• Stilul vintage în design interior

Stilul vintage în design interior

Stilul vintage continuă să domine în materie de design interior și este de actualitate în amenajările moderne atât timp cât sunt îmbinate cu atenție elemente vechi și piese noi de mobilier.

Înainte de a merge mai departe și a-ți spune cum îți poți amenaja un spațiu în stil vintage, aș vrea să clarificăm un aspect important, și anume, care este diferența dintre vintage și retro. Spre exemplu, un obiect vintage are între 20 și 100 de ani, dacă are o vechime de peste 100 de ani intră deja în categoria antichități. În schimb un obiect retro nu are vechime, este un obiect nou care doar imită aspectul unuia vechi.

Stilul vintage în design interior constă de fapt în realizarea unui decor cu o puternică încărcătură nostalgică, utilizând piese de mobilier vechi asupra cărora timpul și-a lăsat frumos amprenta. Tocmai acesta este principalul său obiectiv, revalorificarea lucrurilor vechi. În ultimul timp s-a pus în special accentul pe îmbinarea unor obiecte de mobilier recondiționate cu piese avangardiste, în culori puternice, cu un design îndrăzneț și modern.

Stilul vintage în design interior: Mobilierul

Ce este frumos și de apreciat la stilul vintage este că nu trebuie să-ți faci probleme că odată cu trecerea timpului piesele de mobilier sau finisajele se degradează, valoarea lor nu scade în timp, din contră, crește. Și tocmai acesta este farmecul lor, exprimă trăiri, emoții și amintiri. Îți poți realiza singur un interior cald care să-ți amintească de copilărie și casa bunicilor. Piesele preferate ale copilăriei, fie că este vorba de o comodă veche sau de fotoliul preferat al bunicii, capătă o altă valență, aduc un plus de personalitate, dar mai ales de confort și liniște casei tale.

Pentru a obține o amenajare caldă, elegantă, dar în același timp personală este important să armonizezi: culori, materiale, texturi, piese de mobilier și decorațiuni. Nu este ușor, dar rezultatul va merita tot efortul, te vei bucura de un spațiu primitor și original în același timp. Culorile predominante sunt cele pastel, în special nuanțele naturale cum este de exemplu paleta cromatică de beige-uri, iar finisajele sunt obligatoriu mate. Pereții îți recomand să-i vopsești în culori neutre: gri, beige deschis sau alb, iar la accesorii poți opta pentru culori mai îndrăznețe, în tonuri vii: galben muștar, verde crud sau violet pastel. La stilul vintage sunt foarte importante și texturile, dau un plus de profunzime și eleganță spațiului. Alege în special materiale naturale din in sau bumbac pentru tapițerii și perne. Pentru a pune în valoare stilul amenajării nu încărca foarte mult camera, păstrează un echilibru între culori și raportul plin – gol în ceea ce privește mobilierul.

Stilul vintage în design interior: Pardoseala

Pentru că este destul de dificil nu mai vorbesc de costisitor să găsești o pardoseală vintage, poți opta pentru una retro care să păstreze stilul amenajării. Acum ai posibilitatea să alegi o pardoseală din vinil, un material cel puțin controversat care prezintă însă un grad ridicat de confort. Spre exemplu, Starfloor Click 30 de la Tarkett este  un tip de pardoseală foarte rezistentă și vine într-o gamă largă de modele și finisaje texturate ce imită aproape perfect ceramica, lemnul sau piatra. Materialul din care este realizat nu este unul casant, are o durată lungă de viață, iar dacă se deteriorează parțial, zona respectivă poate fi înlocuită ușor.

Beneficiază de o serie de avantaje, este o pardoseală flotantă, se montează foarte ușor, nu necesită adeziv, se poate utiliza imediat după și deține calități acustice foarte bune. Starfloor Click 30 este alegerea ideală pentru persoanele cu un program încărcat pentru că este ușor de întreținut. Este o soluție viabilă pentru persoanele care stau în chirie pentru că o pot monta peste pardoseala existentă fără a altera stratul suport. Pentru a-i păstra aspectul cât mai bine o perioadă îndelungată îți recomand s-o cureți cu atenție, să nu folosești săpun, acetonă sau ulei de in. Este suficient să aspiri și apoi să ștergi cu un mop umed, cu apă caldă și un detergent cu ph neutru. Poți opta pentru un model cu design retro sau unul care să imite esența de stejar (Smoked Oak, Cerused Oak).

Stilul vintage în design interior: Detaliile

Stilul vintage este potrivit pentru persoane nostalgice, pasionate de povești, dar în același timp îndrăznețe. La o astfel de amenajare este important ca ea să reflecte stilul proprietarilor, piesele să nu fie alese întâmplător ci să se potrivească personalității voastre, altfel nu vă veți simți confortabil in propria casa. Atenție, stilul vintage nu înseamnă demodat, el îți permite integrarea unor piese vechi cu o valoare sentimentală într-o cameră cu un design interior modern. Trebuie doar să fii deschis și să nu uiți că accentul se pune pe calitate și nu pe cantitate.

Comentariile sunt dezactivate