• semnificatia culorilor

Semnificația culorilor – idei de amenajare pentru fiecare cameră

Dintre toate etapele construcției sau renovării unei locuințe, cea a decorării interiorului este așteptată cu nerăbdare. După tot efortul depus pentru a asigura sau a reda trăinicia construcției pe care o numim cu drag „acasă”, vine momentul în care ne putem pune la contribuție creativitatea, pentru ca noul cămin să ne reflecte cât mai fidel personalitatea. Dacă preferințele personale sunt importante în alegerea culorilor, nici rolul funcțional al diferitelor nuanțe și tonuri nu este de neglijat. Mai presus de tendințele din designul interior, este important să urmăm acele recomandări care se potrivesc cu stilul personal, dar mai ales cu particularitățile casei. 

În cele de mai jos, căutăm soluții prin care estetica locuinței tale să evolueze și să îți servească nevoile, în același timp. 

Care este semnificația culorilor
După ce criterii alegi culorile
Cum să alegi culorile în funcție de stilul casei
Ce culori să alegi în funcție de cameră

Care este semnificația culorilor

Confortul psihic pe care locuința trebuie să ți-l asigure este la fel de important ca ergonomia pe care o aștepți de la piesele de mobilier ale fiecărei încăperi. Pentru a avea siguranța că faci alegerea potrivită, poți pleca de la culoarea covoarelor, a decorațiunilor sau a pardoselii, pentru ca apoi să determini nuanța pereților. 

Culori calde

Este cunoscut faptul că aceste culori induc o ambianță intimă asupra unei încăperi. Compatibilitatea dintre pereții vopsiți în nuanțe de roșu, galben sau portocaliu și piesele de mobilier clasice este cea mai reușită. Culorile calde se potrivesc în mod deosebit în bucătărie și în living, spații destinate momentelor de relaxare alături de ceilalți membri ai familiei sau de prieteni. 

Roșul: asociat adesea cu pasiunea și cu vitalitatea, roșul este o opțiune îndrăzneață și un veritabil statement de stil. Fiind o culoare puternică, este recomandat să o integrezi cu ponderație în decorul unui living sau al unei bucătării. Cea mai bună cale este să vopsești un singur perete în roșu intens, pentru a crea un contrast cu ceilalți, decorați în culori reci. De asemenea, poți alege canapeaua, covorul și chiar principala piesă de mobilier ca singur element roșu al unei camere. 

culori calde

Galbenul: se spune că aceasta este culoarea care stimulează cel mai intens capacitatea de a învăța, deci și intelectul, prin energia pe care o induce. Cert este că o poți alege pentru a face încăperile să arate mai aerisit și să inspire ospitalitate. Este de preferat să eviți, însă, galbenul în dormitor, cameră pentru care această opțiune cromatică s-ar putea dovedi excesivă. Vei obține un efect demn de remarcat prin alternarea pereților gri cu cei galbeni, precum și prin replicarea acestei culori calde la nivelul scaunelor sau decorațiunilor.

Portocaliul: expresivitatea acestei culori reprezintă punctul de întâlnire dintre caracterul puternic al roșului și exuberanța galbenului. Portocaliul denotă optimism și eleganță. La fel ca roșul, portocaliul va fi utilizat cel mai bine prin vopsirea unui singur perete, dar ceilalți vor fi lăsați albi, pentru a realiza un contrast cu adevărat echilibrat. Potrivită și pentru holurile ample, această culoare va crea o impresie aparte, prin asocierea cu nișele din pereți și cu piesele masive, din lemn natur. Un element de ponderare cromatică și stilistică a efectului intens, generat de portocaliu, este o pardoseală din lemn sau cu aspect lemnos.

? Descoperă colecția de parchet din lemn triplustratificat Rumba, o soluție deopotrivă elegantă, practică și trainică, pentru livingul sau dormitorul tău. Ușor de instalat, datorită puternicului sistem de blocare „T-Lock”, Rumba are o structură stabilă, iar tratamentul pentru suprafață cu Lac Proteco și Proteco Natural îi conferă rezistență la zgârieturi. Uzura acestui parchet nu reprezintă un motiv de îngrijorare, pentru că poate fi rașchetat de până la 4-5 ori. Cu o gamă variată de nuanțe, de la bej și culoarea mierii până la cupru, Gama Rumba va completa agreabil un decor în culori calde. 

parchet din lemn RUMBA

Parchet din lemn triplustratificat Rumba

Culori reci

Chiar dacă induc o senzație de intim și luminează orice încăpere, culorile calde îți pot obosi privirea, în cazul în care te vei expune pe termen îndelungat la ele. Cu un efect calmant, culorile reci pot da impresia unui spațiu mai restrâns, ceea ce le face ideale pentru dormitoarele generoase sau pentru încăperile cu rol de birou. Folosite din abundență într-un living, însă, acestea vor da o tentă impersonală întregului ansamblu. 

Verdele: datorită tonurilor similare celor din natură, acestei culori i se atribuie semnificații legate de tinerețe, curaj și speranță. Alegerea ei poate mări gradul de confort resimțit de toți cei ai casei, grație efectelor ei calmante. Indiferent de mobilierul cu care este asociat, verdele închis aduce eleganță și sobrietate, iar nuanțele deschise ale acestei culori se potrivesc în livingurile și dormitoarele decorate eclectic. Decorurile colorate în verde se potrivesc și în spațiile de la interior care au deschidere către terasă sau balcon. În acest caz, o idee potrivită în amenajarea terasei sau a balconului este crearea efectului de gazon verde folosind unul artificial.

culori reci

Albastrul: tot de inspirație naturală, dar pus în legătură cu energia valurilor mării, albastrul este ales cu precădere în cazul dormitorului sau al băii. Capacitatea acestei culori de a crea un sentiment aparte al intimității vine din efectul odihnitor pe care îl are asupra ochilor, dar și din senzația de răcoare pe care o induce. Albastrul poate fi folosit fie în tonuri deschise, fie în nuanțe puternice, prin asocierea cu albul. 

Violetul: alegere curajoasă, ce desăvârșește un interior cu tentă luxoasă, chiar opulentă, violetul este asociat cu ideea de monarhie. Din cauza intensității sale, este de preferat ca violetul să fie aplicat în tonuri foarte deschise sau, dacă îl preferi ca atare, să fie combinat cu zone de bej sau galben. Un asemenea design interior poate fi completat prin alegerea unei pardoseli laminate de calitate, care să redea aspectul lemnului de esență tare și care să aibă o textură trainică.

? Cauți să transformi livingul sau dormitorul într-un loc mai luminos, în care să te relaxezi de fiecare dată? Alege laminatul din gama Estetica 933, o colecție adresată celor cu un simț estetic sofisticat. Grosimea de 9 mm garantează o excelentă rezistență la uzură, iar metoda de instalare prin click reduce timpul necesar manoperei. 

parchet laminat ESTETICA

Laminat Estetica 933

Albul, negrul și griul: mai mult decât orice culoare, albul creează o senzație unică de spațiu amplu, iar asocierile sale cu ideea de puritate și stabilitate sunt firești. Din acest motiv, este preferat, în general, pentru încăperile mici sau, cu precădere, pentru băi. În combinație cu gri, maroniu sau negru, pardoseala sau pereții albi vor da încăperii un aspect aerisit. Negrul, pe de altă parte, se potrivește cel mai bine cu o cameră de mari dimensiuni, unde poate acoperi stâlpii de susținere sau unul dintre pereți, pentru a pondera ansamblul vizual. 

ce semnifica culorile

Obiectele decorative negre sunt elemente care accentuează eleganța unui decor în care predomină culorile puternice. Griul este un excelent element de ponderare a aspectului unui interior cu pereți colorați în culori calde, în tonuri puternice. Potrivit cu piesele de mobilier clasice, un perete gri poate fi folosit ca fundal pentru a scoate în evidență tablourile, fotografiile sau ecranul unui televizor. Tonurile pardoselii pot fi alese în culori de inspirație minerală sau cu aspect lemnos, cu textură elastică, pentru un plus de confort. 

? Alege o pardoseală din PVC (vinil), potrivită atât pentru un living elegant, cât și pentru un dormitor intim. Disponibilă în 18 culori calde și reci, dar și în diferite nuanțe de gri, gama Ruby 70 Acoustic se remarcă prin absorbția acustică de 19 dB și prin senzația de confort la atingere. 

covor PVC

Covor PVC eterogen Ruby 70 Acoustic

După ce criterii alegi culorile

La prima vedere, pare destul de complicat să determini cromatica potrivită. Sortarea cu succes a culorilor și combinarea lor nu necesită, însă, studii de design, ci câteva cunoștințe simple despre cum poți obține armonie la acest capitol. Un sprijin important este cercul cromatic sau roata culorilor, o schemă care împarte nuanțele în trei tonuri primare (roșu, galben și albastru) și secundare, respectiv terțiare (coral sau fucsia). 

dupa ce criterii alegi culorile

Acestea din urmă se obțin prin combinarea culorilor principale în diferite proporții. De exemplu, un amestec de bază este cel dintre roșu și albastru, din care va rezulta violetul, o culoare secundară. Obținerea unei culori terțiare ar implica amestecul dintre violet și o altă culoare principală, iar toate aceste combinații au generat cercul cromatic cu 12 culori. Acest instrument te poate ajuta să alegi culorile corecte pentru casa ta, în funcție de criteriile de mai jos:

După forma încăperii: într-un dormitor sau într-un living clasic, dreptunghiular, ai libertate nelimitată în a combina culorile, iar de aici rezultă o mare varietate de stiluri. O încăpere dreptunghiulară, însă, te va obliga la o creativitate aparte, pentru a nu încărca atmosfera prin culori stridente. Vei alege, așadar, culori în tonuri închise pentru laturile scurte, respectiv deschise, pentru laturile lungi. Centrul de greutate al camerei poate fi o piesă masivă de mobilier, cum ar fi o canapea în formă de L, un dulap sau o comodă din lemn masiv. 

După spațiul disponibil: este bine cunoscut efectul de amplificare a spațiului, pe care îl conferă culorile deschise, așa că este indicat să iei în calcul mai întâi alegerile sigure. Dacă vrei să faci un upgrade de la albul tradițional, dar să menții aerul clasic, poți alege bejul, o soluție versatilă în raport cu multe stiluri și o culoare foarte relaxantă pentru ochi. O culoare tare, precum roșul, galbenul sau portocaliul se va potrivi într-un living predominant gri sau bej, unde îl vom regăsi la nivelul peretelui din spatele canapelei, ca centru de greutate al camerei, sub formă de tapet. 

? Obține un contrast reușit, prin alăturarea dintre linoleumul pentru tapetare din gama LinoWall, disponibil în șase culori, și pereții vopsiți în alb. Ai siguranța garantată de certificarea la incendiu Bs2-d0, precum și a rezistenței chimice și mecanice datorate tratamentului xf2™ al suprafeței. LinoWall rezistă excelent la șocuri mecanice, dar și la acțiunea unor substanțe chimice, cum ar fi acizii diluați, uleiurile, grăsimile, solvenții și  chiar substanțele alcaline. 

tapet LinoWall

Tapet LinoWall 2.0 mm

După luminozitatea casei: într-o locuință cu ferestrele orientate către vest, lumina va fi intensă mai degrabă în a doua jumătate a zilei, ceea ce permite alegerea unor culori calde, chiar și în tonuri foarte puternice. Lumina venită dinspre est are o temperatură de culoare scăzută și, în mod paradoxal, o pronunțată tentă gălbuie, ceea ce ponderează optim efectul pereților și mobilierului în culori reci. Cea mai mare și constantă cantitate de lumină pătrunde în locuințele ale căror suprafețe vitrate sunt orientate spre sud. Acestea se pretează excelent folosirii unor tonuri îndrăznețe de violet, de verde aprins și de burgundia la nivelul decorațiunilor, obiectelor de mobilier și chiar pardoselii. Soluțiile inteligente din gama Tarkett sunt adaptate atât pereților, cât și pardoselii, pentru o amenajare de efect, cu o paletă vastă de culori. 

? Pune-ți amprenta asupra stilului locuinței și alege o soluție rezistentă la utilizare îndelungată. Tapetul din PVC omogen iQ Surface este disponibil într-o mare varietate de nuanțe tonice, potrivite cu cele mai creative proiecte de redecorare. Materialele dedicate instalării pe perete fac acest tapet potrivit cu fiecare viziune de design, iar grosimea de 2 mm conferă maleabilitate pe orice suprafață, iQ Surface putând fi utilizat inclusiv pentru decorarea originală a obiectelor din camere. 

tapet omogen

Tapet PVC Omogen iQ Surface

După complementaritate: complementaritatea culorilor este cel mai ușor mod prin care poți obține o combinație corectă. Pentru a vedea care sunt culorile complementare cu mobilierul tău, vei folosi tot cercul cromatic, în care vei găsi grupajele opuse în mod direct. De exemplu, verdele este complementar cu roșul, galbenul cu violetul sau portocaliul cu albastrul. Deși reușite, aceste combinații nu sunt recomandate în exces, pentru a evita efectul obositor asupra ochilor. Ca element de echilibru, poți alege un ton neutru, la nivelul pardoselii. 

? Dacă ești în căutarea unei soluții cu adevărat aspectuoase pentru pardoseală, alege linoleumul Originale Essenza, fabricat din 94% materii prime naturale, precum uleiul de in, făina de lemn, pluta sau rășinile. Cele două tipuri de modele, Minerale și Vegetale, oferă proprietăți antibacteriene și aduc o notă de autenticitate oricărui decor, prin textura cu material natural și regenerabil și prin imprimeul cu pigmenți vegetali. 

linoleum

Originale Essenza 2.5 mm 

După accentele de culoare: în amenajările moderne, combinația dintre un tavan alb și pereții vopsiți într-un ton închis este foarte apreciată, pentru că oferă oportunitatea plasării unui element de accent în decor. De cele mai multe ori, acesta este unul dintre pereții cu latura lungă, un divan, un dulap vintage sau un set de decorațiuni a cărui culoare atrage atenția. Poți alege tonuri intense de turcoaz, mov, roșu aprins, portocaliu și chiar roz, pentru a rupe monotonia.

? Alege pardoseala LVT iD INSPIRATION, cu peste 132 de opțiuni de design, pentru orice combinație de culori pe care vrei să o aduci în livingul sau dormitorul tău. Rezistente la zgârieturi și la pete, ușor de curățat și cu texturi care imită frumusețea naturală a lemnului, pietrei sau metalului, iD INSPIRATION este o soluție care contribuie la crearea unui spațiu unic. 

pardoseala LVT

Pardoseala LVT iD INSPIRATION 70 & 70 PLUS

Cum să alegi culorile în funcție de stilul casei

Oricât de mulți ar fi oaspeții care trec pragul casei tale, livingul, bucătăria și dormitoarele trebuie să fie atractive, în primul rând, pentru tine și pentru cei ai casei. În funcție de preferințe, poți compune de la zero puzzle-ul stilistic al casei tale, pe baza culorilor preferate, sau te poți inspira din recomandările generale ale specialiștilor în design, conform următoarelor stiluri:

Stilul clasic

Caracterizat de pereții vopsiți în alb sau în diferite tonuri de bej, acest stil mai este evidențiat și de tavanul cu decorațiuni din stucaturi, unde tronează adesea un candelabru. Un covor în diferite nuanțe de roșu sau portocaliu aduce o pată de culoare binevenită în peisaj și întregește aerul primitor al șemineului. O canapea de piele, amplasată central, face casă bună cu o măsuță de cafea cu blat masiv și o bibliotecă din lemn de esență tare. Într-un dormitor clasic, patul din fier forjat și mobilierul cu suprafețe curbate, ambele albe, se vor potrivi cu perdele bogate și un covor stufos, în nuanțe foarte deschise de mov, maroniu și vișiniu.  

stilul clasic

Stilul minimalist

Inspirat de spiritul Hygge scandinav, acest stil este unul eclectic, ce îmbină tonul sobru al pereților gri cu elemente intens colorate. Un ceas de perete supradimensionat, într-un galben țipător, o comodă din lemn, vopsită în roșu sau un tablou cu o paletă diversă de culori contrastează cel mai bine cu fundalul neutru. În locul corpurilor masive sunt preferate etajerele de tip consolă, iar designul pieselor de mobilier va fi mai degrabă angular. Tot în acest stil se încadrează și decizia curajoasă de a vopsi unul dintre pereți într-un ton aprins de gri petrol, albastru sau bej, o culoare ce se poate regăsi și la unele dintre decorațiunile de pe etajere sau la husa canapelei. 

stilul minimalist

Stilul rustic

Culorile de inspirație naturală sunt cele indicate în cazul unei locuințe care încearcă să emuleze stilul tradițional. Indiferent că vrei să obții un design asemănător cu cel al unei cabane montane sau al unei case țărănești, poți alege o pardoseală cu textură în relief, în culori cât mai apropiate de cea a lemnului natur sau chiar cu un imprimeu ce redă duritatea pietrei. Pereții din living, din holuri și din dormitoare pot fi amenajați în tonuri variate de galben, maroniu, bej, cărămiziu și chiar verde crud, acolo unde predomină mobilierul și decorațiunile albe. Un element de mare originalitate, tavanul cu bârne din lemn, desăvârșește o locuință cu specific rustic.

stilul rustic

? Descoperă colecția Ideo, o linie unică de parchet cu trei lamele cu aspect de pardoseală de lemn cu o singură scândură, ce completează stilul rustic. Instalarea ușoară și întreținerea cu minimum de efort sunt avantaje care se adaugă la garanția de 30 de ani. Nu trebuie să îți faci griji pentru designul final, pentru că ai la dispoziție plintele asortate cu fiecare dintre cele șase culori. 

parchet din lemn

Parchet din lemn Ideo

Ce culori să alegi în funcție de cameră

Proaspăt construită sau în curs de renovare, orice locuință merită un plus de personalitate. În cazul în care nu agreezi ideea unui interior care să se conformeze unui singur stil, poți alege o paletă de culori adaptată fiecărei încăperi în parte, pe placul celor care vor petrece cel mai mult timp în ea. 

În living: cele mai moderne camere de zi abundă în culori vii, cum ar fi grena, corai, mov închis, verde smarald sau albastru cobalt. Pe toate acestea le vei regăsi în textura canapelei și în finisajele corpurilor de mobilier, iar pentru a nu crea un exces vizual, poți alege ca ton predominat al pereților albul sau griul. În ceea ce privește pardoseala, poți merge pe varianta unei culori complementare cu accentele de culoare din întregul decor. Sau poți asorta pardoseala cu obiectele de decor din cameră prin folosirea unui covor ori a unei mochete moderne.

? Alege unul dintre modelele gamei de mochete Dragon, plăcute la atingere și disponibile în culori variate. Aspectul armonios al unei camere destinate relaxării este întregit de modelele în conceperea cărora aspectul siguranței nu a fost neglijat. Mochetele Dragon sunt prevăzute cu suprafață antialunecare și au o textură antialergenică. 

mocheta dragon

Mochetă Dragon

În dormitor: acest spațiu destinat prin excelență odihnei este cel pe care îl poți individualiza cel mai fidel în raport cu preferințele tale. Dacă lenjeria patului poate avea modele florale în culori îndrăznețe, draperiile vor fi alese în tonuri moderate de gri, bej, lavandă, roz deschis sau turcoaz, pentru că lumina soarelui oricum le amplifică. Parchetul triplustratificat, cu nuanțe de lemn natur, este cea mai bună alegere pentru un dormitor în care relaxarea este la ea acasă. 

În baie: vei avea parte de cele mai bune rezultate în decorarea băii, dacă vei aplica o regulă simplă: combinația dintre o culoare neutră și una deschisă, la care se adaugă una de contrast. Astfel, poți merge pe varianta plăcilor ceramice albe, gri sau bej, pe care să le combini cu piese de mobilier albastre, verzi sau chiar violet. Poți opta și pentru accesorii roșii sau turcoaz, ce completează designul divers, și pentru o pardoseală cu aspect de beton nefinisat, care aduce un element de echilibru în peisaj. 

? Descoperă sistemele pentru spații umede din gama AQUARELLE FLOOR, o soluție bazată pe PVC impermeabil, creată special pentru pardoseala băilor. Tratamentul Top Clean garantează o curățare ușoară, iar gama de culori include nu mai puțin de 32 de modele. 

sisteme pentru spatii umede

Sisteme pentru spații umede AQUARELLE FLOOR

În camera copilului: acest loc este destinat deopotrivă relaxării și studiului, așa că, în camera copilului, culorile calde sunt cele care vor avea prioritate. Pereții portocalii, verzi sau galbeni se potrivesc cu un mobilier monocrom, albastru, roșu sau, pur și simplu, alb. Nu este recomandată folosirea roșului în și camera copilului, din cauza asocierii acestei culori cu ideea de pericol și a agitației pe care o poate induce. 

? Finisează designul pardoselii din camera copilului, cu ajutorul plintei decorative SD 60. Creată pentru diferitele tipuri de laminat și de linoleum, plinta este imprimată printr-o tehnică inovatoare de imprimare, ce transmite structura materialului de bază, folosit la nivelul pardoselii. Gama de culori SD 60 cuprinde 31 de tipuri de design. 

plinta decorativa

Plintă decorativă SD 60

O combinație reușită de culori poate conferi o nouă personalitate casei tale. Cu informațiile și ponturile de mai sus, îți va fi mult mai simplu să îți exersezi creativitatea și să găsești designul cu adevărat potrivit. 

Sursa foto: Tarkett, Shutterstock

Comentariile sunt dezactivate