• Dormitor mic amenajat cu parchet din lemn de culoare deschisa

Amenajarea unui dormitor mic de bloc. Sfaturi de la specialist în design interior

Dormitoarele mici de bloc pot reprezenta o provocare pentru cei ce își doresc un design aparte. Spațiul limitat poate părea descurajant, dar cu puțină creativitate și planificare atentă, acesta poate deveni un spațiu confortabil și atrăgător.

Trenduri generale în amenajarea unui dormitor mic de bloc

Înainte de a aborda aspectele specifice ale amenajării, ne concentrăm asupra unor trenduri generale care pot fi aplicate în orice dormitor mic de bloc. Minimalismul este un concept des întâlnit în designul modern, iar pentru spațiile mici este cu atât mai potrivit. Încearcă să păstrezi lucrurile simple și să eviți supraaglomerarea cu obiecte decorative sau mobilier inutil.

Doua dormitoare mici, amenajate simplu

O amenajare simplă te poate ajuta să dai impresia unui spațiu mai mare, în dormitor

Perete accent

Un punct de plecare în amenajarea dormitorului de bloc este alegerea culorilor pentru pereți. Bineînțeles că vei ține cont de gusturile tale, dar este foarte important să alegi culori deschise pentru a extinde vizual spațiul.

Albul este alegerea predominantă pentru amenajarea pereților unei încăperi de dimensiuni reduse. Principalul său avantaj este versatilitatea – se integrează cu ușurință în orice stil de design și poate fi îmbogățit prin accente de culori complementare.

Pardoseala

Alegerea adecvată a pardoselii este o altă componentă foarte importantă în amenajarea unui dormitor mic de bloc. Este indicat să optezi pentru materiale care reflectă lumina, cum ar fi parchetul din lemn deschis sau parchetul laminat. Evită decorurile prea încărcate sau culorile închise, deoarece acestea pot face camera să pară mai puțin primitoare și neîncăpătoare.

Birou cu scaun intr-un dormitor mic de bloc - pardoseala din parchet de lemn de culoare deschisa

Un parchet de culoare deschisă poate da impresia unui spațiu mai generos în dormitor

Iluminatul

Iluminatul adecvat joacă un rol esențial în crearea unei atmosfere plăcute și spațioase într-un dormitor mic de bloc. Corpurile de iluminat ar trebui ales în funcție de câtă lumină naturală pătrunde în dormitorul tău.

Este ideal un mix între sursele de lumină, cum ar fi lustre, aplice sau veioze. Aplicele sunt ideale pentru un dormitor cu dimensiuni reduse. Ele pot crea un iluminat mai discret în anumite momente ale zilei sau seara, dar pot spori lumina în anumite părți ale camerei.

Încearcă să te folosești pe cât posibil de reflexia luminii pentru a putea crea iluzia unui spațiu mai mare.

Patul

Putem spune că patul este cel mai important element al dormitorului tău, iar în funcție de acesta te vei orienta și către celelalte elemente de mobilier.

Poți alege un pat king size, dar ține cont că va trebui să renunți la una dintre noptiere, aspect ce îți poate oferi mai mult spațiu de manevră în fața dressingului.

Cel mai indicat este să alegi un pat de dimensiuni medii, care îți va oferi destul spațiu pentru două noptiere și nici nu îți va limita libertatea din cameră. Pentru un dormitor cu dimensiuni reduse, este ideal dacă alegi un pat cu spații de depozitare pentru lenjerii sau pături, astfel vei elibera spațiu în altă parte a camerei.

Mobilierul funcțional

Într-un dormitor mic de bloc, mobilierul funcțional joacă un rol crucial în organizarea și maximizarea spațiului. Optează pentru piese de mobilier multifuncționale, cum ar fi noptierele cu sertare sau dulapurile cu oglinzi care pot servi și ca spații de depozitare suplimentare. De asemenea, alege piese de mobilier cu linii simple și design compact.

Inclusiv patul îl poți alege cu spații de depozitare, astfel nu vei fi nevoit să alegi alte locuri pentru lenjerii, pături sau perne.

Culorile

Culorile, atât cele ale pereților, cât și a celorlalte obiecte din cameră, pot avea un efect vizual important de mărire a spațiului tău de odihnă.

Pentru pereți și mobilier, poți alege culori deschise, iar pentru a păstra un design omogen, adaugă culori complementare pentru perdele și draperii, lenjerii și cuverturi sau covoare.

Ține cont că nu este indicat să folosești prea multe culori. Te poți orienta către două sau trei culori preferate, cu care poți face adevărate minuni într-un dormitor mic de bloc.

Comentariile sunt dezactivate