• Cum reconditionezi parchetul de lemn? Poti face asta acasa, cu ajutorul catorva unelte simple

Cum să recondiționezi parchetul din lemn

Parchetul din lemn este un tip de pardoseală ideal din punct de vedere funcțional, calitativ și estetic. Dacă este întreținut corespunzător, poate rezista foarte mult în timp, până la 10-20 de ani. Chiar dacă la un moment dat prezintă semne de uzură, îl poți recondiționa foarte ușor, adică rașcheta, repara rosturi, băițui sau lăcui. În funcție de gradul de deteriorare, există mai multe tipuri de recondiționare pentru parchetul din lemn. Sunt numeroase metode prin care îl poți readuce la viață pentru a te bucura de el în continuare, pentru mai mulți ani. Încearcă să nu intervii asupra parchetului din lemn dacă nu este absolut necesar.

Poți folosi un kit de reparații pentru parchet din lemn

Pentru zgârieturi, urme lăsate de încălțăminte sau roțile pieselor de mobilier poți utiliza un kit special ce conține șmirghel, un chit/ mastic și un lac pentru finisare. Procedura este una ușoară, poate fi realizată chiar de către tine, iar partea bună este că podeaua poate fi folosită imediat după.

Kit de curatare pentru parchetul din lemn

Reconditionarea parchetului de lemn n-a fost niciodata mai simpla. Asa arata un kit de reparatii pentru parchetul din lemn

Kit de curatare pentru parchetul din lemn

Aceasta trusa de curatare a parchetului din lemn contine mai multe tipuri de chit si ustensile

Mai poți utiliza o trusă specială ce conține mai multe tipuri de chituri și alte ustensile, pentru a repara zgârieturi în profunzime sau rosturi deteriorate.

În timp, mai ales în zonele cu trafic intens, stratul de lac de la suprafață se subțiază, prezintă zgârieturi și crapă. Prin aceste zone afectate, parchetul absoarbe mai repede umezeala, se umflă și se poate deteriora serios dacă nu este recondiționat. În cazul în care stratul de lac este doar ușor mătuit și nu prezintă crăpături serioase, îți sugerez să șlefuiești întreaga suprafață, după care aplică un nou strat de lac. Dacă parchetul este într-o stare foarte proastă pe o suprafață mai mare, se recomandă rașchetarea întregii pardoseli.

Ai grijă cum și cât de des recondiționezi parchetul stratificat

De exemplu, parchetul din lemn stratificat Tarkett poate fi șlefuit de până la 5 ori. În cazul în care o placă sau două prezintă deteriorări severe, nu te speria, nu trebuie să schimbi tot parchetul sau să-l rașchetezi/ șlefuiești. Poți înlocui doar plăcile afectate, ușor, fără mizerie și cu costuri mai mici comparativ cu șlefuirea în profunzime și lăcuirea. De aceea, pentru astfel de situații este de preferat ca atunci când achiziționezi un parchet din lemn să iei câteva plăci în plus. Timpul de lucru este de aproximativ 15-20 de minute/placă.

Cum se face recondiționarea parchetului din lemn

Procedura nu este foarte complicată, necesită însă mai multă atenție:

  • Trebuie să tai placa de parchet pe care vrei s-o schimbi cu un ferăstrău circular. Asigură-te că ferăstrăul are setată aceeași dimensiune de tăiere cu grosimea parchetului.
  • Taie câte un V la capetele scurte ale plăcii, apoi taie un dreptunghi de la un capăt scurt la altul al plăcii, pe centrul acestor doua V-uri, pentru a le uni.
  • Cu ajutorul unei dălți înlătură mai întâi fâșia tăiată pe mijloc pentru a nu afecta plăcile alăturate de parchet. Apoi poți scoate triunghiurile de la capetele scurte și fâșiile lungi rămase lateral.
  • Aspiră foarte bine zona de praf și bucăți mici de lemn rămase.
  • Taie cu grijă părțile inferioare de pe intradosul noii plăci.
  • Aplică adeziv pe bucăți de furnir pe care le fixezi pe pardoseala originală, de jur împrejurul plăcilor alăturate și apoi pe partea superioară a furnirului ce reprezintă practic stratul suport al plăcii.
  • Pune adeziv pe profilele plăcilor alăturate și pe centrul plăcii.
  • Fixează placa si așează deasupra greutăți care să preseze asupra ei cel puțin trei ore.
Pasii pentru reparatia parchetului de lemn. Urmeaza instructiunile si va iesi perfect

Cum se face reconditionarea parchetului de lemn, pas cu pas

Curățarea parchetului din lemn

Kit pentru curatarea parchetului din lemn

Curatarea parchetului din lemn se face cu grija, periodic, pentru a te putea bucura cat mai mult de frumusetea pardoselii

Pentru a întreține cât mai bine parchetul din lemn în timp, este necesar să-l cureți în mod regulat. Aspiră praful și murdăria periodic, acestea pot fi abrazive și îi afectează în timp finisajul. Nu folosi multă apă pentru a-l spăla, utilizează un mop sau o cârpă foarte bine stoarsă.

Comentariile sunt dezactivate