• incalzirea in pardoseala

Încălzirea în pardoseală – avantaje și dezavantaje, tipuri de pardoseli compatibile

O locuință încălzită rapid, uniform și cu un consum eficient de resurse. Sunt câteva dintre avantajele majore ale unui sistem de încălzire prin pardoseală. Datorită tehnologiilor moderne, acesta poate fi o soluție pentru întreaga locuință, indiferent că optezi pentru parchetul din lemn, laminat, pardoseala LVT, covoarele PVC, linoleum, mochetă, pentru amenajarea pardoselii. 

Dacă îți dorești o casă confortabilă, cu o pardoseală mereu caldă, chiar și atunci când temperaturile exterioare sunt sub limita înghețului, sistemul de încălzire în pardoseală poate fi un ajutor de nădejde. Ce este și ce presupune acest tip de încălzire a locuinței? Ce avantaje și dezavantaje are? Care sunt modelele de pardoseală compatibile cu acest sistem? Sunt câteva dintre întrebările la care îți răspundem în cele ce urmează, pentru ca tu să fii bine informat și să știi să faci alegerile corecte pentru tine și familia ta. 

Încălzirea în pardoseală – ce este, tipuri de sisteme pentru casa ta
Cum alegi pardoseala potrivită pentru încălzirea în pardoseală
Tipuri de pardoseli compatibile cu încălzirea prin pardoseală
Parchetul din lemn
Laminatul
Pardoseala LVT
Covoarele PVC
Linoleumul și mocheta modular
Avantajele di dezavantajele încălzirii prin pardoseală

Încălzirea în pardoseală – ce este, tipuri de sisteme pentru casa ta

tipuri de sisteme de incalzire in pardoseala

La prima vedere, conceptul de încălzire prin pardoseală este unul relativ nou. În realitate, însă, sistemul a fost folosit încă de pe vremea romanilor, dovezile arheologice demonstrând că numeroase construcții aveau camere cu pardoseala din mozaic sau gresie, susținute de coloane, iar sub ele erau amenajate spații goale, încălzite cu foc de lemne sau cărbune. Aerul fierbinte încălzea pardoseala, iar fumul era evacuat prin deschizături speciale. 

În prezent,  datorită confortului și eficienței oferite, încălzirea prin pardoseală este utilizată atât în toate camerele din spațiile rezidențiale, cât și în centrele comerciale, clădirile de birouri, căminele pentru persoanele în vârstă, unitățile medicale, instituțiile de învățământ ori în cele din HoReCa. 

Ce este încălzirea prin pardoseală

Concret, un astfel de sistem de încălzire transformă pardoseala în elementul radiant de căldură, iar agentul termic se propagă de jos în sus, pe o suprafață mare, spre deosebire de sistemele clasice de încălzire, bazate pe radiatoare. Căldura este transmisă rapid și uniform prin conducte, cabluri ori covoare electrice către șapa de beton a pardoselii, iar apoi către încăpere. Cu alte cuvinte, este vorba despre emiterea căldurii pe înălțime, pentru a asigura confortul termic de care tu și cei dragi aveți nevoie, fără să mai fie nevoie de calorifere. 

Așadar, încălzirea prin pardoseală presupune instalarea unui sistem complex, compus dintr-un kit special, conducte, covoare electrice și accesorii. Este și motivul pentru care recomandarea este să apelezi la serviciile firmelor specializate și la persoane calificate pentru a monta un astfel de sistem și pentru a alege pardoseala compatibilă cu acesta. 

Tipuri de sisteme de încălzire în pardoseală

Există două tipuri de sisteme de încălzire prin pardoseală:

  • încălzirea electrică prin pardoseală – există două posibilități: fie încorporarea unor cabluri electrice în șapă, fie înglobarea unui covoraș electric în adezivul care ajută la instalarea pardoselii; acestea sunt conectate la sistemul electric și, cu ajutorul unor senzori de pardoseală, vor emite căldură, în funcție de ceea ce le comandă termostatele ambientale, cu temporizatoare; cu alte cuvinte, dacă într-o încăpere nu se află nimeni, aceasta nu va fi încălzită inutil, iar temperatura din fiecare cameră va fi cea setată de tine; 
  • încălzirea cu agent termic – încălzirea cu apă, cu ajutorul unor conducte de tur și de retur, montate după modelul melc sau șerpuit, sub pardoseală; conductele sunt conectate fie la sistemul de apă caldă centralizat, fie la centrala termică (pe gaz, pe combustibil solid, electrică), un boiler, la pompele de căldură și chiar la un sistem bazat pe energie solară ori eoliană; pentru eficientizarea sistemului, este bine să existe și termostate.

Cum alegi pardoseala potrivită pentru încălzirea în pardoseală

cum alegi incalzirea potrivita pentru incalzirea in pardoseala

Încălzirea prin pardoseală poate fi folosită în orice tip de locuință și în toate camerele, însă, pentru a-ți asigura confortul optim și, totodată, pentru a beneficia de avantajele unui astfel de sistem zeci de ani, este indicat să ții cont de anumite criterii atunci când alegi modelul de pardoseală (finisaj) pe care vrei să-l instalezi peste acest tip de încălzire. Iată care sunt cele mai importante dintre ele:  

  • consultă-te cu specialiștii – nu lăsa nimic la voia întâmplării și nu acționa pe cont propriu; sfătuiește-te cu experții în domeniu, pentru a te asigura că alegerile pe care le faci sunt cele potrivite și că lucrările de instalare sunt realizate corect;
  • acordă atenție rezistenței termice – fiind vorba despre un sistem care presupune transmiterea căldurii de jos în sus, este foarte important ca pardoseala instalată să fie rezistentă la temperaturi înalte, adică să nu se deterioreze, să-și schimbe aspectul, dimensiunile sau forma; datorită noilor tehnologii inovatoare, nu mai este neapărat necesar să te rezumi la gresie, marmură ori piatră, pentru a-ți asigura confortul termic cu ajutorul încălzirii prin pardoseală; astfel, parchetul din lemn masiv, triplustratificat, uleiat, laminatul, pardoseala LVT, covoarele din PVC omogen ori eterogen, linoleumul și mocheta se numără printre soluțiile moderne și elegante, compatibile cu acest sistem de încălzire; ține cont, însă, că temperatura maximă la suprafața acestora trebuie să fie de 27°C și că este nevoie de respectarea unor protocoale de montare speciale; 

? Descoperă eleganța parchetului Tarkett, din lemn de stejar sau frasin, Rumba, potrivit pentru un sistem de încălzire prin pardoseală, rezistând până la o temperatură de 27°C. Parchetul Rumba are o structură stabilă, un sistem de blocare puternic, T-Lock, și este tratat cu tratamentul pentru suprafață Proteco și Proteco Natura. Astfel, pardoseala din lemn poate fi ușor instalată, îndepărtată sau chiar reutilizată, în funcție de nevoile tale, este durabilă și ușor de întreținut. 

parchet de lemn rumba

Parchet din lemn Rumba

  • ai grijă la stabilitatea dimensională – dacă optezi pentru parchetul din lemn triplustratificat, stabilitatea dimensională este unul dintre cele mai importante criterii de care este bine să ții cont, dacă vrei ca acesta să fie instalat peste sistemul de încălzire prin pardoseală; stabilitatea dimensională se referă la capacitatea lemnului de a rezista la umezeală, în mod special, dar și la alți factori care îi pot influența comportamentul, în timp; aceasta, pentru a nu-și schimba dimensiunile; conținutul de umezeală pentru parchet poate varia între 6 și 12%, în funcție de esența lemnoasă, proveniență, perioada anului în care a fost tăiat lemnul; stabilitatea dimensională este o caracteristică esențială și pentru pardoseala LVT, compatibilă cu sistemul de încălzire prin pardoseală;

? Dă o notă personală locuinței tale cu ajutorul colecției Tarkett de pardoseli din vinil de lux, iD Inspiration Click, ușor de montat peste sistemul de încălzire prin pardoseală. Tehnica de vopsire selectivă în gravură, prin care este realizată suprafața, conferă pardoselii un aspect natural, ce imită materialele naturale reale, precum lemnul sau piatra. Totodată, cu prin protecția pentru suprafețe Top Clean, pardoseala LVT iD Inspiration Click & Click Plus este ușor de înterținut și rezistentă la abraziune, zgârieturi și pete. 

pardoseala LVT

Pardoseala LVT iD Inspiration Click & Click Plus

  • atenție la grosimea pardoselii – un alt aspect important este grosimea pardoselii, pentru a permite un bun transfer al căldurii; astfel, parchetul este indicat să aibă minimum 8 mm grosime, în schimb o pardoseală textilă, cum este mocheta, ar trebui să fie subțire (în jur de 6 mm);

? Dacă vrei să creezi în locuința ta o atmosferă care să te invite la o călătorie în mijlocul naturii, bucurându-te, totodată, de frumusețea autentică a lemnului, alege pardoseala laminată Tarkett Universe 1433, cu o grosime a plăcilor de 14 mm. Ușor de instalat peste un sistem de încălzire prin pardoseală, laminatul Universe 1433 este caracterizat prin rezistență și durabilitate.

laminat

Laminat Tarkett Universe 1433

  • alege esențele de lemn potrivite – dacă optezi pentru parchetul din lemn triplustratificat, un criteriu important este esența de lemn din care este realizat; astfel, stejarul (Quercus robur), stejarul roșu american (Quercus rubra), frasinul (Fraxinus excelsior), merbau (Intsia bijuga), mahonul african (Sapele), nucul (Genus Juglans), folosite și la fabricarea parchetului de lemn, din portofoliul Tarkett, sunt esențe compatibile cu sistemul de încălzire prin pardoseală; în schimb, fagul (Fagus sylvatica) nu este recomandat, pentru că este foarte sensibil la variațiile bruște de temperatură. 

? Descoperă parchetul triplustratificat Samba de 14 mm, cu finisaj mat sau lucios, produs din specii de lemn calitative, precum mahonul african, stejarul ori frasinul, potrivit pentru instalarea peste sistemul tău de încălzire prin pardoseală. Parchetul Samba își va schimba aspectul peste timp, pentru că este un produs natural, și va dobândi o personalitate unică. După o perioadă de uzură, dacă vrei să arate ca nou, el poate fi rașchetat de până la cinci ori.  

parchet de lemn samba

Parchet din lemn Samba

Tipuri de pardoseli compatibile cu încălzirea prin pardoseală

tipuri de pardoseli compatibile cu incalzirea in pardosealacu

Dacă în trecut gresia, marmura, betonul și piatra erau considerate cele mai bune soluții pentru amenajarea unei pardoseli încălzite pe dedesubt, acum, datorită noilor tehnologii de fabricație și sistemelor de instalare și de îmbinare moderne, cum este T-Lock, poți alege dintr-o gamă largă de pardoseli. Astfel, parchetul din lemn clasic, triplustratificat, uleiat, pardoseala LVT, dar și covoarele din PVC omogen, eterogen, rezidențial, linoleumul și mocheta modulară sunt variante elegante, durabile, rezistente și care îți asigură un plus de confort termic și vizual. 

Parchetul din lemn 

Parchetul din lemn triplustratificat, uleiat este, prin definiție, o pardoseală caldă, spre deosebire de gresie, marmură sau piatră. Dacă vrei, însă, să creezi un design deosebit, plin de emoție și cu o notă personală care să te reprezinte, și să renunți la calorifere și conductele inestetice din casă, atunci încălzirea prin pardoseală poate fi o soluție excelentă pentru tine și cei dragi. Parchetul triplustratificat, precum cel din portofoliul Tarkett, este compatibil cu acest sistem și poate fi montat cu ușurință peste el. 

? Alege parchetul multistratificat Tango, din lemn de mahon african, frasin sau stejar, potrivit pentru a fi montat peste sistemul de încălzire prin pardoseală, și creează o atmosferă unică în locuința ta. Totodată, folosind sistemul T-Lock, de ultimă generație, obții o instalare ușoară, îmbinări puternice, sigure și aproape invizibile. Datorită tratamentului termic cu lac Proteco Strong, unul dintre cele mai puternice de pe piață, parchetul Tango este rezistent în timp și dublu întărit. 

parchet din lemn

Parchet din lemn Tango

Instalarea parchetului de lemn peste sistemul de încălzire în pardoseală

Dacă alegi rafinamentul parchetului din lemn triplustratificat, atunci este esențial să ții cont de anumite reguli, nu în ideea că îl vei monta pe cont propriu, ceea ce nu este recomandat, ci pentru a putea verifica, în cunoștință de cauză, lucrările realizate de firmele specializate. Acestea se referă, în principal, la următoarele aspecte:

  • sistemul de încălzire să fie instalat în beton sau într-un alt strat de suport; 
  • instalația de încălzire să fie așezată cu atenție și uniform – te asiguri, astfel, că nu vor exista zone reci sau mai puțin încălzite decât altele;
  • în cazul parchetului triplustratificat din lemn, este nevoie de instalarea unei bariere de vapori;
  • sistemul de încălzire nu trebuie să genereze o temperatură uniformă la suprafața parchetului mai mare de 27°C;
  • nu alege esențele din fag sau arțar, pentru că sunt sensibile la schimbările de temperatură și își vor schimba aspectul și dimensiunile, în timp. 

Laminatul

Laminatul este compatibil cu sistemul de încălzire în pardoseală, dar numai dacă acesta este instalat în șapă sau beton. Totodată, ține cont de recomandările producătorului sistemului termic și de faptul că pardoseala laminată rezistă la o temperatură uniformă de suprafață de cel mult 27°C. De asemenea, este nevoie de respectarea unui protocol special pentru montarea laminatului în condiții de siguranță și pentru ca el să dureze în timp. 

? Descoperă pardoseala laminată din Colecția Gallery, special concepută pentru a crea senzația de spațialitate, datorită cromaticii sale deosebite și plăcilor înguste, de 116 mm. Marginile teșite pe toate cele patru laturi oferă un aspect similar parchetului din lemn. Totodată, stabilitatea dimensională, esențială pentru instalarea peste un sistem de încălzire prin pardoseală, este asigurată prin grosimea de 12 mm a plăcilor.

pardoseala laminata

Pardoseala laminată GALLERY 1233

Montarea laminatului peste încălzirea prin pardoseală

Pentru ca laminatul să nu se deterioreze și să te poți bucura, în același timp, de confortul termic oferit de sistemul de încălzire prin pardoseală, este bine să știi că regulile de bază pentru instalarea lui într-un astfel de caz sunt:

  • aplicarea unui strat de protecție – împotriva umezelii; 
  • pregătirea sistemului de încălzire – se realizează înainte de instalarea laminatului:
    • reglează temperatura sistemului de încălzire la 25°C; lasă-l să funcționeze astfel trei zile;
    • crește temperatura cu câte 5 grade Celsius, până ajungi la capacitatea maximă a sistemului; păstrează temperatura la acest nivel, timp de 72 de ore;
    • coboară temperatura, treptat, până ce la suprafața pardoselii sunt 18°C; menține această temperatură trei zile înaintea instalării laminatului;
  • instalarea unei bariere de vapori – la fel ca în cazul parchetului din lemn, și în cel al laminatului este nevoie de instalarea unei bariere de vapori; poți opta, de exemplu, pentru folia PE Tarkett de 0,2 mm; 
  • asigurarea umidității optime a stratului suport – este indicat să fie sub 2%;
  • pregătirea stratului suport – este bine să fie uscat, nivelat, curat și fără crăpături;
  • așezarea corectă a plăcilor de laminat – este recomandată poziționarea acestora pe direcția sursei principale de iluminat, fiind un model de pardoseală care conține materiale naturale, laminatul se va extinde sau se va contracta, în funcție de variațiile de temperatură și umiditate; prin urmare, este important să existe spații șanfren, adică rosturi de expansiune, între 8 și 10 mm, între plăci și pereți, conducte, pentru ca pardoseala laminată să poată „respira”; 
  • menține o temperatură de 18°C – după montarea pardoselii laminate.

Pardoseala LVT 

Dacă alegi o pardoseală LVT, cum este Starfloor Click, din portofoliul Tarkett, vei beneficia de o montare rapidă, fără efort sau costuri suplimentare. Aceasta este disponibilă sub formă de dale sau plăci, fiind un produs impermeabil, modern, fiabil, rezistent, durabil și foarte ușor de întreținut. Modelele pentru care poți opta reproduc materialele naturale cum sunt piatra sau lemnul, pentru ca tu să te bucuri de o atmosferă primitoare și reconfortantă. 

? Descoperă modelele moderne de pardoseală LVT, inclusiv plăci retro, stejar afumat și metale șlefuite, din colecția Tarkett Starfloor Click 30. Cu sistemul simplu cu click, care se blochează perfect, Starfloor Click 30 Plus se instalează ușor peste sistemul de încălzire prin pardoseală. Totodată, aceasta este echipată cu tratament pentru suprafețe Extreme Protection, ceea ce îi conferă durabilitate sporită, rezistență la abraziune, zgârieturi și pete. 

pardoseala LVT

Pardoseala LVT Starfloor Click 30 & 30 Plus

Instalarea pardoselii LVT peste sistemul de încălzire

Dacă preferi ca peste sistemul de încălzire să fie instalată o pardoseală LVT, atunci este bine să știi că:

  • temperatura la sol înainte de montare ar trebui să fie de 15°C;
  • temperatura după instalare nu este recomandat să depășească 27°C;
  • în funcție de modelul ales, pardoseala LVT poate fi montată în trei moduri: 
    • lipire – dacă este vorba despre holuri, bucătării, în general, spații cu trafic intens;
    • sistemul cu click – nu necesită lipire;
    • sistemul flotant – care nu necesită click sau lipire; instalarea și, la nevoie, dezasamblarea, se pot face în doar câteva ore. 

Și dacă încă nu te-ai hotărât să alegi pardoseala LVT pentru locuința ta, te invităm să vizionezi filmulețul de mai jos, ca să afli de ce o astfel de soluție modernă și inovatoare poate fi o opțiune practică și inteligentă pentru amenajarea casei. 

Covoarele PVC

Nu numai pardoselile din lemn sau laminatul reprezintă soluții moderne și practice pentru a fi instalate peste sistemul de încălzire prin pardoseala, ci și covoarele din PVC (vinil) omogen sau eterogen. 

? Alege covorul PVC (vinil) și acceptă o provocare în premieră mondială: gofrarea în registru, ce conferă pardoselii PVC Absolut o textură realistă, naturală, care imită perfect consistența unică a lemnului. Covorul PVC Absolut beneficiază de protecția la suprafață Extreme, astfel că este rezistentă la zgârieturi, abraziune și uzură. Pardoseala din PVC (vinil) este ușor de curățat și instalat peste sistemul de încălzire prin pardoseală din locuința ta. 

covor pvc

Covor PVC rezidențial Absolut

Montarea pardoselilor din PVC peste sistemul de încălzire

Dacă alegi o pardoseală din PVC, atunci reține că temperatura la suprafața de contact nu trebuie să depășească 27°C și că, în cazul în care optezi pentru un model care se instalează prin lipire, este necesară verificarea adezivului pentru ca el să fie compatibil cu încălzirea prin pardoseală. Dincolo de aceste aspecte, sunt câteva reguli de bază, în ceea ce privește montarea covoarelor din PVC:

  • suprafața pe care este montat – să fie uscată, curată și netedă; 
  • păstrarea pardoselii PVC – este recomandată aclimatizarea, prin urmare, ține pardoseala PVC la temperatura camerei în care urmează a fi montată, cu 24 de ore înainte de instalare; 
  • măsurarea pardoselii – înainte de montare, măsoară covorul PVC, ca să eviți pierderile sau situația în care îți mai trebuie material;
  • montarea – se poate face cu adeziv, bandă adezivă sau fără lipire; metoda de instalare depinde de suprafața încăperii respective. 

Linoleumul și mocheta modulară

Dacă preferi o pardoseală elastică, poți opta și pentru linoleumul Tarkett, compatibil și el cu sistemul de încălzire prin pardoseală. Reține că linoleumul Tarkett este fabricat 94% din materii prime naturale, cum sunt uleiul de in, făina de lemn, pluta sau rășinile, și este tratat cu protecția unică xf²™, care îi conferă durabilitate și întreținere rentabilă, fiind foarte ușor de curățat.  

? Dacă îți dorești o pardoseală cu efect de reducere a zgomotului cu 18 dB, Linoleumul Trentino xf² de 2,5 mm pe suport de iută, cu strat de spumă de poliuretan reciclat și suprafață tratată cu xf², ce îi conferă o textură plăcută la atingere, poate fi soluția ideală pentru tine. Linoleumul Trentino poate fi instalat ușor peste sistemul de încălzire prin pardoseală, fiind rezistent la o temperatură de suprafață de până la 27°C. 

linoleum trentino

Linoleum Trentino xf²™ Silencio 18dB (3,8 mm)

Nu numai pardoselile rigide, precum parchetul din lemn sau laminatul, ori cele flexibile, cum sunt covoarele PVC ori linoleumul sunt recomandate pentru a fi instalate peste sistemul de încălzire prin pardoseală, ci și mochetele, dar cu mențiunea ca ele să fie subțiri. Din această perspectivă, deși mochetele modulare din portofoliul Tarkett sunt indicate în special pentru spațiile comerciale, birouri, instituții medicale sau unități HoReCa, dacă optezi pentru o pardoseală textilă, acestea pot fi soluțiile ideale pentru tine. 

? Creează un design modern și elegant și alege mocheta modulară, cu fir buclat, Desso AirMaster Atmos, disponibilă în 12 culori. Dotată cu tehnologiile AirMaster® Atmos™, mocheta modulară Desso AirMaster Atmos are o eficiență de până la 8 ori mai mare în captarea prafului, față de o pardoseală netedă, și de până la 4 ori mai mare decât mochetele standard. 

mocheta modulara

Mochetă Modulară AirMaster Atmos

Montarea linoleumului și a mochetei modulare peste sistemul de încălzire

Regula generală, valabilă atât pentru linoleum, cât și pentru mocheta modulară Tarkett, este ca temperatura de la suprafața de contact, generată de sistemul de încălzire prin pardoseală, să nu depășească 27°C. Dacă în cazul linoleumului, metoda de instalare este cu adeziv, și este bine să te asiguri că acesta este și el compatibil cu sistemul de încălzire folosit, în situația în care optezi pentru mocheta modulară, regulile sunt un pic mai complexe, după cum urmează:

  • stratul de suport – să fie uscat, nivelat, curat și fără crăpături;
  • umiditatea stratului de suport – să nu depășească 2%;
  • sistemul de încălzire prin pardoseală – este recomandat să fie oprit, cu 24 de ore înainte de instalare;
  • mocheta modulară are nevoie de aclimatizare – păstrează cutiile cu mocheta desfăcute, la temperatura camerei în care va fi montată, cu 24 de ore înainte de instalare;
  • temperatura optimă de instalare – este de minimum 15°C și de maximum 27°C;
  • repornirea sistemului de încălzire prin pardoseală – se face treptat (câte 5 grade în plus pe zi), după 8 ore de la montarea mochetei.

Avantajele și dezavantajele încălzirii prin pardoseală

avantajele incalzirii prin pardoseala

Sistemul de încălzire prin pardoseală îți poate aduce o mulțime de avantaje, dar vine la pachet și cu o serie de mici inconveniente. Pentru buna ta informare, ți-am pregătit o scurtă listă a acestora. 

Avantajele sistemului de încălzire prin pardoseală

Principalele avantaje pe care ți le oferă un sistem de încălzire prin pardoseală se referă la: 

  • distribuirea uniformă a căldurii – dacă este montat corect și sunt respectate și regulile de instalare a pardoselii rigide, elastice sau textile, toată suprafața pardoselii va fi încălzită uniform; 
  • eleganță – toate elementele sunt ascunse sub pardoseală, astfel că designul ales nu va fi afectat de prezența conductelor sau a altor accesorii; în plus, nu mai este nevoie de calorifere;
  • eficiență – un sistem de mărime medie poate încălzi un spațiu mai mare decât ar putea un calorifer;
  • posibilitățile multiple pentru alegerea pardoselilor – sistemul poate fi montat sub gresie, piatră, beton, parchet din lemn masiv, triplustratificat, uleiat, laminat, pardoseală LVT, covoare PVC, linoleum și chiar mochetă. 

Dezavantajele sistemului de încălzire prin pardoseală

Inconvenientele unui sistem de încălzire prin pardoseală ar putea fi legate de următoarele aspecte:

  • costuri ridicate pentru instalare – este nevoie de specialiști, de un proiect bine pus la punct;
  • mobilierul – este necesară foarte multă atenție, pentru că nu este indicat ca acesta să fie amplasat direct pe pardoseala sub care este instalat sistemul de încălzire; unele piese de mobilier pot fi incompatibile cu acesta, în sensul că, în timp, se pot deteriora; uneori, poate fi nevoie de remobilarea casei; 
  • capacitatea de încălzire – uneori, încălzirea încăperilor poate dura mai mult timp; dacă utilizezi un sistem prea mic, căldura nu va fi distribuită uniform și vei avea nevoie și de calorifere pentru a-ți asigura confortul termic. 

Încălzirea prin pardoseală este unul dintre cele mai eficiente sisteme prin care îți poți asigura confortul termic în toată locuința. Pentru a te bucura de performanțele lui, însă, este nevoie să ții cont și de regulile de bază, în ceea ce privește alegerea și instalarea pardoselii pe care o montezi deasupra lui. Poate fi o provocare dificilă, însă, cu ajutorul recomandărilor de mai sus, poți transforma proiectul renovării sau al construirii casei tale într-o experiență de succes. 

Sursa foto: Tarkett, Shutterstock

Sursa video: Tarkett Youtube Romania

Comentariile sunt dezactivate