• idei de amenajare camera copil

Idei de amenajare a camerei copilului: sfaturi practice și ponturi creative

Cei mai mici membri ai familiei sunt și cei mai importanți, iar modul în care le pregătim camera are un efect direct asupra evoluției și stării lor de bine. Micul univers al copiilor trebuie să fie cât mai divers, cu stimuli vizuali puternici, cu forme și culori surprinzătoare și cu zone potrivite atât pentru odihnă, cât și pentru joacă. 

Toate acestea, pentru a le încuraja dezvoltarea pe plan cognitiv și pentru a-i ajuta să înțeleagă lumea din jur cât mai bine. În același timp, mobilierul și elementele funcționale de decor îi vor asigura un confort optim și vor avea beneficii practice pentru părinți. Configurată ținând cont de nevoile tuturor celor ai casei, dar cu o atenție aparte la detalii, camera copilului va deveni rapid centrul de interes al întregii locuințe. 

Cu toate că nu este o sarcină ușoară, mai ales pentru părinții care se află la momentul primului copil, procesul de amenajare poate fi realizată rapid, cu maximă satisfacție. Sfaturile specialiștilor, atenția la detalii și alegerea materialelor de cea mai bună calitate îți vor garanta obținerea acelui rezultat la care acum doar speri.  

Cum alegi mobilierul pentru fiecare zonă din camera copilului
Ce implică amenajarea camerei pentru doi copii
Cum pui la punct amenajarea camerei copiilor în funcție de vârstă
Cum amenajezi în funcție de tipul de locuință
Care sunt cele mai potrivite culori
Cum pui siguranța pe primul loc

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PARCHET DIN LEMN

Cum alegi mobilierul pentru fiecare zonă din camera copilului

Prima impresie cu privire la camera celui mic este aceea a unui spațiu încărcat cu obiecte decorative de toate felurile și colorat în cât mai multe nuanțe. În realitate, crearea unui ambient cât mai prietenos cu micii membri ai familiei va fi una cu adevărat reușită cât timp se va opta pentru piese minimaliste și funcționale, fără a exclude, însă, un design atractiv. Camera unei fetițe se remarcă prin obiecte de mobilier și prin decorațiuni în culori puternice, precum roșul și rozul, dar ponderate de tonuri neutre de bej și gri. Băiețeii vor aprecia jucăriile și articolele sportive în culori reci, cu un accent cald. Un alt secret ține de adecvarea fiecărei zone a camerei la scopul pe care trebuie să îl îndeplinească:

Zona de odihnă

Un pat simplu, cu o saltea cât mai ergonomică și cu margini cât mai joase, pentru acces ușor, este alegerea de bază. Pentru un efect vizual aparte, deasupra acestei piese de mobilier poate fi ancorat un cort dintr-un material textil, care să-i creeze celui mic impresia unei ascunzători. Patul rabatabil este o soluție polivalentă, care permite eliberarea locului pentru reprizele de joacă, dar și extinderea spațiului de dormit, atunci când cel mic are nevoie de mama sau de tata. Noptierele, dulapurile sau comoda dintr-o cameră pentru copii pot fi alese în culori vii, dar o variantă mai înțeleaptă ar fi aceea a unui ton relativ neutru, ușor de personalizat cu abțibilduri variate, în funcție de preferințele de moment. 

Zona de joacă

Pentru ca joaca pe podea să fie nu doar plăcută, ci și comodă, este nevoie de un covor potrivit cu dimensiunile încăperii sau chiar de o mochetă care să confere spațiului un plus de confort și un design original. Pentru depozitarea jucăriilor, într-un dormitor de mari dimensiuni, cea mai potrivită soluție este cea a unei lăzi de pat culisante, cu arcuri de amortizare, pe care orice copil o poate acționa cu minimum de efort. O cameră de dimensiuni generoase va permite montarea unui dulap cu ușițe și sertare ample, de culori diferite, în care figurinele de pluș, mașinuțele sau păpușile pot fi puse la loc sigur. Pentru durabilitate și rezistență optimă în fața petelor, necesare într-un spațiu supus la multe provocări, o pardoseală din covor PVC, cunoscut și ca vinil, se poate dovedi o opțiune pe cât de neașteptată, pe atât de utilă.

Zona de studiu

Încă din primele zile de viață, copilul învață ceva nou. Când vârsta lui este suficient de mare pentru a începe să socotească sau să învețe să scrie, cel mic are nevoie de un spațiu adecvat acestor activități. Amenajat cât mai aproape de o fereastră, pentru cât mai multă lumină naturală, colțul dedicat învățăturii se poate prezenta sub forma unei măsuțe mici, pe care să se regăsească elemente precum socotitoarea, tableta magnetică sau jocurile cu numere și cu litere. Ulterior, locul măsuței va fi luat de un birou cu înălțimea de cel puțin 70 cm, suficient de generos pentru un laptop și pentru bibliorafturi. 

Vezi categoria noastră de  ▶️  COVOARE

mobilier camera copilului

Ce implică amenajarea camerei pentru doi copii

În ciuda individualismului pe care mulți copii îl pot dovedi ocazional, momentul în care în familie apare un frate sau o soră reprezintă un nou capitol. Amenajarea corespunzătoare a unei camere pentru copii, gândită pentru a fi împărțită, poate face diferența dintre armonie și momentele dificile. Printre elementele cele mai reprezentative ale unui dormitor se numără următoarele: 

  • separarea spațiilor personale ale copiilor, prin piese de mobilier care delimitează fiecare pat;
  • decorarea fiecărei zone după preferințele individuale ale fiecărui copil;
  • alegerea unei amenajări cu paturi suprapuse, în cazul camerelor mici;
  • amplasarea în oglindă a birourilor din zona de studiu, pentru a stimula colaborarea;
  • alocarea a câte unui corp de depozitare cu sertare pentru fiecare dintre copii.

Cum pui la punct amenajarea camerei copiilor în funcție de vârstă

La începuturile ei, camera bebelușului va avea o paletă variată de culori, iar figurinele prezente pe pereți, pe mobilier sau pe materialele textile vor simboliza personaje de poveste sau eroi animați. O comodă dotată cu spațiu destinat înfășării completează cel mai bine pătuțul copilului și oferă părinților un sprijin de mare ajutor. Pe măsură ce prichindelul avansează către vârste preșcolare, preferințele i se vor schimba, iar acesta este motivul pentru care mobilierul din piese modulare, ușor de adaptat și chiar de transformat, reprezintă un atu. Acesta este momentul în care camera capătă un caracter profund tematic, inspirat, de regulă, de lumea desenelor animate. Un pat în formă de mașinuță sau un castel în care cel mic poate pătrunde cu totul sunt elemente indispensabile. După pragul de 7 ani, își vor face apariția o bibliotecă și un birou de dimensiuni mai mari, cu scaunul ergonomic aferent. 

Părinții interesați să le cultive celor mici un set aparte de pasiuni vor avea inspirația de a plasa în camerele școlarilor câteva obiecte speciale. Printre acestea se vor număra instrumentele muzicale, globul pământesc, un telescop sau seturi de puzzle 3D. Odată ce copilul se va apropia de pubertate, patul supraetajat va fi înlocuit de unul cu dimensiuni normale, mobilierul pentru jucării nu va mai fi atât de numeros, iar amenajarea camerei va fi una cât mai prietenoasă cu lumea gadgeturilor. În funcție de spațiu, cel mic va vrea să aibă la dispoziție un sistem performant de sunet, un computer cu monitor de mari dimensiuni și, poate, chiar un videoproiector. Odată ajuns la ultima parte a adolescenței, copilul va pune accentul pe individualizarea spațiului personal, iar părerea lui trebuie luată în seamă. Totuși, indiferent de aspectele subiective, este nevoie de un dressing generos, de o comodă compartimentată cât mai eficient și de o bibliotecă primitoare, cu bibliografia necesară marilor examene. 

Vezi categoria noastră de 👉 COVOR PVC OMOGEN

decor pentru camera copilului

Cum amenajezi în funcție de tipul de locuință

Indiferent de ideile pe care ne-am dori să le punem în practică, de preferințele celui mic sau de stilul pe care am vrea să îl abordăm, amenajarea camerei copilului va fi dictată, în cele din urmă, de particularitățile locuinței. Chiar dacă un apartament nu este la fel de spațios ca o casă, inventivitatea și ajutorul specialiștilor ne pot ajuta să depășim acest impas. La polul opus, o locuință cu spații largi este ideală pentru a concepe o cameră a copilului din care să nu lipsească nimic important și în care cele trei zone cu activități specifice să ofere spațiu suficient. 

Chiar și un dormitor de mici dimensiuni se poate dovedi primitor, câtă vreme elementele ce alcătuiesc decorul sunt alese cu inspirație. Montarea unui pat supraetajat, cu extensie de birou, creează senzația de loc aerisit și ușurează circulația în încăpere. Totodată, această amenajare îi oferă celui mic un spațiu ideal pentru a-și exersa talentul la desenat sau, în cazul în care este elev de școală primară, pentru a-și face temele. Corpurile suspendate ajută și ele la mărirea spațiului disponibil pe podea, unde un fotoliu de tip bean bag se va dovedi ideal în momentele consacrate lecturilor sau jocurilor video. O comodă cu sertare este foarte utilă într-un asemenea aranjament, datorită capacității ei mari de stocare, dar și posibilității de a găzdui un televizor.

La casă, camera celui mic va conferi mai multă lejeritate, nu doar datorită spațiului suplimentar, ci și grație faptului că în proximitate nu se află niciun vecin pe care joaca prelungită să îl poată deranja. Alături de un pat de dimensiuni generoase, de dulapuri spațioase și de un birou la care rezolvarea temelor să fie permisă de spațiul suficient, într-un dormitor dintr-o casă, este loc și de mici obiecte extravagante. Printre acestea se pot număra un leagăn ancorat de una dintre grinzi sau direct în tavan, o mini pistă de bowling, un cort cu lumini colorate și cu perne, în care cel mic să ia parte la campinguri alături de tovarășii de joacă sau chiar un tobogan. Spiritul creativ al celui mic poate fi încurajat prin prezența unui șevalet, a unui set de tobe sau a materialelor de modelaj, iar pentru cei mai aventuroși dintre micii locatari se poate construi chiar și o zonă de escaladă pe unul dintre pereți. 

Un avantaj aparte al unei camere pentru copii amenajate într-o casă este posibilitatea ca aceasta să fie mutată în mansardă. Decizie ușor de pus în practică și motiv de bucurie pentru orice prichindel care visează la un spațiu în care să se desfășoare în voie, dormitorul în mansardă are aerul unei căsuțe în copac. Cea mai potrivită amenajare, în acest caz, este una cu specific rustic, în care mobilierul din lemn natur se va completa agreabil cu ferestrele largi, orientate către coroanele copacilor, și cu o pardoseală din parchet din brad, pin sau molid. 

culori potrivite pentru camera copilului

Care sunt cele mai potrivite culori

Timpul pe care cei mici îl petrec în camera lor este foarte important, indiferent că aleg să se joace, să studieze sau, pur și simplu, să se odihnească. Cele mai plăcute amintiri ale copilăriei se leagă de relația pe care cel mic o leagă cu spațiul lui personal. De aceea, este necesar ca designul general al acestei camere să țină cont de personalitatea celui mic pe parcursul tuturor stadiilor sale de dezvoltare. Mobilierul este foarte important în acest ecosistem, dar, de unul singur, acesta nu poate definitiva un climat cu adevărat prielnic celui mic. Pentru ca lumea de basm a unei copilării armonioase să prindă contur, este nevoie de întregirea elementelor vizuale ale camerei pentru copii. Culorile pereților și ale pardoselii reprezintă elementul care desăvârșește senzația de „acasă” a celui mic. 

Indiferent de schimbările care apar în acest spațiu, paleta cromatică dă o identitate predominantă dormitorului. Tonurile cu intensitate medie de albastru, verde și mov induc un calm aparte, iar alegerea unor culori complementare, precum galbenul, roșul sau portocaliul, creează un aspect jucăuș. Culorile calde, dar în tonuri puternice, sunt o cale bună de a stimula creativitatea și de a-i conferi celui mic energia necesară momentelor de studiu intens. Capacitatea de concentrare a copilului, precum și viteza cu care el va memora sunt susținute optim într-un decor care amplifică lumina naturală. Pe termen lung, nivelurile ridicate de serotonină, asociate cu un spațiu în care culorile vii îmbie la o atitudine optimistă, îi vor imprima celui mic încredere de sine, la tot pasul. 

sfaturi practice pentru amenajarea camerei copilului

Cum pui siguranța pe primul loc

Într-o perioadă în care riscurile sunt mai mari ca oricând, orice părinte își dorește ca micuțul lui să fie pus la adăpost de o plajă cât mai largă de pericole. De la veșnica nevoie ca mobilierul să aibă cât mai puține muchii, pentru ca pericolul producerii de răni să fie unul cât mai diminuat, până la necesitatea unei ancorări temeinice în pereți, există multe aspecte care contribuie la o dezvoltare normală a celor mici. Pentru aceia care, prin prisma vârstei, petrec foarte mult timp pe jos, este foarte importantă existența unui covor moale și ușor de curățat, ale cărui culori să se integreze în designul general al locuinței. 

Ușor de integrat în interior și cu multe modele disponibile, acest element va absorbi o mare parte din praful care se degajă în încăpere, cu un efect benefic, pe termen lung, asupra sănătății celui mic. Alte roluri ale covorului din material textil vor fi acelea de a completa designul clasic al parchetului stratificat, din lemn nobil, respectiv de a-l ajuta pe cel mic să-și exploreze nestingherit camera. Nevoia unor soluții de curățare cât mai eficace este justificată, dar trebuie ținut cont de recomandarea cu privire la folosirea unor substanțe cu un PH neutru, pentru ca pielea sensibilă a copiilor să nu aibă de suferit. 

Soluția reprezentată de covoarele PVC omogene garantează o îndepărtare rapidă a petelor, fiind adresată părinților cu un stil de viață dinamic. În ciuda bunei rezistențe a acestui material destinat pardoselii, gama cromatică în care poate fi ales este variată și compatibilă cu o multitudine de spații. Aderența excelentă oferită de un covor de acest tip elimină riscul accidentărilor care s-ar putea petrece în timpul reprizelor alerte de joacă, ce se ivesc mai ales atunci când cel mic are frați sau primește musafiri de aceeași vârstă cu el. 

Cu sfaturile de mai sus, copilul tău va crește armonios și va reveni cu drag în camera lui, de fiecare dată când te va vizita. Fiecare element pe care îl adaugi în întregul peisaj are o importanță mai mare decât ai crede, iar aspectul general al camerei celui mic oglindește personalitatea acestuia. 

Credit foto: Shutterstock

Comentariile sunt dezactivate