat de tendințele momentului și nu se modifică atât de des;
 • mobilierul simplu și funcțional – perfect pentru stilul modern, în vreme ce, în minimalism, el dispare aproape complet sau e folosit doar cel strict necesar și multifuncțional; în designul contemporan, acesta trebuie să aibă forme unice, inedite; 
 • cromatica – albul, bejul, griul, negrul sunt favorite pentru stilul modern, precum și cromatica în aceeași culoare sau nuanțe asemănătoare; în stilul contemporan, sunt prezente accente vii de culoare și un joc al contrastelor, în vreme ce minimalismul preferă austeritatea și chiar monocromatica; 
 • formele – în stilul modern, sunt permise și liniile curbe sau formele sferice, în vreme ce în minimalism, nu, iar în amenajarea în stil contemporan există o varietate de forme;
 • pardoseala – în designul modern, sunt acceptate mochetele sau covoarele, doar dacă au dimensiuni mici, în timp ce minimalismul le respinge complet; în stilul contemporan, sunt acceptate covoarele colorate și de dimensiuni mari.

Chiar dacă există aceste mici diferențe între cele trei stiluri, reține că poți face combinații interesante și să-ți amenajezi livingul în stil modern contemporan sau modern minimalist.  

Cum recunoști un living amenajat în stil modern

living modern open space

Livingurile amenajate în stil modern au la bază conceptul de spațiu deschis (open space). Aceasta, pentru că sunt conectate cu alte zone din casă, cum ar fi o bucătărie sau diningul, locul în care iei masa cu cei dragi. Fiind astfel concepute, ele dau senzația de luminozitate și spațialitate. Zonele sunt adesea delimitate vizual, dar nu de pereți care se întind pe toată lungimea sau înălțimea încăperii, ci de panouri sau de stâlpi cu linii drepte ori curbe. Mai sunt, însă, și alte elemente care te ajută să recunoști un living modern și este important să le cunoști pentru ca, înainte de a începe amenajarea sufrageriei, să vizualizezi cam cum ai vrea să arate la final. Iată care sunt acestea: 

 • pereții – din cărămidă (poate să fie și aparentă), piatră, ciment nefinisat;
 • țevile și elementele de structură – sunt la vedere sau mascate de panouri din lemn ori din alte materiale; 
 • liniile și formele – drepte și curbe, figuri geometrice simple (pătrate, dreptunghiuri, cercuri, cuburi);
 • mobilierul – cu picioarele la vedere, jos, cu linii suple, modular, ușor de mutat dintr-un loc în altul;
 • ferestrele mari – de obicei, ferestrele sunt mari, nedecorate; pot exista draperii și perdele, dar doar cât să nu dea senzația de aglomerat, de sufocant; în încăpere pătrunde multă lumină naturală, reflectată de unele suprafețe;
 • culorile naturale – în general, cât mai neutre, dar pot fi și nuanțe vii; 
 • texturile și materialele – lemn nevopsit, piele naturală sau sintetică, răchită, fibre naturale, metal;
 • existența mai multor zone – în aceeași încăpere, există o zonă de relaxare și una utilă, dar această împărțire nu este obligatorie, ci doar dacă răspunde mai bine nevoilor tale și ale familiei tale; 
 • pardoseala – gresie, marmură, granit, beton aparent, șapă ipoxidică ori parchet din lemn natur.

Alege parchetul Tarkett din gama Tango Classic, realizat din esențe de lemn de frasin și stejar, special conceput pentru a se potrivi unui living amenajat modern, în care vrei să aduci natura cât mai aproape de tine și, totodată, să fii mereu la modă.

parchet pentru living

Parchet Tarkett din gama Tango Classic

Livingul modern – tendințe în amenajarea interioară

tendinte moderne living

Când vine vorba de amenajarea unui living modern, chiar dacă nu este un stil puternic ancorat în prezent, așa cum este cel contemporan, este bine să ții cont de tendințe, ca să poți crea un spațiu chic. Aceasta, pentru că există niște caracteristici de bază, dar ele pot fi adaptate mereu nevoilor și gusturilor tale, fără să se piardă esența. Prin urmare, în continuare, afli cum poți avea un living modern, urmând, în mare, regulile stilului, dar nu ad litteram, ci modificându-le pentru mai multă originalitate și un aer fresh. 

Combină stilurile de design interior

Tendința de a merge doar pe ideea unui singur stil nu mai e de multă vreme de actualitate. Ca să dai o notă personală sufrageriei tale și, în același timp, să ai siguranța că alegerile pe care le faci sunt inspirate, încearcă să combini elemente din mai multe stiluri, chiar și relativ similare. Astfel, poți îmbina foarte bine elementele minimaliste, în linii simple, cu cele moderne și să obții un living amenajat în stil modern minimalist. La fel de bine, dar ceva mai îndrăzneț este să preiei aspectul industrial, nefinisat și să optezi pentru metale brute, nelustruite, ci mătuite sau vopsite într-un negru mat, de exemplu, ca să aduci în livingul tău modern un plus de autenticitate și originalitate. 

stiluri de amenajare living

Cum amenajezi pereții dintr-un living modern

Pentru pereți, poți recurge la cărămidă aparentă ori la pereți netencuiți sau nefinisați, cu aspect de plăci de ciment. Ideea unui astfel de design este să aduci natura mai aproape de casa ta, iar prin imperfecțiunile „zidurilor”, să obții un interior original, cu multă personalitate. 

decor living

Dacă vrei să dai o notă chic, deosebită livingului tău, poți ca, în locul cărămizilor aparente, să optezi pentru pereții cu aspect de piatră de râu. Fie că alegi formele clasice ale acestora, fie pe cele geometrice, efectul obținut este la fel de plăcut. 

pereti de piatra in living

Cum amenajezi pardoseala unui living modern

pardoseala living

Stilul modern îți permite să amenajezi pardoseala și cu gresie, marmură sau granit, dar pentru că e vorba despre living, specialiștii în design interior recomandă o pardoseală caldă. Aceasta, pentru că este plăcută la atingere, confortabilă și dă un aspect primitor întregii încăperi. Ca să accentuezi toate aceste senzații, poți opta pentru parchetul laminat sau din lemn. Tarkett îți oferă o gamă largă de specii de lemn, de la stejar la mahon african. Reține că, indiferent de tipul ales, parchetul Tarkett beneficiază de o structură stabilă, un sistem de instalare cu click și de unele dintre cele mai durabile lacuri și uleiuri de pe piață. De asemenea, pentru o protecție mai bună la lichide, în special pe latura scurtă, este tratat cu tratament Aquaguard, ceea ce îi conferă impermeabilitate. 

Pentru amenajarea unui living modern, alege parchetul din lemn de stejar, frasin sau fag, din colectia de parchet modern Bolero, durabil, rezistent la zgârieturi, ușor de montat și de întreținut. Totodată, paleta de culori naturale este cu siguranță un plus pentru un living modern, cu aspect deosebit. 

parchet modern pentru living

Parchet modern Tarkett din lemn, colecția Bolero

O variantă la fel de bună pentru pardoseala unui living amenajat în stil modern este să optezi pentru parchetul laminat din colectia Navigator, care combină frumusețea texturilor lemnului nobil de esență tare cu durabilitatea foarte mare a plăcilor. Totodată, o astfel de pardoseală te va duce cu gândul la aventurile primilor exploratori și îți va da senzația că în livingul tău este o atmosferă energică. 

parchet laminat

Parchet laminat Tarkett, colecția Navigator

Chiar dacă, în principiu, stilul modern presupune eliminarea completă a covoarelor, există o excepție pe care o poți face, ca să ieși un pic din rând, atât timp cât dimensiunile lor sunt mici și nu acoperă toată pardoseala. Este vorba despre covoarele din polipropilenă, cum sunt și cele oferite de Tarkett, în colectia Adria, în nuanțe de alb, bej, gri deschis și închis, verde, roșu și albastru, în funcție de preferințele tale. Este foarte important să știi că aceste covoare au o bandă de polipropilenă în loc de iută în urzeală, ceea ce le conferă rezistență la umezeală și durabilitate. De asemenea, ai posibilitatea ca țesătura să aibă un model personalizat. 

Covor Adria in bucatarie

Covoarele Tarkett din colecția Adria te ajută să îmbini stilul practic cu cel modern

 

Ce decorațiuni poți alege pentru livingul modern

În ceea ce privește decorațiunile pentru livingul tău modern, e bine să știi că nu mai sunt la modă citatele înrămate, dar că poți folosi ramele simple, colorate sau cu aspect de lemn natur pentru a-ți decora pereții. Pernele cu linii sau modele geometrice ori în nuanțe vesele pot fi obiecte care să dea o notă veselă livingului tău modern. Poți opta și pentru fotolii puf, tricotate manual, din iută și bumbac, care au un dublu rol: estetic și funcțional. 

decoratiuni pentru un living modern

Pentru livingul amenajat în stil modern, tablourile grafice abstracte, cu multă culoare sau picturile pe pânză, dar compuse din mai multe piese de tip puzzle sunt alegeri inspirate. De asemenea, ia în calcul încorporarea anumitor obiecte de artă în pereții camerei, pentru a obține un efect deosebit.

culori potrivite pentru un living modern

Ce plante de interior sunt potrivite într-un living modern

plante decorative pentru living

Într-un living modern, își poate face loc o plantă supradimensionată, dacă este pusă într-un colț și dacă spațiul de care dispui este suficient de mare, așa încât prezența ei să nu creeze senzația de aglomerat. În general, însă, sunt preferate plantele mici, cum sunt cactușii, suculentele și, mai ales, microclimatele de tip terariu. 

Culorile ideale pentru un living amenajat în stil modern

mov pentru living

Ieși din zona de confort și mizează pe o explozie de culoare pentru un living modern. Chiar și o singură piesă de mobilier colorată poate accentua sau transforma toată estetica unei camere. De exemplu, canapelele și fotoliile în culori îndrăznețe pot fi vedetele sufrageriei. Nu te feri de galben, verde, portocaliu, mov, vișiniu ori lavandă. Totodată, nu ocoli tapițeriile cu modele inspirate din natură. Dacă asta înseamnă, totuși, prea mult pentru gustul tău, atunci alege o tapițerie uni, peste care să arunci (la voia întâmplării) o pătură pufoasă sau un șal din satin cu imprimeu. 

Apoi, nu uita că materialele și texturile aduc un plus de personalitate și valoare amenajărilor, așa că nu te feri să folosești lemnul, travertinul sau marmura, dar optează pentru diverse combinații. De pildă, înlocuiește blatul de masă din marmură albă cu unul de tip mozaic în diferite culori (roz, roșu, verde sau gri). Procedează la fel și cu alte tipuri de pietre, precum onixul, agata sau alabastrul. Pe lângă faptul că aceste materiale naturale sunt de o frumusețe aparte, ele adaugă profunzime, eleganță și textură amenajării. De asemenea, lemnul nu este obligatoriu să fie folosit în culoarea sa naturală. Își poate găsi de minune locul într-un living, ca lambriu pentru pereți într-o culoare închisă, chiar negru, împreună cu o canapea din catifea verde-smarald, un candelabru din cristal și detalii sau mici decorațiuni din alamă. Sau la fel de bine îl poți folosi în decorațiuni de mici și mari dimensiuni sau la polițe, în diverse culori. 

Amenajează-ți creativ livingul în stil modern

culori indraznete pentru living

Deși definiția de bază a stilului modern, în ceea ce privește culorile, este neutralitatea, nu este obligatoriu să respecți întru totul această regulă. De pildă, poți vopsi doi pereți ai sufrageriei în roșu sau corai, iar tavanul și celălalt perete, în alb. Ca să obții o armonie vizuală, este de preferat să optezi pentru mobilier în nuanțe de gri, alb, cu perne decorative portocalii și albe. Ca să nu încarci atmosfera, mai ales dacă livingul tău e mic, alege o măsuță de cafea din sticlă transparentă și metal.

Sparge monotonia și alege un tapet cu imprimeu floral 

tapet cu imprimeu floral pentru living

Optează pentru un tapet îndrăzneț și viu colorat, ca să scoți din anonimat o cameră monotonă și monocromă. Retapițează o canapea sau un fotoliu într-o culoare tare, care să se integreze în amenajarea existentă. Adu un plus de personalitate unui spațiu modern, cu ajutorul decorațiunilor, fructierelor, vazelor, pernelor decorative viu colorate sau al unui covor cu imprimeu grafic colorat.

Mobilierul pentru un living în stil modern

mobilier pentru living

La nivel de mobilier, sunt la mare căutare piesele care încorporează tehnologia, de la boxe până la sisteme de încărcat. Marmura este foarte apreciată, dar poți opta pentru o variantă curajoasă de mobilier din lemn sau răchită. Utilizarea eficientă a spațiului este extrem de importantă, de aceea, încearcă pe cât posibil să nu utilizezi corpuri masive de mobilier. Detaliile sunt cele care fac diferența în materie de livinguri moderne. Nu trebuie să neglijezi nimic, de la corpurile de iluminat până la accesoriile pieselor de mobilier sau capsele fotoliilor tapițate. 

Mobilierul pentru un living mic amenajat în stil modern

living mic

Una dintre cele mai mari provocări este amenajarea unui spațiu mic, dar acest lucru nu este un obstacol de netrecut. Înainte de a alege mobilierul pentru un astfel de living, fă-ți calculele corect, ca să vezi ce piese s-ar potrivi cel mai bine. De pildă, ca să creezi senzația de spațiu, optează pentru culori deschise (alb, bej), o singură canapea, eventual un colțar și un taburet pătrat, în loc de fotolii. În centru, poți așeza o masă din lemn deschis la culoare și metal mat, nu lucios. Renunță la orice fel de elemente de decor și vei obține un living modern, chic și primitor.

Alege mobilierul în stil diferit față de livingul modern

mobilier pentru un living modern

Pentru a obține un living modern, încearcă să renunți la tendința de a armoniza totul și de a asorta excesiv mobilierul cu decorațiunile sau culoarea pereților. De exemplu, poți opta pentru o canapea, fotolii sau o masă în stil clasic, baroc ori vintage și să dai o notă originală sufrageriei tale amenajate modern. 

Livingul modern în alb și negru – dă personalitate sufrageriei tale

living modern in alb

Folosirea culorilor calde a fost mereu considerată o metodă de a crea senzația de confort în sufragerie. O combinație de lumină, tonuri pastel, cu nuanțe luminoase, poate face ca un interior să fie foarte atractiv și, în același timp, scoate în evidență detaliile expresive ale spațiului. Totuși, permite-ți să ieși din tipare și să alegi un decor elegant, mereu la modă, care poate fi obținut doar din alb, negru și diverse combinații de gri. Chiar dacă poate părea anostă dacă te gândești la ea, combinația dintre alb și negru și contrastul de efect pot face din livingul tău punctul de interes al casei tale, un spațiu elegant și stilat.

Cum obții un design de efect în living, din alb și negru

Pentru un efect cât mai reușit, este indicat să vopsești pereții în alb și să folosești negru sau gri pentru mobilă și elementele decorative. Dacă vrei, poți folosi nuanțe de gri pentru accentuarea unor zone ale pereților. În ceea ce privește mobilierul, foarte importante sunt texturile. Nu te feri de dungi, zig-zaguri sau alte modele deosebite, pentru a oferi dinamism livingului tău. Unele șifoniere, rafturi sau dulapuri pot fi complet albe ori negre, iar altele pot fi decorate, ca să rupi monotonia. În sufrageriile mari, poți opta pentru câteva măsuțe cu design similar, însă în culori diferite: alb, negru și gri.

Chiar dacă interiorul este decorat în alb și negru, poți alege câteva mici accesorii în culori tari, care vor fi puse în valoare de spațiul elegant și vor revigora atmosfera. În plus, ele vor fi în centrul atenției.

Dacă ai o sufragerie mică, poți crea efectul unei camere înalte, folosind un tapet în dungi, un tablou de dimensiuni mai mari pe unul dintre pereți sau o lampă înaltă de podea. Desigur, ar trebui să eviți aglomerarea mobilierului, pentru a amplifica și mai mult ideea de spațiu.

Cum amenajezi pardoseala unui living modern, în alb și negru

Nu numai mobila sau decorațiunile pot fi vedetele livingului tău, ci și pardoseala. Un parchet în combinații de alb și negru va oferi spațiului un plus de dinamism și eleganță. Dar aceasta nu înseamnă că pardoseala nu poate avea o nuanță diferită față de decor. În colecțiile Tarkett găsești o gamă largă de culori și modele care se pot potrivi unui astfel de interior. Important este să alegi nuanțe de lemn cu texturi simple, care vor aduce căldură în livingul tău și vor face o legătură unică între alb și negru. 

Parchetul stratificat imprimat din colectia Salsa Art este una dintre variantele care se potrivește perfect cu un living modern în alb și negru. Datorită granulației individuale a lemnului, fiecare placă de parchet este unică, iar lacul Proteco Strong asigură cea mai bună protecție pardoselii tale. Totodată, imprimarea digitală pe lemnul natural sporește frumusețea parchetului, cu modele unice și mereu la modă. 

Living cu canapea si parchet de lemn deschis la culoare Salsa Art

Parchet stratificat din colecția Salsa Art

Dacă preferi o pardoseală lucioasă din lemn, atunci alege parchetul Tango Art White Moscow, pentru a da un aspect rafinat livingului tău în alb și negru. Stratul superior al parchetului este realizat dintr-o bucată de lemn cu personalitate, ce redă caracterul speciilor de lemn alese. Pe lângă eleganță, acest tip de pardoseală îți oferă rezistență și durabilitate. 

parchet lucios din lemn

Parchet Tarkett lucios, din lemn, model Tango Art – White Moscow

Reguli generale pentru amenajarea livingului în stil modern

reguli generale de amenajare a unui living

Amenajarea unui living în stil modern presupune multă creativitate și curaj, ca să poți ieși din rând și să obții un design cu personalitate, care să te reprezinte. Există, însă, și câteva reguli simple, de care este bine să ții cont, doar din perspectiva de a nu face greșeli majore:

 • iluminatul – corpurile de iluminat pot fi încastrate în pereți sau plafon, ca să ocupe cât mai puțin spațiu; poți opta pentru lumina galbenă, caldă și difuză, ca să creezi o atmosferă intimă, sau poți alege surse de lumină albă, asigurându-te că intensitatea acesteia nu este foarte mare; totodată, poți opta pentru o lustră supradimensionată dintr-un material lemnos, ușor; totul depinde, însă, de păstrarea armoniei vizuale per ansamblu, deci de felul în care tu decizi să arate livingul tău modern; 
 • spațialitate – nu încărca sufrageria cu obiecte de mobilier masive sau covoare care să acopere toată pardoseala; de asemenea, nu face colecții de obiecte decorative sau de fotografii de familie, pentru ca ele nu se potrivesc stilului modern; 
 • gadgeturile – spre deosebire de stilul minimalist, care te obligă, practic, să le ascunzi, să le încorporezi în mobilier sau în pereți, într-un living amenajat modern, ele pot rămâne la suprafață, fie montate pe pereți, fie pe pardoseală; 
 • conceptul de open space – este definitoriu pentru stilul modern; asigură-te că în încăpere pătrunde multă lumină naturală și că nu sunt pereți despărțitori între living și alte camere din casă;
 • simplitate, dar nu monotonie – reține că stilul modern este caracterizat de simplitate, dar aceasta nu înseamnă să îți transformi livingul într-un spațiu monoton, banal și lipsit de personalitate; nu te feri de culori și imprimeuri, de liniile curbe combinate cu cele drepte sau de formele sferice; de asemenea, nu uita de texturi (cât mai naturale – lemn, piatră, metal, răchită, marmură).

Amenajarea unui living în stil modern poate fi o provocare dificilă, dar dacă ții cont de câteva reguli simple, cum sunt și cele de mai sus, proiectul tău va fi cu siguranță o reușită. Reține că este foarte important să te consulți cu specialiștii în amenajări interioare și să nu încerci să faci totul pe cont propriu. Aceasta ca să te asiguri că lucrările sunt de calitate și vor dura în timp. În rest, poți da frâu liber imaginației, ca să faci alegeri inspirate și să dai o notă personală sufrageriei tale, pentru confortul și mulțumirea ta și a celor dragi. 

Sursa foto: Shutterstock, Tarkett

Comentariile sunt dezactivate