Amenajarea bucătăriei – recomandări și idei practice
Bucătăria este spațiul în care nu doar mâncarea poate prinde gust, ci și viața. Mai ales atunci când zona este amenajată într-un stil care aduce confort, culoare, dinamism. Pe lângă aspectele estetice, bucătăria este bine să integreze și elementele practice. Uneori, crearea unui echilibru între estetic și funcțional poate fi o provocare. De aceea, venim cu o serie de idei menite să te inspire.
Stiluri de amenajare potrivite pentru bucătările
Idei pentru amenajarea unei bucătării mici
Cum amenajezi o bucătărie mare
Cum alegi pardoseala potrivită pentru bucătărie
Stiluri de amenajare potrivite pentru bucătărie
Una dintre modalitățile prin care poți amenaja o bucătărie este să urmărești caracteristicile anumitor stiluri. Chiar dacă ele pot fi alese în funcție de preferințele fiecăruia, de dimensiunea bucătăriei, tipul locuinței (dacă este apartament sau casă) și de designul celorlalte spații (hol, dormitor, sufragerie), există câteva stiluri care sunt potrivite pentru majoritatea bucătăriilor și care pot fi o alegere excelentă.
Bucătăria în stil minimalist
Stilul minimalist nu este doar un model de design interior. Este mai degrabă un stil de viață care se bazează pe principiul „less is more”, adică mai puțin înseamnă mai mult. Simplitatea creează atmosfera în cadrul acestui stil. De aceea, într-o bucătărie minimalistă, vei găsi doar elemente esențiale, fără prea multe accesorii sau obiecte decorative. Optează pentru mobilierul funcțional, practic, dar cu forme elegante, care ocupă puțin spațiu. De asemenea, mergi pe direcția culorilor neutre, precum gri, bej, negru și cât mai mult alb.
Totodată, designul pardoselii te va ajuta mult să creezi atmosfera specifică unei bucătării minimaliste, mai ales dacă alegi pardoseala LVT cu design care imită materialele naturale reale (lemn, piatră, beton) și care este tratată cu protecția pentru suprafețe Top Clean, pentru o întreținere ușoară și o rezistență suplimentară la abraziune, zgârieturi și pete.
? Dacă preferi ordinea și eleganța specifice stilului minimalist, poți opta pentru colecția de pardoseli LVT, STARFLOOR CLICK 55 & 55 PLUS, ușor de montat. Prin reproducerea caracteristicilor naturale ale lemnului sau ale pietrei, această colecție oferă bucătăriei un aspect impunător. Pentru un plus de creativitate, poți combina stilul minimalist cu elementele altor stiluri, cum ar fi cel vintage.
Pardoseală LVT – STARFLOOR CLICK 55 & 55 PLUS
Bucătăria în stil modern
Stilul modern nu trebuie confundat cu cel minimalist, chiar dacă mobilierul simplu, funcțional și culorile neutre pot fi caracteristici comune. Totuși, spre deosebire de cea minimalistă, într-o bucătărie modernă poți integra mai multe obiecte decorative, sunt permise și liniile curbe sau formele sferice și poți folosi mochete sau covoare de mici dimensiuni.
De exemplu, dacă ai o bucătărie mare, tip open space, poți crea un decor intim și primitor în zona de dining, alegând un covor din polipropilenă, rezistent la radiațiile UV și la umezeală.
? Descoperă Covorul ADRIA, cu o bandă de polipropilenă în loc de iută în urzeală, special conceput pentru a rezista la umezeală și la lumina soarelui. Este un covor potrivit pentru spațiile circulate, așa cum este bucătăria ta, și îți garantează un aspect nemodificat timp de câțiva ani.

Covorul Adria completează frumos decorul bucătăriei
Dacă vrei să dai o notă personală bucătăriei tale, poți combina stilul modern cu elementele altor stiluri, cum ar fi decorurile metalice sau nuanțele tonice, specifice stilului industrial. Poți instala pe suprafața obiectelor decorative PVC omogen de la Tarkett.
? Descoperă Colecția iQ Surface, o soluție inovativă, disponibilă într-o varietate de culori și accente puternice. Gama de PVC omogen iQ Surface de la Tarkett oferă un suport inspirațional de succes, ce contribuie la crearea unor experiențe unice, necesare amenajărilor interioare.
Bucătărie în stil rustic
Când spunem „rustic”, probabil ne gândim, în primul rând, la motivele populare, ștergare puse pe pereți, la mobilierul, rafturile și tacâmurile din lemn. Stilul rustic este destul de bogat în elemente decorative, însă farmecul unei astfel de bucătării nu stă în aglomerarea tuturor simbolurilor tradiționale specifice caselor vechi, ci este esențial să menținem un echilibru între funcționalitate și nostalgia unor vremuri mai simple. Pentru asta, poți amenaja bucătăria astfel încât pereții, tavanul și o parte din mobilier să fie albe și în contrast cu o serie de elemente din lemn, cum ar fi câteva scaune cu trei picioare sau un divan lipit de perete, confortabil și decorat cu perne cu motive tradiționale, o ladă de zestre compartimentată special pentru depozitarea obiectelor din bucătărie, linguri, suporturi pentru tacâmuri, coșuri pentru pâine sau fructe.
În amenajarea unei bucătării în stil rustic, de regulă, este recomandată pardoseala din lemn, care combină elementele naturale cu noile tehnologii, cum ar fi imprimarea digitală pe lemn, folosită pentru aplicarea culorilor.
? Vrei să aduci aerul rustic al unei case de vacanță în confortul bucătăriei tale? Poți alege parchetul din lemn Performance Fashion, care oferă rezistență, durabilitate și siguranță.
Parchet din lemn – PERFORMANCE FASHION
? Pentru un plus de efect, poți îmbina eleganța parchetului cu motivele ușor tradiționale întâlnite în gama de covoare Solid de la Tarkett. Aceste covoare 100% din polipropilenă combină excelent mai multe avantaje: calitatea superioară, ușurința de întreținere și designul elegant.
Covor din polipropilenă – Solid 12 CVC
Bucătărie în stil industrial
Când vine vorba de stilul industrial, cel mai la îndemână spațiu în care îl poți integra este bucătăria. Cele mai multe electrocasnice de astăzi sunt făcute din oțel inoxidabil, material care se potrivește bine cu acest stil. De asemenea, poți opta pentru mobilierul al cărui design mizează pe lemn, fier și forme brute, nefinisate. Montează corpuri de iluminat cu o combinație de linii simple, drepte, fără multe ornamente.
? În ceea ce privește pardoseala, poți opta fie pentru cea din lemn, care va aduce o notă caldă și primitoare spațiului, fie pentru linoleum în nuanțe vii, metalice, cum este și colecția Trentino xf²™ (2,5 mm). Această colecție este tratată cu protecția unică xf²™, care oferă durabilitate extremă, curățare ușoară și întreținere rentabilă.
COVOR PVC – Trentino xf²™ (2,5 mm)
Pentru amenajarea pereților, poți recurge la cărămidă aparentă, pereți netencuiți sau nefinisați, cu aspect de plăci de ciment, sau la soluții inovatoare, cum sunt colecțiile de tapet din linoleum, care aduc cât mai mult din nuanțele și culorile specifice stilului industrial: maro, gri, cupru, auriu sau argintiu.
? Poți opta pentru primul și singurul linoleum potrivit pentru tapetare: LinoWall. Tapetul LinoWall poate fi instalat în zona blatului de bucătărie sau în spațiul în care pregătești mâncarea, deoarece acesta vine cu tratament de suprafață xf2™, pentru o rezistență mecanică și chimică extremă, inclusiv la acizii diluați, uleiuri, grăsimi, solvenți și alcaline.
Bucătărie în stil vintage
Stilul vintage pune destul de mult accent pe îmbinarea unor obiecte de mobilier recondiționate cu piese avangardiste. Tocmai din acest motiv, stilul vintage are un farmec aparte. Încărcat de trăiri, emoții, el este potrivit mai ales persoanelor nostalgice, pasionate de povești. Din bucătăria în stil vintage nu trebuie să lipsească unele piese de mobilier recondiționate, dulapurile cu mânere decorative și ușile din sticlă, perdelele cu imprimeuri florale și pardoseala din lemn.
? Atunci când vrei să amenajezi bucătăria în stil vintage, una dintre colecțiile Tarkett pentru care poți opta este parchetul laminat Dynasty. Acesta oferă o varietate de designuri prin care vei putea crea o atmosferă primitoare, originală și durabilă, pentru generații întregi.
Parchet laminat – DYNASTY
Idei pentru amenajarea unei bucătării mici
Atunci când vine vorba de amenajarea unei bucătării mici, este destul de greu să ajungi la un acord între practic și estetic. Provocarea este să găsești soluția perfectă de a așeza mobilierul și obiectele electrocasnice, astfel încât să mai rămână și spațiu suficient să gătești. Din fericire, există câteva soluții salvatoare pe care le poți testa:
- alege un stil de design cât mai simplu (minimalist, industrial, modern);
- renunță la o parte dintre dulapurile voluminoase în favoarea rafturilor aerisite;
- montează etajere de colț și suporturi care se fixează pe interiorul ușilor, pentru depozitare;
- alege mobilierul multifuncțional, care ocupă puțin spațiu și care îți permite să muți, să ridici sau să pliezi piesele atunci când ai nevoie;
- asigură-te că bucătăria are suficientă lumină atât naturală, cât și generată de corpuri încastrate sau spoturi care nu ocupă mult spațiu;
- optează pentru mobilă, amenajarea pereților și a pardoselii în culori deschise, pentru că pot da senzația de lumină și claritate.
? Descoperă colecția de pardoseli LVT iD Inspiration Click & Click Plus, cu o serie întreagă de designuri în nuanțe deschise de gri, bej, alb, care ajută la extinderea vizuală a spațiului, oferă eleganță și pun în valoare mobilierul și fiecare accesoriu ales. În plus, pardoseala LVT iD Inspiration Click & Click Plus este tratată cu protecția pentru suprafețe Top Clean, pentru întreținere ușoară și rezistență suplimentară la abraziune, zgârieturi și pete, fiind ideală pentru amenajarea bucătăriilor.
Pardoseala LVT – iD INSPIRATION CLICK & CLICK PLUS
Cum amenajezi o bucătărie mare
Nu doar amenajarea bucătăriei mici poate deveni o provocare, ci și cea a bucătăriilor care dispun de mult spațiu. Numeroasele opțiuni pe care le ai pentru amenajare îți pot îngreuna alegerea. Pentru a simplifica pașii, poți pleca de la ideea că o organizare bună este foarte importantă pentru funcționalitatea bucătăriei. Iar prima regulă o constituie principiul triunghiului, care ar trebui să fie ghidul tău atunci când plănuiești organizarea unei bucătării mari și nu numai. Principiul triunghiul de lucru este un concept care se referă la plasarea strategică a celor mai importante trei zone ale unei bucătării:
- zona pentru depozitarea alimentelor (frigider și dulapurile cu vase);
- zona dedicată preparării alimentelor (blat și chiuvetă);
- zona pentru procesarea termică a alimentelor (plită, aragaz și cuptor).
Ideal este ca aceste trei puncte să formeze un triunghi de lucru cât mai echilibrat, iar spațiul dintre aragaz și celelalte două zone este indicat să fie de cel puțin 40 de centimetri, pentru a te putea desfășura. De asemenea, spațiul dintre bancul de lucru și dulapurile suspendate trebuie să aibă o înălțime cuprinsă între 50 și 70 de centimetri.
Citește și Organizarea bucatariei. Cum sa aranjati functional spatiul, pentru a descoperi cum poți decora bucătăria ținând cont de forma ei: liniară, paralelă, în formă de L, G sau U.
Un alt aspect important este că, în timp ce în bucătăriile mici, albul și culorile deschise dau strălucire și creează senzația unui spațiu mai mare, bucătăriile mari pot fi decorate folosind nuanțe închise sau chiar negru, creându-se, astfel, o atmosferă mai intimă și un sentiment de stabilitate și durabilitate. Poți opta, de pildă, pentru covoarele PVC rezidențiale din colecția ICONIK 240, care oferă designuri în nuanțe închise, recomandate pentru bucătăriile spațioase.
? Descoperă covoarele PVC rezidențiale din colecția ICONIK 240, care, datorită tratamentului de suprafață Extreme Protection, mențin aspectul original al pardoselii pentru o perioadă lungă de timp, fiind ușor de curățat și întreținut.
Iată câteva sugestii de designuri de covoare PVC din colecția ICONIK 240, pentru care poți opta, ca să creezi o atmosferă caldă în bucătăria ta:
Covor PVC rezidential – ICONIK 240
Covor PVC rezidential – ICONIK 240
Covor PVC rezidential – ICONIK 240
Amenajarea unei bucătării open space
De regulă, bucătăria open-space vine în continuarea unui living, a unei camere de zi. Pentru a oferi un efect plăcut, este indicat să delimitezi zona de gătit de restul sufrageriei. O poți face fie printr-o insulă ori peninsulă de bucătărie, fie folosind tipuri diferite de pardoseală.
De exemplu, pentru zona de gătit, poți folosi pardoseala LVT, iar în zona de living, poți monta parchet laminat sau un covor PVC rezidențial. În felul acesta, te bucuri atât de eleganță, de un design plăcut, cât și de confort, rezistență și durabilitate.
Cum alegi pardoseala potrivită pentru bucătărie
Fiind un spațiu mai des tranzitat și în care se poate forma condens din cauza căldurii, piesa de rezistență pentru amenajarea acestei încăperi este pardoseala. Pentru bucătărie, recomandarea este să alegi designuri rezistente la umezeală, care îndeplinesc și alte câteva cerințe importante, cum ar fi:
- rezistența la impact – astfel, un obiect greu, scăpat pe pardoseală, să nu provoace zgârieturi;
- rezistența la greutăți – cu siguranță nu îți dorești ca pardoseala să se deformeze sub un corp de mobilier mai greu, cum ar fi o mașină de spălat rufele sau vasele;
- impermeabilitatea – este importantă nu doar atunci când în bucătărie se formează umiditate sau condens, ci și când verși din greșeală un pahar de apă, suc sau alte lichide. Pentru astfel de probleme, există și soluții practice, cum ar fi o pardoseală din PVC impermeabil.
? Disponibilă în culori vii și modele moderne, care imită elemente precum marmura regală, betonul nefinisat sau stejarul gri, Aquarelle Floor este o pardoseală impermeabilă din PVC, potrivită pentru spațiile umede din locuința ta.
- ușurința în întreținere și curățare – astfel încât orice pată să poată fi ștearsă fără mult efort;
- componenta antiderapantă – în bucătărie, rezistența la alunecare este esențială, mai ales dacă ai copii mici sau locuiești cu persoane mai în vârstă, care se pot accidenta ușor.
? Pardoselile potrivite antialunecare pot preveni riscurile în bucătărie. O colecție de pardoseli antiderapante de ultimă generaţie este și SAFETRED DESIGN COLLECTION LOOSE-LAY din portofoliul Tarkett, a cărei aderenţă asigură un nivel ridicat de protecție, în timp ce suprafața sa ranforsată protejează împotriva petelor și facilitează întreținerea.
Pardoseală antiderapantă – SAFETRED DESIGN COLLECTION LOOSE-LAY
Când vine vorba despre pardosela potrivită bucătăriei, în locul clasicelor plăci de gresie, te poți orienta către noi soluții eficiente și elegante, cum sunt placile LVT, care oferă o serie întreagă de beneficii:
- ai la dispoziție o gamă largă de colecții cu efecte de piatră, lemn, textile, metal;
- acest tip de pardoseală este potrivit spațiilor cu trafic intens, deoarece oferă durabilitate, rezistență la impact, pete și zgârieturi;
- are o excelentă absorbție fonică;
- este ușor de curățat și de întreținut;
- se instalează rapid și simplu.
Îmbinând recomandările anterioare cu preferințele, creativitatea și ingeniozitatea ta, poți transforma bucătăria într-un spațiu perfect pentru a savura preparatele culinare preferate și pentru a petrece momente plăcute în compania celor dragi.
Credit foto: Tarkett, Shutterstock
Credit video: Tarkett Youtube Romania