• Află totul despre parchet, din 7 întrebări și răspunsuri esențiale

Totul despre parchet. 7 întrebări și răspunsuri esențiale

În acest articol vă spunem totul despre parchet, în 7 întrebări și răspunsuri esențiale despre acest tip de pardoseală. Iată cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știți înainte de a alege o pardoseală nouă pentru casa dumneavoastră. Răspunsurile sintetizează totul despre parchet, în general, și vă ajută să luați o decizie corectă.

Totul despre parchet, pas cu pas

Ce tip de parchet e potrivit pentru locuința mea?

Atât parchetul din lemn masiv, cât și cel multistratificat sau laminat sunt investiții excelente, care vor crește valoarea locuinței dumneavoastră.

Podelele din lemn solid sunt realizate din scânduri din lemn masiv. Printre avantajele acestei opțiuni se numără faptul că poate fi sablat și recondiționat de numeroase ori, avantaj care se regăsește și la parchetul stratificat. Parchetul din lemn masiv este ideal pentru camere de zi și dormitoare, dar stabilitatea sa dimensională nu foarte mare poate fi un mic neajuns pentru cei ce au în încăperile lor variații de temperatură sau umiditate.

Parchetul din lemn multistratificat este realizat din mai multe straturi de lemn, având o stabilitate excelentă. Datorită structurii sale, dată de direcția perpendicular a fibrelor suprapuse, este compatibil cu majoritatea spațiilor rezidențiale. Și această podea poate fi recondiționată de multe ori, iar durata sa de viață este foarte lungă. Parchetul triplustratificat Tarkett poate fi șlefuit de până la cinci ori și are o garanție de 30 de ani.

Aici găsiți oferta Tarkett.

Parchetul laminat este un tip de pardoseală compusă din lemn într-un procent de peste 80%. Parchetul laminat Tarkett are o rezistenţă foarte bună la şocuri şi reprezintă o pardoseală ideală în încăperi precum dormitorul, camera copiilor şi bucătăria, fiind extrem de ușor de întreținut.

Printre numeroasele avantaje ale parchetului laminat se numără și posibilitatea montării în sistem flotant, proprietăți antistatice, rezistență la umiditate și întreținerea ușoară.

Găsiți totul despre parchetul laminat și oferta Tarkett aici.

Care este mai bun, parchetul lucios sau parchetul mat?

Ambele sunt la fel de bune. Este doar o chestiune de preferință și de gust. Dacă optați pentru un parchet lucios, acesta va reflecta mai mult lumina. Un parchet mat va fi mai puțin luminos, însă zgârieturile de pe suprafața acestuia se vor vedea mai greu.

Cum să întrețin parchetul?

Orice parchet din lemn trebuie curățat cu regularitate. Cel mai simplu mod de a face asta este cu ajutorul unei mături, dar puteți folosi și un mop sau un aspirator.

Nu folosiți un mop foarte ud sau instrumente de curățare pe bază de abur, umezeala fiind unul dintre marii dușmani ai parchetului din lemn.

Așezați covoare la toate intrările, pentru a ține murdăria departe de parchet. Aproape 80 la sută din factorii care deteriorează pardoseala provin din exterior.

Nu utilizați covoare care au cauciuc pe spate, deoarece pot provoca deteriorarea podelei din lemn.

Așezați un material de protecție sub picioarele obiectelor de mobilier grele, pentru a preveni zgârieturile și urmele de identație.

Dacă vărsați lichide pe parchet, curățați imediat cu o cârpă uscată.

Încercați să nu mergeți pe tocuri sau în ghete cu crampoane pe parchet.

Pentru curățarea suprafețelor, folosiți doar produse de curățare cu Ph neutru.

Cum protejez parchetul de zgârieturile animalelor de companie?

Așezați covoare în locuință. Dacă animalului de companie îi place să zgârie, cel mai probabil își va ascuți ghearele pe covor. Mai mult, preveniți și pătrunderea murdăriei în casă.

Cea mai bună apărare rămâne, însă, tăierea regulată a ghearelor animalelor de companie. Dacă totuși se produc zgârieturi, nu uitați că ele afectează doar stratul superior al parchetului, iar o sablare ar trebui să remedieze această problemă. Atenție! Orice intervenție prin sablare va necesita o refinisare a parchetului.

Ce specie de lemn este potrivită pentru podeaua mea?

Alegerea speciei de lemn ține de preferințele și de bugetul dumneavoastră. Dacă preferați specii de lemn mai deschise, ca frasinul, încăperile dumneavoastră vor părea mai aerisite.

Specii de lemn precum stejarul fac camera mai caldă și mai comodă. Dacă preferați lemnul închis, ca mahonul, puteți crea o atmosferă elegantă și rafinată.

Tarkett vă oferă o gamă largă de parchet din lemn multistratificat, din care puteți alege după bunul plac.

Găsiți totul despre parchetul din lemn și colecțiile Tarkett aici.

Cât de greu este să montezi parchetul?

Parchetul Tarkett este foarte ușor de montat, fiind livrat sub formă de plăci gata de instalat.

Parchetul triplustratificat se montează cu sau fără lipire, cu ajutorul un sistemului de prindere T-Lock, îmbinările fiind sigure și rezistente.

Parchetul de lemn are nevoie de un strat suport stabil, curat și fără crăpături sau alte defecte de structură. Parchetul poate fi montat şi peste sisteme de încălzire sub pardoseală, însă temperatura contactul cu surprafața podelei nu trebuie să depășească 27 de grade Celsius.

Parchetul are nevoie de cel puțin 48 de ore de aclimatizare la temperatura și umiditatea camerei în care va fi montat.

În cazul parchetului din lemn, aveți în vedere faptul că fiecare scândură este diferită, deoarce lemnul este un produs natural. Aveți grijă să împrăștiați omogen bucățile care prezintă noduri sau variații de culoare.

Parchetul laminat are un design care se repetă la fiecare 10 bucăți. Evitați să așezați două scânduri identice una lângă cealaltă.

Montați primul rând de parchet de-a lungul unui perete și țineți minte să lăsați un mic spațiu pentru rostul de expansiune. Ca regulă generală, plăcile de parchet ar trebui montate urmând direcția principalei surse de lumină.

Este posibil să înlocuiesc o scândură din parchet?

Da, în cazul în care este montat în sistem flotant. Orice placă deteriorată poate fi înlocuită atunci când vine vorba de pardoselile din lemn prefinisate. Procesul se face rapid, curat și fără costuri importante. Durează aproximativ 15-20 de minute pentru a înlocui o bucată de parchet, astfel că vă sugerăm să păstrați câteva scânduri de rezervă, după ce ați instalat podeaua.

Comentariile sunt dezactivate

  • comment-avatar
    Mirela noiembrie 7, 2016 (10:44 am)

    Buna ziua, m ar interesa ce nuanta de parchet este cea din poza de la articol.
    Multumesc!