• amenajarea unei garsoniere

Amenajarea unei garsoniere: idei și recomandări practice

La prima vedere, o garsonieră pare un spațiu caracterizat numai de limitări. Dimensiunile mici ale livingului îți pun serioase provocări în privința compartimentării spațiului principal, iar lipsa balconului pare de-a dreptul descurajantă. În realitate, acest tip de locuință este decorul ideal pentru a-ți lăsa spiritul creativ să se afirme pe deplin, cu rezultate dintre cele mai uimitoare. Secretul stă în a combina cât mai bine elementele ce separă volumele și în a alege texturi de calitate, în culori variate. 

Soluțiile practice pentru pardoseală sau pentru tapetarea pereților nu exclud diversitatea cromatică. Dacă vei alege covoare, pardoseală LVT, covor PVC eterogen, covor PVC rezidențial, linoleum sau parchet din lemn și parchet laminat de cea mai bună calitate, garsoniera ta te va întâmpina cu un aer la fel de primitor ca un apartament. În rândurile de mai jos, afli ce se potrivește mai bine într-o locuință de mici dimensiuni, ai căror proprietari au ambiții mari. 

Ce stiluri de amenajare poți aborda
După ce criterii faci amenajarea unei garsoniere
Ce tipuri de pardoseli poți folosi
Cum faci mobilarea garsonierei
Ce paletă de culori să abordezi
Care sunt soluțiile uzuale în decorare și iluminat
Ce alte sfaturi poți urma

Ce stiluri de amenajare poți aborda

Indiferent că vrei ca interiorul garsonierei tale să surprindă sau să urmeze o linie ceva mai conservatoare, este important să găsești echilibrul între acele elemente care să îți exprime cel mai bine personalitatea. În același timp, însă, este esențial ca locuința ta să aibă un aspect predominant practic, mai ales în condițiile în care dimensiunile livingului, băii și bucătăriei sunt inferioare față de cele ale unui apartament. 

stiluri de amenajare

Stilul modern: minimalist și centrat pe esențial, acest stil este caracterizat de mobilier și de decorațiuni cu unghiuri drepte. Corpurile de iluminat au, de regulă, forme avangardiste, iar obiectele decorative sunt confecționate din sticlă, din plastic, din metal vopsit în culori vii sau chiar din inox șlefuit. 

? Vrei să oferi garsonierei tale un aspect ancorat în tendințe, dar ții în mod deosebit la confort? Laminatul din gama Estetica 933 îți îndeplinește exigențele estetice, dar îți garantează și rezistență la uzură, datorită grosimii de 9 mm. 

laminatLaminat Estetica 933

stilul retro

Stilul retro: nu trebuie să fii neapărat o fire nostalgică, pentru a alege acest tip de living. Chiar dacă nu este cazul să te gândești la un șemineu, tot poți alege fotolii din piele și mobilier din lemn natur, elemente pe care să le asortezi cu pereți tapetați cu elemente grafice de inspirație naturală sau chiar cu fotografii vintage, înrămate. 

? Vrei să obții un look retro desăvârșit? Linoleumul pentru tapetare din gama LinoWall este disponibil în șase culori, ce pot fi asortate sau combinate cu pereții simpli. Prin certificarea la incendiu, Bs2-d0, și rezistența chimică, respectiv mecanică, datorată tratamentului xf2™ al suprafeței, LinoWall nu este afectat de șocuri, acizi, uleiuri, grăsimi, solvenți și substanțe alcaline.

tapetTapet LinoWall 2.0 mm

stilul industrial

Stilul industrial: dacă stilul modern folosește cu măsură elementele din metal, acesta le transformă în punctul de interes al designului interior. Mobilierul se prezintă sub forma corpurilor din fier, cu polițe de lemn, iar pereții sunt finisați cu texturi cu aspect de cărămidă. Becurile sunt montate în dispozitive minimaliste, cu un design brut, care le lasă la vedere. 

? Aplică sistemele pentru spații umede din gama AQUARELLE FLOOR, o soluție bazată pe PVC impermeabil, fără rosturi, ce fac imposibilă apariția mucegaiului, pentru pardoseala băilor. Tratamentul Top Clean garantează o curățare ușoară, iar gama de culori include nu mai puțin de 32 de modele. 

sisteme pentru spatii umedeSisteme pentru spații umede AQUARELLE FLOOR

stilul art-deco

Stilul art-deco: un strop de opulență te poate face să te simți mai bine la tine acasă. Pentru asta, vei alege piese de mobilier cu suprafețe și cu picioare rotunjite, iar decorațiunile vor respecta principiul simetriei. Vei mai pune accent pe modelele geometrice, cum ar fi liniile în zigzag, pătratele sau cercurile. 

? Alege în garsoniera ta pardoseala LVT iD INSPIRATION, cu peste 132 de opțiuni de design, pentru orice combinație de culori ale livingului sau holului Textura în culori vii imită frumusețea naturală a lemnului, pietrei sau metalului, iar rezistența la zgârieturi și pete face pardoseala ușor de curățat. 

pardoseala LVTPardoseala LVT iD INSPIRATION 70 & 70 PLUS

stilul clasic

Stilul clasic: canapeaua este elementul central al unei garsoniere amenajate în stil clasic, iar aceasta se va potrivi de minune cu o bibliotecă din lemn natur. Perdelele cu multe falduri și draperia groasă sunt elemente tipice ale acestui ambient.

? Desăvârșește designul clasic al garsonierei tale, cu pardoseala Evolution. Cu 20 de variante de design, acest covor PVC rezidențial are o rezistență aparte la uzură, datorită compoziției chimice speciale și noii sale tehnologii de producție. 

covor pvcCovor PVC rezidențial EVOLUTION – Chevron 1

stilul rustic

Stilul rustic: alege ca unul dintre pereți să aibă o textură cu aspect de piatră sau de lemn, pentru a aduce în garsoniera ta ambianța unei case de vacanță de la țară. Poți alege pardoseli cu textură lemnoasă, pe care să așezi covoare groase, cusute manual. 

? Descoperă parchetul din lemn Step XL & L, o linie dedicată pardoselii, cu 20 de versiuni de design, ce combină diferite structuri de pardoseli periate și culori care completează stilul rustic al garsonierei tale. 

parchet din lemnParchet din lemn STEP XL & L

După ce criterii faci amenajarea unei garsoniere

Acest spațiu de locuit implică mai multe variabile, de la compartimentarea efectivă până la modul în care dispui mobilierul. Cum nu toate garsonierele sunt la fel, oportunitățile pe care le poți valorifica sunt variate. 

În funcție de dimensiuni

Într-o garsonieră mică, având o suprafață utilă care se învârte în jurul valorii de 25 mp, ai la dispoziție câteva trucuri pentru a maximiza spațiul. Folosirea unui pat rabatabil, precum și utilizarea polițelor de perete îți vor conferi libertate de mișcare pe întreaga durată a zilei. Dacă ai posibilitatea, din faza de proiectare a unei garsoniere de dimensiuni medii, de până la 40 mp, poți crea un open space, unind livingul și bucătăria. Cele două volume pot fi separate nu doar cu ajutorul unei mici biblioteci, ci și prin folosirea unor soluții diferite pentru pardoseală. De exemplu, în living poți folosi parchetul din lemn triplustratificat, iar în bucătărie, linoleumul cu proprietăți antibacteriene.  

criterii de amenajare a garsonierei

În funcție de formă

Garsoniera cu un living convențional, de formă pătrată, este favorabilă unei amenajări clasice, cu patul sau canapeaua așezată în centru și cu mobilierul dispus în funcție de acestea. Într-o garsonieră cu formă neregulată, poți folosi nișa dintre peretele bucătăriei și cel dinspre hol, pentru a „ascunde” canapeaua. Un spațiu dreptunghiular favorizează folosirea unei canapele de colț, cu segment rabatabil, și plasarea televizorului în diagonală față de aceasta. Pentru mai mult confort, poți să plasezi în acest decor și o măsuță de cafea. Dacă garsoniera dispune și de ieșire către o terasă sau către un balcon este bine să nu blochezi lumina naturală care pătrunde la interior. Cu cât camera este mai bine luminată natural cu atât se va crea impresia de spațiu vast, aerisit. Pentru un aspect vizual plăcut se poate opta pentru montarea de gazon artificial astfel încât balconul sau terasa să te ducă cu gândul la spațiul verde natural. 

Ce tipuri de pardoseli poți folosi

Primul criteriu în alegerea pardoselii potrivite pentru garsoniera în care locuiești este reprezentat de determinarea cât mai exactă a tipului de utilizare pe care o vei atribui fiecăreia dintre zone. Din punctul de vedere al opțiunii cromatice, este recomandat să alegi tonuri deschise, care să amplifice senzația de spațiu, dar materialul și textura materialului aplicat pe podea au un efect direct asupra siguranței și confortului resimțite. Un covor PVC (vinil), cu textură de lemn, îți oferă un design realist, ce aduce o notă de rafinament în orice interior de garsonieră. 

? Alege covorul PVC (vinil), cu o textură realistă, cu un feeling natural, ce imită consistența caracteristică lemnului. Ușor de curățat și de instalat, soluția pentru pardoseală Absolut aduce o notă de rafinament în decorul oricărei garsoniere. 

covor PVCCovor PVC rezidențial Absolut

Cu o frumusețe ce amintește de clasicele dușumele din lemn, dar cu cerințe scăzute de întreținere, parchetul din lemn triplustratificat Salsa este ușor de instalat și foarte durabilă de-a lungul timpului. În cazul în care vrei să creezi un ambient select, ai la dispoziție varianta parchetului triplustratificat, cu finisaj lucios, mat sau lăcuit, prevăzut cu sistemul inovator de blocare T-Lock. Pentru baie sau pentru bucătărie, se pretează foarte bine sistemele pentru spații umede, cu tapet, plinte și accesorii asortate, și finisajele tip marmură regală, beton nefinisat sau stejar gri. Curățarea acestei suprafețe se face cu mare ușurință, datorită tratamentului Top clean. 

? Dă o notă personală garsonierei tale, în stil tradițional, clasic sau contemporan, cu ajutorul colecției Salsa. Pardoselile din parchet triplustratificat te surprind cu varietatea de modele și îmbogățesc aspectul locuinței prin finisajul lucios, mat sau lăcuit.  

parchet din lemn triplustratificatParchet din lemn triplustratificat Salsa

Cum faci mobilarea garsonierei

Spațiul restrâns al unei garsoniere îți va pune la contribuție inventivitatea în ceea ce privește dispunerea mobilierului. Un bar sau o bibliotecă poate delimita spațiul unei garsoniere de tip open space. O altă cale prin care poți separa zonele din locuință (de exemplu, cea destinată biroului de cea în care petreci timpul liber urmărind seriale) este folosirea covoarelor de texturi și de culori diferite. Pufoase și fine, datorită microfibrei din poliester, covoarele rezistente și durabile din gama Dolce Vita conferă un aspect luxos și se încadrează în orice decor, după nevoile tale. 

mobilarea garsonierei

Mobilierul optim al unei garsoniere în care spațiul este folosit inteligent este caracterizat, în primul rând, de aspectul practic. Astfel, vei alege piese din materiale ușoare, chiar elemente precum mesele rabatabile sau taburetele pe rotile, perdelele ușoare, rafturi verticale, dulapuri cu uși glisante, precum și birouri și comode multifuncționale, cu zone modulare. Piesele vor fi plasate, în general, spre exteriorul camerei, pentru a facilita circulația cât mai liberă, iar atunci când este posibil, aparatele electrocasnice pot fi înglobate în mobilier. 

? Alege pardoseala laminată din Colecția Gallery, potrivită într-o locuință de mici dimensiuni, grație senzației de spațialitate pe care o conferă decorului. Cu o paletă variată de culori, vei găsi rapid nuanța preferată, iar datorită plăcilor înguste, de 116 mm, vei putea aplica foarte ușor această soluție pentru pardoseală. 

pardoseala laminataPardoseala laminată Gallery 1233

Ce paletă de culori să abordezi

Clasica nevoie ca spațiul perceput într-o garsonieră să fie mai mare decât cel rezultat din calculul sec al dimensiunilor din proiectul locuinței are o rezolvare foarte simplă. În cazul în care nu vrei să lași pereții albi, poți alege tonuri neutre de gri deschis, bej, crem, cărămiziu sau galben, pentru a da o identitate spațiului, fără să îl „închizi”. În cazul unei garsoniere amenajate într-un stil mai degrabă eclectic, vei merge pe combinația surprinzătoare dintre doi pereți portocalii, turcoaz sau mov intens și doi gri. De asemenea, poți opta pentru un accent puternic de culoare, la nivelul corpului de iluminat, al draperiei, al canapelei sau al măsuței de cafea. Mai poți merge pe formula folosirii a trei culori, dintre care cea pentru pereți să aibă o pondere de 60%. Pentru ca pardoseala să fie înglobată cât mai elegant în întregul decor, poți folosi plinta furniruită, cu o culoare asortată la cea a podelei, datorită imprimării digitale. 

? Dacă îți dorești o pardoseală finisată perfect sau ai nevoie de plinte decorative, potrivite cu textura și culoarea parchetului pe care l-ai ales pentru garsoniera ta, alege plinta furniruită 80 x 20, imprimată digital în 48 de nuanțe, care completează orice decor și se adaptează optim diferitelor tipuri de instalații și de pardoseli. 

plinta furnituraPlintă furniruită 80 x 20 – print digital – ART BLACK OR WHITE

amenajarea garsonierei

Care sunt soluțiile uzuale în decorare și iluminat

În cazul unei garsoniere, nevoia de spațiu merge mână în mână cu cea a unui iluminat cât mai bun, așa că decorul caracteristic acestei locuințe exclude folosirea draperiilor groase. În schimb, vei avea posibilitatea de a amplasa oglinzi și în alte locuri în afară de baie, cum ar fi holul sau livingul, pentru a amplifica senzația de spațiu. Pentru a obține o lumină artificială de bună calitate, vei folosi corpuri de iluminat suspendate, veioze, lampadare și aplice cu becuri tip LED a căror temperatură de culoare va varia, în funcție de spațiul pe care îl deservesc. Pentru zona destinată biroului, vei avea nevoie de lumină rece, pentru a favoriza concentrarea. În partea unde se găsește patul, cel mai bine se vor potrivi corpurile de iluminat ce furnizează alb cald, pentru a fi indusă o stare firească de relaxare.

decor garsoniera

? Conferă-i garsonierei un aer subtil și modern, cu ajutorul gamei de covoare Creative. Cu fire extrem de dense și printr-o combinație atrăgătoare de culori durabile, aceste covoare se potrivesc atât într-un decor dominat de culori vii, cât și într-unul mai degrabă conservator. 

gama de covoare CreativeGama de covoare Creative

Ce alte sfaturi poți urma

Deciziile corecte te vor ajuta să obții decorul mult visat în garsoniera ta, cu minimum de efort. Cu un mobilier ușor de transportat, de montat și de manevrat, vei putea salva timp prețios cu decorarea sau cu redecorarea acestui spațiu de locuit. Indiferent de preferințele tale sau ale partenerului, în materie de mobilier, alege să nu aglomerezi spațiul cu piese masive, pentru a nu-ți îngreuna momentele în care vei face curățenie. 

Folosește combinații de culori complementare, pentru a nu avea un amestec cromatic prea încărcat, care să obosească privirea și să fie perceput ca o exagerare stilistică. Dacă vrei să creezi un loc plin de individualitate, ca un centru de greutate al întregului spațiu, poți alege un corp de mobilier cu sertare, pe care să amplasezi, într-un aranjament minimalist, fotografiile, suvenirurile și obiectele de decor cele mai dragi.

Urmează sfaturile de mai sus și cu siguranță îți vei transforma garsoniera într-un loc în care să te regăsești pe deplin. Cu obiecte decorative care vorbesc despre personalitatea ta, dar mai ales cu soluții practice și moderne, pentru pardoseală și pereți, vei crea un decor remarcabil. 

Credit foto: Shutterstock

Comentariile sunt dezactivate