• Living spațios, cu parchet compatibil cu încălzirea în pardoseală

Încălzirea în pardoseală. Avantaje și dezavantaje ale sistemului de încălzire în pardoseală

Dacă îți dorești o casă confortabilă și cu o pardoseală mereu caldă, sistemul de încălzire în pardoseală reprezintă soluția ideală. Totuși, înainte de a începe o astfel de renovare a locuinței trebuie să cunoști toate detaliile despre acest sistem, la fel și care sunt avantajele și dezavantajele acestuia.

Dacă optezi pentru un parchet din lemn, îți asiguri o pardoseală caldă pentru toată casa, iar încălzirea în pardoseală va aduce un plus de căldură, distribuită uniform pe toată suprafața.

Sistemul de încălzire în pardoseală constă în instalarea unui sistem complex, compus dintr-un kit special, conducte, covoare electrice și accesorii, astfel că acesta trebuie montat de o persoană calificată. Căldura emisă din pardoseală pe înălțime asigură un confort termic optim. Încălzirea în pardoseală poate fi de trei feluri: încălzirea cu apă (prin racordarea la sistemul de bloc sau la sistemul centralizat de încălzire), electrică sau pe lemne (combustibil solid).

Avantajele încălzirii în pardoseală

  • Căldura se distribuie uniform pe toată suprafața pardoselii
  • Un sistem de mărime potrivită poate încălzi un spațiu mai mare decât ar putea un calorifer
  • Este o soluție elegantă, sistemul fiind ascuns cu pardoseală
  • Poate fi instalat sub mai multe tipuri de pardoseli (piatră, gresie, lemn, chiar și mochetă)

Dezavantajele încălzirii în pardoseală

  • Costurile instalării pot fi ridicate – ai nevoie de un proiect și de o echipă specializată pentru a instala un sistem eficient
  • Încălzirea încăperii poate dura mai mult timp
  • Anumite piese de mobilier ar putea să nu fie compatibile cu încălzirea în pardoseală, astfel că ar putea fi necesară o rearanjare a decorului
  • Dacă folosești un sistem prea mic de încălzire în pardoseală căldura nu se va distribui uniform, astfel că vei avea nevoie în continuare și de calorifere.

Tipuri de pardoseli care permit instalarea unui sistem de încălzire

Parchet din lemn

O pardoseală din lemn este caldă prin definiție, însă dacă preferi să renunți la calorifere și la conductele inestetice din casă, încălzirea în pardoseală este o soluție excelentă. Parchetul stratificat, cum este cel de la Tarkett, poate fi montat peste un asemenea sistem.

Camera cu parchet din lemn si un tablou mare pictat cu galben. Instalare parchetului peste pardoseala veche n-a fost niciodată mai simplă

Parchetul Tarkett te ajută obții, în timp record, decorul pe care l-ai visat, dar și un cămin cald, fiind compatibil cu încălzirea în pardosealîă

Instalaţia de încălzire în pardoseală trebuie să fie așezată cu grijă și uniform pentru a te asigura că nu există zone reci. De asemenea, este important să știi că temperatura maximă admisă la suprafaţa parchetului din lemn trebuie să fie de 27°C. Unele specii de lemn, printre care parchetul din fag, nu sunt recomandate a fi folosite împreună cu sistemele de încălzire în pardoseală, deoarece sunt extrem de sensibile la variațiile bruște de temperatură.

Parchetul laminat

Și în cazul parchetului laminat este permisă instalarea unei încălziri sub pardoseală, însă este necesar să urmezi câțiva pași înainte de montarea pardoselii, pentru a te asigura că acesta nu va avea de suferit din cauza diferențelor de temperatură.

Dormitor gri cu mov si parchet laminat

Parchetul laminat Tarkett este potrivit oricărei camere și va oferi un plus de frumusețe unui dormitor modern

Iată cum se montează parchetul laminat peste un sistem de încălzire în pardoseală:

Pasul 1: Aplică un strat de protecție împotriva umezelii.

Pasul 2: Setează temperatura sistemului de încălzire la 25 de grade Celsius și lasă-l să meargă timp de trei zile.

Pasul 3: Crește apoi temperatura treptat (câte 5 grade Celsius), până la atingerea temperaturii maxime, apoi lasă dispozitivul termic să funcționeze timp de 72 de ore.

Pasul 4: Coboară temperatura treptat, până când la suprafață vor fi doar 18 grade Celsius. Înainte de montarea parchetului laminat, în timpul instalării și cel puțin trei zile după montare, temperatura trebuie să fie menținută la 18 grade Celsius.

Pasul 5: Umiditatea stratului suport trebuie să fie mai mică de 2%. De asemenea, acesta trebuie să fie uscat, nivelat, curat și fără crăpături. Se recomandă așezarea plăcilor de laminat pe direcția principalei surse de lumină.

LVT

Pardoselile LVT pot fi instalate peste sisteme de încălzire în pardoseală. Soluții frumoase și calde, pardoselile LVT sunt alegeri inspirate pentru locuințe moderne, iar în cazul încălzirii în pardoseală, cea mai bună alegere este Starfloor Click. Această pardoseală LVT se montează fără lipire (prin sistem flotant), este rezistentă și foarte ușor de întreținut. Trebuie să ai în vedere ca înaintea instalării pardoselii Starfloor Click, temperatura la sol să fie de 15 grade Celsius, iar după montare să nu depășească 27 de grade Celsius.

Bucătărie cu pardoseală LVT si masă de lemn cu băncuțe și scaune

Pardoseala LVT Starfloor Click 30&30Plus se montează ușor și rapid peste sisteme de încălzire în pardoseală

Sistemul de încălzire în pardoseală poate fi montat sub mai multe tipuri de pardoseli. Pe lângă parchetul din lemn și cel laminat, atât gresia, cât și mocheta pot fi instalate peste asemenea sisteme termice. În cazul gresiei, care este un material rece, sistemul de încălzire în pardoseală este o soluție foarte inspirată. În cazul mochetei, instalarea sistemului termic poate fi eficientă doar dacă mocheta nu e foarte groasă, pentru a permite trecerea ușoară a căldurii.

Indiferent de pardoseala pe care o alegi pentru locuința ta, poți lua în calcul un astfel de sistem de încălzire, atâta timp cât apelezi la serviciile unor montatori certificați, specialiști în instalarea sistemului. Astfel, te vei bucura de toate beneficiile unei pardoseli calde.

Comentariile sunt dezactivate