Amenajarea unei băi mici: sfaturi practice și idei inspirate
Indiferent de spațiul de care dispui, amenajarea unei băi merită să îmbine funcționalitatea cu un simț estetic care îți poartă amprenta. Așa cum există trenduri în design interior, în materie de iluminat, decorațiuni, dormitoare sau livinguri, nici băile nu fac excepție. Și oricât de greu pare de crezut, chiar și pentru băile mici, există numeroase idei de amenajare. Dacă în baia ta se simte nevoia unor mici îmbunătățiri, iată un ghid care să te inspire:
Criterii de care să ții cont pentru amenajarea unei băi mici
Trucuri pentru eficientizarea spațiului
Cum alegi pardoseala – soluții potrivite pentru o baie mică
Accesorii și elemente de detaliu în designul băii
Criterii de care să ții cont pentru amenajarea unei băi mici
Dimensiunea redusă a băii poate aduce și beneficii, nu doar dezavantaje, depinde din ce punct de vedere privești lucrurile. Avantajul este că băile mici te obligă să eficientizezi fiecare milimetru de care dispui. În plus, ai opțiuni limitate, ceea ce poate fi un punct forte, pentru că nu te vei pierde în prea multe stiluri și variante. Succesul va fi dat de atenția ta la detalii și de câteva criterii de care merită să ții cont:
Mizează pe simplitate
Băile mici pot atrage atenția prin simplitate. Astfel, designul ideal ar trebui să includă obiecte sanitare cu aceeași formă și culoare. Eventual, poți lăsa câteva detalii care să iasă în evidență: un colț cu plante verzi, un corp de iluminat atipic, bateriile negre sau cele cu finisaj vintage, alegerea tapetului în locul plăcilor ceramice clasice.
Alege un stil modern
Stilul modern este potrivit băilor mici, pentru că îmbină perfect funcționalitatea cu eleganța. În general, stilul modern urmează câteva direcții și concepte de bază: forme geometrice, culori neutre, puține elemente decorative, decoruri simple și integrarea materialelor naturale. Combinând toate aceste elemente, poți obține un decor de invidiat.
Organizarea este importantă
Un spațiu dezordonat, cu multe lucruri împrăștiate, pare mai aglomerat și restrâns decât un loc ordonat. De aceea, este bine să te asiguri că ai suficiente stații de depozitare, astfel încât obiectele să nu fie la vedere. Pentru că băile mici nu sunt compatibile cu obiectele de mobilier voluminoase, poți valorifica la maximum orice loc de care dispui. De exemplu, folosește suprafața interioară a ușilor de la dulăpioare pentru a monta suporturi pentru obiecte precum produsele de îngrijire, pieptenele, periile de păr. De asemenea, poți monta o bară pentru prosoape pe ușa din baie. Pune aici prosoapele pe care le folosești, iar pe cele curate depozitează-le într-un raft din dormitor. Montarea unui dulap înalt sau a rafturilor suspendate reprezintă, de asemenea, o soluție ideală pentru a câștiga spațiu în baie, dar și pentru a menține ordinea.
Trucuri pentru eficientizarea spațiului
Știm deja că băile mici ne obligă să renunțăm la obiectele de mobilier mari. Cum poți face acest lucru fără să pierzi din confort și eleganță? Răspunsul îl găsești în câțiva pași simpli:
Renunță la caloriferele clasice
În cazul în care baia este prevăzută cu unul sau mai multe calorifere clasice, poți salva spațiu renunțând la ele. În locul lor, există soluția sistemelor de încălzire prin pardoseală. Spre deosebire de sistemele clasice de încălzire, bazate pe radiatoare, încălzirea prin pardoseală propagă agentul termic de jos în sus, pe întreaga suprafață a încăperii. Astfel, baia ta nu doar că va arăta mai elegant, ci va dispune de mai mult confort. Senzația este foarte plăcută atunci când ieși din duș și calci pe o pardoseală caldă, cu picioarele goale.
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre acest sistem de încălzire, citește articolul de pe blogul nostru: Incalzirea in pardoseala. În acest articol, vei descoperi că există mai multe tipuri de pardoseală compatibile cu sistemul de încălzire. Printre ele, se remarcă pardoseala LVT, din Colecția Starfloor Click 30 & 30 Plus, potrivită chiar și pentru spațiile umede.
? Beneficiază de o montare rapidă, fără efort sau costuri suplimentare, alegând Starfloor Click 30 & 30 Plus. Aceasta oferă o gamă de modele moderne de pardoseală, inclusiv plăci retro, stejar afumat și metale șlefuite, care vor da un aspect elegant oricărei băi mici.
Pardoseala LVT, Starfloor Click 30&30Plus
? În plus față de pardoseala LVT, există inclusiv covoare PVC fabricate într-un mod practic și rezistent, astfel încât pot fi instalate peste sistemul de încălzire prin pardoseală. Covoare PVC ICONIK 240 oferă performanțe remarcabile. Această colecție este ideală atât pentru sistemele de încălzire prin pardoseală (maximum 27°C), cât și pentru stațiile umede. Asigură o atmosferă caldă și plăcută băii tale, optând pentru Covorul PVC omogen, ICONIK 240.
Covor PVC rezidențial, ICONIK 240
Renunța la căzile și chiuvetele clasice
Cabinele clasice de duș sau căzile ocupă mult spațiu. Poți renunța la ele în favoarea cabinelor din sticlă, cu ramă și șprosuri negre, care oferă un plus de eleganță și personalitate băii tale. Dușul cu pereți din sticlă va fi nu doar un element modern, dar și cel care va crea iluzia unei camere mai mari.
De asemenea, pentru a economisi spațiul, poți înlocui chiuveta plasată clasic, vizavi de duș, și care, de multe ori, îngreunează deschiderea cabinei, cu o chiuvetă mică, dar cu un design modern, așezată pe colțul opus toaletei. În felul acesta, vei câștiga spațiu important într-un mod eficient.
Băile fără gresie și faianță – mai moderne, mai spațioase
Te întrebi, probabil, de ce băile fără gresie și faianță par mai mari. Nemaiexistând delimitările între plăcile de ceramică, ai posibilitatea de a crea un model unitar și continuu din punct de vedere vizual. Efectul creat va da senzația că spațiul este mai mare decât în realitate. Cum poți obține acest efect și ce poți alege în locul plăcilor ceramice? Ei bine, cel mai nou material preferat de designeri și care poate înlocui cu succes atât gresia, cât și faianța, este vinilul. Acesta este un material impermeabil, care îndeplinește cele mai exigente cerințe de igienă și nu numai. Vinilul poate fi folosit atât pentru pardoseli, cât și pentru amenajarea pereților.
? Dacă îți dorești să creezi un efect care mărește vizual spațiul, poți alege un sistem pentru spații umede, pe care îl găsești în portofoliul Tarkett, care include atât pardoseli, cât și tapet, confecționate din vinil și care pot fi folosite fără probleme în băi. Nu trebuie să-ți faci griji în privința design-ului, produsele sunt disponibile în mai multe culori și modele.
Sisteme pentru spații umede
Cum alegi pardoseala – soluții potrivite pentru o baie mică
Atunci când nu dispui de mult spațiu, ai avantajul că poți investi mai mult în calitate decât în cantitate. Chiar dacă vorbim despre o baie mică, atunci când selectezi o pardoseală pentru băi, merită să iei în considerare nu doar designul, ci și câteva cerințe esențiale:
Impermeabilitatea
Fiind un spațiu în care se formează aburi, stropi de apă şi unde sunt prosoape ude, este clar că baia are nevoie de o pardoseală rezistentă la umezeală. Tocmai din acest motiv, de mai bine de 30 de ani, Tarkett a introdus sistemului Wetroom special pentru spațiile umede, pentru duș sau baie. Această categorie oferă opt colecții și peste 150 de produse disponibile în culori și modele moderne.
? Descoperă AICI cele opt colecții din gama sistemelor pentru spații umede.
Sisteme pentru spații umede
Întreținerea ușoară
Igiena și curățenia sunt două aspecte esențiale în organizarea unei băi, indiferent de mărimea ei. Dacă îți dorești ca baia să fie un mediu sigur pentru sănătate, optează pentru colecțiile de pardoseală tratate cu protecția pentru suprafețe Top Clean. Aceasta îți permite să cureți și să întreții extrem de ușor pardoseala. Un astfel de model este și colecția Aquarelle Floor.
? Îmbinările perfecte, aproape invizibile ale plăcilor din colecția Aquarelle Floor de pardoseală asigură nu doar o impermeabilitate superioară, dar și o întreținere ușoară. Pardoseala poate fi aspirată rapid, iar petele sunt îndepărtate fără probleme, folosind un detergent alcalin și apă curată.
Sisteme pentru spații umede, Aquarelle Floor
Antiaderența
Alegerea unei pardoseli antiderapante în baie poate preveni riscul de alunecare atunci când ieși din duș sau cadă. Dacă pardoseala este umedă sau are urme de săpun, riscul accidentelor este mai mare, de aceea sunt recomandate modelele ce oferă protecție indiferent de situație. Dacă vrei să optezi pentru o astfel de pardoseală, Optima Multisafe poate fi alegerea potrivită.
? Optima Multisafe este o pardoseală care face parte din sistemele pentru spații umede și este prevăzută cu sistem anti-alunecare, ce oferă un nivel ridicat de protecție, chiar și atunci când podeaua este umedă. În plus, suprafața sa ranforsată protejează împotriva murdăriei, a petelor, fiind ușor de întreținut și de curățat.
Sisteme pentru spații umede, Optima Multisafe
Accesorii și elemente de detaliu în designul băii
Detaliile contează, mai ales într-o baie mică, în care nu ai la fel de multe opțiuni ca într-un living, de exemplu. Totuși, dacă îți dorești să ieși din tipare și din stilurile banale de amenajare a băilor, poți acorda atenție următoarelor idei practice:
Tapetul din vinil, soluția pentru o baie modernă și practică
Când vine vorba despre amenajarea băii, plăcile ceramice sunt primele care ne vin în minte, pentru că ele reprezintă un tip de finisaj popular. Rezistența, prețul avantajos, varietatea de modele sunt avantajele care determină multe persoane să aleagă plăcile ceramice. Acum ai, însă, posibilitatea să te bucuri de aceleași calități și altele în plus, alegând soluții practice, mult mai elegante, cum este tapetul din vinil de la Tarkett.
Disponibil în mai multe culori și modele, tapetul din vinil se găsește sub forma colecțiilor Aquarelle Wall și Aquarelle Wall HFS. Aceste două colecții fac parte dintr-o soluție complet integrată pentru spațiile umede. Rezistente la apă, pete și zgârieturi, Aquarelle Wall și Aquarelle Wall HFS pot fi montate fără probleme în băi, deoarece reprezintă o soluție igienică de acoperire pentru pereți și se întrețin extrem de ușor. Ideale în special pentru spațiile care necesită un nivel crescut de igienă, Aquarelle Wall și Aquarelle Wall HFS sunt confecționate dintr-un material rezistent la foc și plăcut la atingere. În plus, îți oferă nenumărate posibilități de design pentru spațiul tău.
? Dă un plus de eleganță băii tale și un efect vizual unitar, alegând colecțiile Aquarelle Wall, din portofoliul Tarkett. Montând aceste produse în baia ta, creezi o suprafață continuă vizual, fără rosturi în care se depune calcar sau apar urme de mucegai. Aquarelle Wall face parte dintr-un concept unic, care cuprinde, pe lângă tapet, treceri, îmbinări, și accesorii perfect compatibile cu produsele din colecțiile Granit Multisafe și Optima Multisafe. Așa că, dacă optezi pentru o amenajare cu tapet și pardoseală din vinil în baie, ai la dispoziție multe alte accesorii speciale, care oferă un plus de eleganță decorului tău:
- Praguri flexibile sau rigide;
- Colțare – pentru un plus de igienă și de rezistență la colțuri;
- Profile pentru îmbinări – create pentru o instalare impermeabilă între tapet și pardoseală;
- Sifoane de scurgere – regăsite într-o colecție de modele variate din PVC sau inox, special create pentru sistemul pentru spații umede.
Brâu din vinil impermiabil Aquarelle Wall Borders
Tapet Aquarelle Wall HFS
Obiecte de decor potrivite băilor mici
Bateriile negre cu finisaj mat rămân în continuare în vogă, întrucât aduc un plus spațiului, fiind în contrast puternic cu cada sau chiuveta. În plus, nu strică să aduci și aici câteva dintre lucrurile care te inspiră, un tablou cu o ramă fină, care ilustrează arta abstractă sau simboluri zen, schițe minimaliste sau, pur și simplu, citatul preferat.
Culorile potrivite pentru băile mici
Se știe că nuanțele deschise pot crea senzația de încăpere spațioasă, mai ales atunci când le folosești pentru pardoseală, pereți ori tavan. O baie complet albă poate fi o idee inspirată, dacă preferi stilul minimalist. De asemenea, nuanțele de gri luminos, bej, crem, galben, bleu sunt ideale pentru băile de mici dimensiuni.
? Poți alege covorul PVC rezidential, ICONIK 240, disponibil în peste 100 de opțiuni de design, în culori ideale pentru amenajarea băii tale. Ai la dispoziție numeroase nuanțe deschise pe care le poți testa. Datorită tratamentului de suprafață Extreme Protection, aspectul original al pardoselii se va menține pentru o perioadă lungă de timp.
Covor PVC rezidențial, ICONIK 240
Corpuri de iluminat pentru băi moderne
Într-o baie mică, lumina este foarte importantă. Atât lumina naturală, cât și cea artificială ajută la crearea unui efect vizual plăcut, care dă senzația că spațiul este mai mare decât în realitate. Poți folosi diverse corpuri de iluminat, cum sunt lămpile moderne, LED-urile, pentru a pune în evidență oglinda sau un anumit perete. Poți renunța la clasicele aplice și poți alege unele în linii simple, din cupru cu finisaj lustruit, dar care reprezintă în sine o piesă de decor. Dacă ești suficient de norocos și baia ta beneficiază de un geam spre exterior, profită de acest lucru. Alege pentru el draperii, plus câteva plante naturale, rezistente la umezeală, și spațiul tău va avea un aspect vizibil îmbunătățit.
Toate acestea sunt soluții creative, care te vor scoate din banal și te vor ajuta să creezi mai mult spațiu chiar și într-o baie mică. Este mai simplu decât crezi să faci din propria locuință un spațiu în care orice detaliu te ajută să te simți bine și relaxat.
Sursa foto: Tarkett și Shutterstock