• Living spatios și luminos - cum alegi cel mai bun parchet de lemn pentru living

Cum să alegi cel mai bun parchet din lemn

În amenajarea unei case, finisajul pardoselilor reprezintă unul dintre aspectele cele mai importante. Există o varietate mare de finisaje din care poți alege, în funcție de destinația încăperii: gresie, piatră naturală, linoleum, rășini epoxidice, lemn, vinil, marmură și altele. Unele dintre cele mai populare alegeri pentru interior rămân însă parchetul din lemn masiv și parchetul stratificat, din considerente estetice, dar și al confortului pe care îl oferă lemnul. Chiar dacă ne limităm doar la aceste două tipuri, alegerea nu este deloc ușoară.

Parchetul din lemn masiv se folosește în general la interioare ample, decorate în stil clasic. Poate fi realizat din esențe precum stejar, salcâm, frasin sau fag, dar și din lemn exotic, mahon, cireș, eucalipt, stejar brazilian și altele. Principalele avantaje care îl recomandă sunt rezistența în timp, o izolare termică foarte bună, nu reține praf sau mucegai, iar dacă este montat și întreținut corect are practic garanție pe viață. În timp are nevoie însă de o rașchetare și de lăcuire pentru a-i menține spectul original, dar și pentru a-l proteja de înfiltrații ce pot apărea în urma uzurii. Unul dintre dezavantajele sale este faptul că, fiind un material natural, „lucrează în timp” si deasemenea la variațiile de umiditate, lemnul își poate modifica dimensiunea.

Cel mai bun parchet stratificat

În funcție de numărul de straturi de lemn, parchetul stratificat este de mai multe tipuri, dublu stratificat, triplu stratificat sau multistratificat. Straturile sunt lipite la un unghi de 90 de grade, cel superior este realizat din lemn de esență tare, iar celelalte sunt realizate în general din brad, pin sau molid. Din acest motiv nu „lucrează în timp”, nu își modifică dimensiunea în funcție de umidiate la fel de repede ca parchetul din lemn masiv. Stratul suport este realizat dintr-un furnir din aceleași specii de lemn. Bineînțeles că are o stabilitate mai bună și o rezistență mai mare cu cât numărul de straturi este mai mare. Oferă o rezistență ridicată la uzură, o bună izolare termică și permite instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală. Parchetul stratificat Tarkett se montează foarte ușor cu ajutorul unui sistem marcă înregistrată, T-Lock, ce oferă îmbinări sigure ale plăcilor, rezistente și aproape invizibile. Parchetul stratificat poate fi și el rașchetat de până la cinci ori.

Punând cele două tipuri de parchet în oglindă putem spune că parchetul stratificat prezintă cele mai multe avantaje. Acum rămâne să te hotărâști în ceea ce privește esența și nuanța lui.

Cum alegi cel mai bun parchet din lemn pentru living și hol

Într-un living spațios, bine iluminat, cu un decor clasic și elegant poți alege o nuanță mai închisă de mahon. În spațiile mici și slab iluminate cum sunt holurile, îți recomand nuanțe mai deschise de stejar, alb sau crem. Pentru bucătării sunt de evitat nuanțele foarte închise pentru că pot masca murdăria, dar în același timp și albul se pătează ușor. Cel mai bine ar fi să alegi o culoare intermediară, cum este bejul.

Cum alegi cel mai bun parchet din lemn pentru dormitor

Este important să reții că nuanțele închise sunt potrivite pentru încăperi mari, bine iluminate și mobilate minimalist, iar cele mai deschise sunt indicate în cazul încăperilor mai mici, cum sunt dormitoarele, ce nu beneficiază de lumină naturală sau sunt mai aglomerate de mobilier. În cazul spațiilor de tip open space îți sugerez să optezi pentru același model de parchet stratificat.

Pentru un efect estetic îți propun ca nuanța mobilierului să nu fie identică cu cea a parchetului, indiferent de tipul încăperii. Dacă ai un mobilier alb și pereții într-o culoare foarte deschisă, optează pentru un parchet cu două trei nuanțe mai închise de bej, crem sau gri. Vrei să folosești un parchet maro închis? Alege piese de mobilier cu câteva tonuri mai deschise. Pardoseala și pereții sunt cei care acoperă cea mai mare suprafață a unei camere, astfel îi setează direcția de culoare și gradul de luminozitate. Ținând cont de acest aspect, folosește-te de nuanțe deschise pentru a mări vizual o încăpere mică. Și în același timp, delimitează un spațiu open space amplu și scoate în evidență piese de mobilier cu ajutorul unor culori mai închise.

Comentariile sunt dezactivate