• Cum alegi plintele și accesoriile pentru parchet? Iată sfaturi care te vor ajuta să ai finisaje de efect

Cum să alegi plinte și accesorii de parchet

Într-o amenajare, înainte de a alege piesele de mobilier și decorațiunile interioare există alte aspecte, cel puțin la fel de importante, asupra cărora trebuie să iei o decizie. Acestea țin de alegerea parchetului sau a pardoselii potrivite pentru spațiul respectiv, a ușilor de interior și a tâmplăriei, după caz. O altă etapă, extrem de importantă și adesea neglijată, este alegerea plintelor și a accesoriilor pentru pardoseală. Aceste decizii nu pot fi făcute în mod independent, ele trebuie să facă parte dintr-un tot unitar pentru ca la final toate aceste elemente să se completeze armonios și să se pună în valoare reciproc. Este important să înțelegi că o pardoseală frumoasă necesită și finisaje pe măsură. Spre deosebire de mobilier și decorațiuni, aceste profile și accesorii pot fi înlocuite ulterior cu mai multă dificultate, de aceea trebuie tratate cu seriozitate și alese cu simț de răspundere.

Cum montezi cel mai ușor plinta pentru parchet

Ai reușit să alegi modelul de parchet potrivit spațiului tău, dar acum ai întâmpinat o altă problemă, alegerea plintei și a profilelor pentru pardoseală potrivite. Plinta este un element care face legătura între pardoseală și perete, ce are atât rol funcțional cât și estetic. Acoperă rostul de dilatare lăsat pe tot perimetrul camerei și poate masca diverse cabluri inestetice, de internet, telefonie, televiziune sau altele. În această privință îți vor fi de mare ajutor Tarkett Clipstars pentru că facilitează montarea.

Ce rol are plinta pentru parchet

Plinta ajută foarte mult și în procesul de întreținere. Protejează peretele la partea inferioară de lovituri și de umezeală, atunci când se aspiră sau se șterge cu mopul pardoseala și împiedică acumularea murdăriei în rostul de dilatare. Acest profil nu te limitează estetic, din contră, pe lângă rolul său practic, poate reprezenta un alt mijloc prin care să-ți exprimi creativitatea, să aduci un plus de personalitate spațiului prin combinații inedite. Așa că nu omite această etapă extrem de importantă și fixează plinta imediat după montarea parchetului. Ea schimbă radical percepția unui spațiu, altfel acesta poate părea neterminat sau nefinisat.

În funcție de amenajare sau tipul materialelor alese este posibil să mai ai nevoie și de alte accesorii pentru parchet, și anume: profil de inchidere, profil de trecere sau profil de trecere între două materiale cu grosimi diferite. Profilul de închidere se folosește pentru a termina suprafața de parchet și pentru a masca grosimea acestuia. Profilul de trecere face legătura între două suprafețe, care se folosește pentru a face racordul între materiale diferite cu aceeași grosime. Dacă montezi parchet în sistem flotant pe o suprafață mai mare de 10 metri, trebuie să lași niște rosturi de dilatare pe care le poți acoperi ulterior cu acest tip de profil. Atunci când ai două materiale alăturate, cu înălțimi variate, vei avea nevoie de un profil de trecere între pardoseli cu grosimi diferite, pentru a prelua diferența.

Așa arată profilele pentru parchet, de închidere și de trecere - accesorii de care ai nevoie pentru a finisa pardoseala

Printre accesoriile pentru parchet de care trebuie să ții cont se numără și profilele de închidere și de trecere

Plinta albă pentru parchet se asortează cu orice

În ceea ce privește culoarea plintei, dacă ești în pană de idei și nu vrei să riști, poți merge oricând pe alb, se asortează cu orice culoare și se potrivește oricărui stil de amenajare. Pentru un plus de efect și eleganță îți recomand ca peretele să fie într-o altă nuanță, iar ușile interioare și tâmplăria geamurilor să fie tot albe. Mai poți miza și pe un perete într-o culoare puternică, plintă albă și un parchet într-o nuanță deschisă, cât mai naturală. În același timp nu este nicio problemă dacă optezi pentru plintă albă și pereți albi. O altă alegere inspirată, cu care la fel nu vei da greș sub nicio formă, este aceea în care parchetul, plinta, accesoriile de parchet și ușile au exact aceeași culoare. Folosirea unei plinte identice cu parchetul va da spațiului continuitate și efectul unei camere vizibil mai mari.

 

Plintele albe pentru parchet sunt ideale dacă vrei un decor elegant. Pe lângă aceste accesorii, poți opta pentru culori contrastante, pentru un plus de efect

Pentru un efect elegant, poți folosi plinte albe pentru parchet, care se asortează la orice culoare din decor

Ne plac foarte mult cochetele apartamente franțuzești și le admirăm de fiecare dată fără a ne gândi măcar o secundă cărui fapt li se datorează farmecul. O să spui după o scurtă analiză că șarmul lor se datorează în primul rând micilor balcoane franțuzești, ferestrelor înalte sau pardoselilor elegante. Eu însă o să completez cu plinta. Asta este și o veste bună în același timp, pentru că indiferent de spațiu sau dimensiunea camerei, poți adăuga puțin din acest chic parizian și încăperii tale. Optează pentru plinte albe, înalte, cu partea superioară ușor sculptată, care oferă spațiului eleganță, rafinament și un strop de farmec franțuzesc. Pentru un interior clasic și elegant îți recomand să alegi o plintă mai înaltă, profilul scurt este mai potrivit în cazul unui design minimalist și modern. Dacă nu-ți dorești să scoți în evidență plinta sau s-o folosești ca element decorativ și în acest caz este de preferat să optezi pentru un model cu înălțime mică.

Plinte înalte, pe dimensiuni și modele

Dacă optezi pentru plinte înalte pentru parchet, ai la dispoziție mai multe tipuri de dimensiuni și modele

Cum alegi culoarea accesorilor și a plintei pentru parchet

Încearcă să fii foarte atent la aceste detalii și la accesoriile pentru parchet, ele pot schimba complet imaginea spațiului, în bine sau în rău. Alege produse de bună calitate, altfel, după o perioadă scurtă de timp plintele se pot desprinde de perete, se sparg și practic nu-și îndeplinesc cu succes rolurile pe care le au, în primul rând cele funcționale și ulterior cele pur estetice. Înainte de a achiziționa plinta pentru parchet îți recomand să ai în vedere un aspect foarte important, fie alegi una care să fie identică cu modelul parchetului, fie una într-un contrast puternic. Nu este indicat să fixezi o plintă care este doar aparent în același ton cu parchetul, diferența dintre cele două va fi cu adevărat vizibilă după montaj.

Comentariile sunt dezactivate