Amenajarea interioară a locuinței – idei inspirate pentru un design cu personalitate
Amenajarea interioară a casei poate fi un proces incitant, pentru că îți pune creativitatea și simțul practic la încercare, dar și copleșitor, în egală măsură, deoarece presupune un efort considerabil. Găsirea unui echilibru perfect între estetică și funcționalitate vine la pachet cu o mulțime de provocări. Indiferent de stilul de design pentru care optezi, imaginea de ansamblu a casei tale și detaliile sunt deopotrivă importante.
Cum alegerile nu sunt deloc ușoare, ți-am pregătit, în cele ce urmează, un scurt ghid despre amenajarea interioară a locuinței, astfel încât să obții, la finalul întregii aventuri, un design practic, dar și cu personalitate.
Criterii pentru amenajarea inspirată a locuinței
Locuința este spațiul în care te simți bine și în siguranță împreună cu cei dragi, iar tot ce te înconjoară, de la cromatica și textura elementelor de amenajare interioară, până la mobilier și decoruri, reflectă o parte din personalitatea ta. Pentru a obține atmosfera pe care ți-o dorești în căminul tău, este important, însă, să ții cont de câteva criterii generale, astfel încât designul ales să fie estetic și funcțional:
- dimensiunea locuinței – dacă într-un spațiu generos, culorile închise și mobilierul masiv pot fi de efect, în cazul unui apartament mic, este indicat să alegi nuanțe cât mai deschise pentru pereți, pardoseală și mobilier multifuncțional, cu piese care se pot muta sau plia; aceasta, pentru a crea senzația de spațialitate și luminozitate; totodată, designul pe verticală, cu dulapuri și rafturi suspendate, precum și umplerea spațiilor mici sau a colțurilor întunecate ale casei cu diverse piese de mobilier pentru depozitare sunt soluții practice pentru orice locuință, indiferent de dimensiuni;
- armonie vizuală – poți alege decorațiuni sau culori diferite pentru camere, dar regula de bază este să creezi armonie vizuală la nivelul întregii locuințe și să combini elemente din designuri apropiate, cum ar fi minimalist și modern, vintage și retro, scandinav și minimalist;
- cerințe speciale pentru confort – dacă suferi de anumite probleme medicale, cum sunt alergiile, ori dacă printre cei dragi este o persoană cu anumite sensibilități, găsirea unor variante adecvate pentru amenajarea locuinței poate fi dificilă; același lucru se întâmplă și dacă ai copii mici sau în cazul în care dorești să-ți asiguri un confort sporit în ceea ce privește zgomotul; vestea bună este că, pentru toate acestea există soluții moderne, cum sunt și mochetele din portofoliul Tarkett, care îți oferă confort termic și durabilitate și contribuie, în același timp, la crearea unui spațiu mai sigur pentru sănătatea ta și a familiei tale.
? Descoperă mocheta Dragon, special concepută pentru amenajarea dormitoarelor sau a camerelor pentru copii, datorită proprietăților antialergenice, antialunecare, de a reduce emisiile de praf, contribuind la o mai bună calitate a aerului din încăpere. Totodată, designul, cu o suprafață moale, în tonuri armonioase și plăcută la atingere, oferă izolare acustică și termică, invitând la odihnă și relaxare.
- sistemul de încălzire ales – când vrei să-ți asiguri confortul termic uniform, în toate camerele, sistemul de încălzire prin pardoseală poate fi de mare ajutor; în acest context, pentru amenajarea pardoselii va trebui să ții cont de faptul că soluția aleasă pentru a fi montată peste acest sistem, indiferent că optezi pentru parchetul din lemn, laminat, pardoseală LVT, covoare PVC, linoleum, mochetă, rezistă la o temperatură de suprafață de până la 27°C;
? Descoperă modelele de pardoseală LVT din colecția iD Inspiration 40, ușor de instalat peste sistemul de încălzire prin pardoseală, fiind rezistente la o temperatură de suprafață de până la 27°C. Totodată, poți alege din peste 30 de modele în tendințe inspirate din natură, care aduc aspectul clasic și elegant al lemnului și al pietrei, în locuința ta. Aceste pardoseli sunt ușor de întreținut și rezistente la abraziune, fiind tratate cu protecția pentru suprafețe Top Clean.
Pardoseala LVT iD INSPIRATION 40
- personalitate/originalitate – poți opta pentru ce stil de design dorești, dar unul dintre principiile de bază, dacă vrei un plus de originalitate, este ca în fiecare cameră să alegi o piesă de rezistență; aceasta poate fi un perete în sine, vopsit într-o culoare contrastantă cu restul încăperii, un tablou supradimensionat, o pardoseala în două sau trei nuanțe;
- nu aglomera locuința – indiferent de cât spațiu dispui ori de designul ales, ai grijă să nu aglomerezi inutil locuința, pentru că vei crea senzația neplăcută de apăsare și de întuneric.
Stiluri de design interior pentru locuința ta
Poate cel mai bun mod de a-ți exprima personalitatea este stilul de design interior. Astfel, dacă îți place să fii mereu la modă și să ai libertatea de a combina elemente din mai multe tipuri de design, stilul eclectic poate fi o variantă potrivită. În schimb, dacă firea ta practică și ordonată îți impune eleganța, cu foarte puține lucruri la vedere, atunci te poți regăsi în austeritatea modernismului sau a minimalismului.
Amenajarea unei locuințe în stil modern
Open-space este conceptul ce definește stilul modern. Cu alte cuvinte, spațiile din locuință sunt interconectate, neexistând pereți care să le delimiteze complet unele de altele, ci doar panouri sau stâlpi cu linii drepte ori curbe. Astfel, într-un living în care piesa de rezistență este un șemineu pe combustibil solid, acesta poate coresponda cu bucătăria ori cu diningul. Pereții din cărămidă (fie și aparentă), ciment nefinisat ori piatră, mobilierul cu picioare la vedere, figurile geometrice simple și culorile cât mai neutre sunt alte elemente specifice stilului modern.
Un alt aspect important este legat de texturi și materiale, cum ar fi metalul, răchita, pielea naturală sau sintetică, lemnul. Din acest punct de vedere, parchetul realizat din esențe de lemn precum stejarul, frasinul, fagul, nucul, mahonul african ori merbau poate fi soluția perfectă pentru amenajarea pardoselii.
? Dă o notă elegantă locuinței tale, amenajate în stil modern, și alege unul dintre cele șase designuri de parchet din lemn din colecția Tango Classic, cu finisaj de ulei Osmo Hardwax Oil, ce accentuează tonurile naturale și textura inconfundabilă a lemnului de stejar. Totodată, fațetele elegante de pe cele patru laturi ale plăcilor pun în evidență stilul atemporal, clasic și rafinat al tuturor modelelor de parchet Tango Classic.
Parchet din lemn Tango Classic
Amenajarea casei, în stil vintage
Lemnul, piatra, fierul forjat, tapițeriile din fibre naturale, cum ar fi lâna ori bumbacul, canapelele cu picioare din lemn la vedere, biblioteca tip vitrină, cu uși din sticlă, fotoliile pufoase și o paletă cromatică, ce îmbină culorile neutre cu pastelurile, sunt elemente specifice stilului vintage, ce te invită la o călătorie în perioada 1960-1990. Nu uita de celebrele macrameuri, televizoarele și radiourile vintage, de fețele de masă lucrate manual și de bibelouri, pentru un decor vintage autentic.
Dacă vrei să dai o notă personală designului tău, poți aduce unele elemente din stilul retro, specific începutului de secol XX, cum ar fi un cufăr din lemn, o ladă de zestre ori sfeșnice. Totodată, tapetul cu motive florale și parchetul din lemn triplustratificat, mat, uleiat sau lucios, ori laminatul sunt variante ideale pentru amenajarea pereților și a pardoselii în stil vintage.
? Creează atmosfera perfectă în locuința ta, amenajată în stilul vintage, cu pardoseala laminată din colecția Dynasty. Disponibil într-o varietate de designuri, laminatul Dynasty, cu embosare în relief și finisaj în șanfren în patru laturi, poate fi montat ușor, datorită sistemului Click, și oferă senzația unică de extindere vizuală a spațiului, grație formatului îngust al plăcii.
Pardoseală laminată Dynasty 1233 4V
Amenajarea locuinței, în stil eclectic
Dacă ești o fire veselă și îți place să ieși din rând dându-ți frâu liber creativității, atunci poți opta pentru amenajarea casei în stilul eclectic, ce combină elemente din mai multe tipuri de design. Astfel, în casa ta pot coexista piese de mobilier diferite, ca vechime și ca aspect, condiția fiind să creeze un contrast spectaculos, pentru că într-o locuință eclectică nu ai cum să te plictisești.
Deși libertatea este definiția în sine a acestui tip de design, ține cont că există, totuși, două reguli de bază: simetria și repetiția. De pildă, dacă într-o cameră ai așezat o canapea cu linii curbe, lângă ea trebuie să existe un lampadar, o masă sau un scaun tot cu linii curbe, iar în fața ei pot sta două fotolii așezate simetric. Într-un astfel de decor, poți integra și un covor care să nu acopere toată pardoseala, însă cu motive geometrice, viu colorat și care să contrasteze, de exemplu, cu nuanța uni în care ai vopsit pereții.
? Îndrăznește să dai frâu liber creativității și integrează, în designul eclectic al locuinței tale, modelele de covoare clasice reinterpretate original, din gama Solid, ideale pentru spațiile cu multe stiluri combinate, dar și pentru interioarele simple, cu decor geometric și monocromatic.
Amenajarea locuinței în stil contemporan
Spre deosebire de stilul modern și minimalist, care nu depind prea mult de tendințele actuale, în designul contemporan, totul este despre ancorarea în prezent. Prin urmare, el presupune schimbare, de la o perioadă la alta. Apoi, în modernism, mobilierul este simplu și funcțional, în vreme ce, în minimalism, el dispare aproape complet, dacă nu este strict necesar.
În schimb, designul contemporan te provoacă să faci combinații spectaculoase de piese de mobilier cu forme unice, care ies în evidență. De asemenea, cromatica este definită prin contraste puternice. De pildă, poți opta pentru un parchet din lemn triplustratificat mat, lucios sau uleiat, care redă frumusețea naturală a lemnului, în contrapunere cu pereții vopsiți în culori vii.
? Fie că preferi stilul tradițional, clasic, fie că optezi pentru amenajarea contemporană a casei tale, parchetul din lemn triplustratificat Salsa se încadrează perfect în designul ales. Cu finisaj lucios, mat sau lăcuit, pardoseala din lemn Tarkett Salsa îți aduce beneficiile tratamentului cu Lac Proteco și Proteco Natura, adică rezistență la uzură, zgârieturi și întreținere ușoară. Totodată, sistemul de îmbinare T-Lock îți dă posibilitatea instalării sau dezinstalării facile și sigure. Dacă, după o perioadă de uzură, vei vrea să redai aspectul original al pardoselii, reține că acest parchet poate fi reșlefuit de 4-5 ori.
Parchet din lemn triplustratificat Salsa
Luminozitate, culori cât mai deschise, linii simple, ordine și o senzație plăcută de aerisit și curat. Așa s-ar descrie, pe scurt, stilul scandinav, care se bazează, de fapt, pe foarte multe elemente din designul minimalist, cum ar fi mobilierul compact, multifuncțional, designul pe verticală, cu dulapuri și rafturi suspendate, paleta monocromă sau din cel mult două-trei culori cât mai neutre, precum bej, cafeniu, gri deschis.
În același timp, sunt apreciate spațiile de depozitare ușor de folosit, țesăturile confortabile și este nelipsită prezența plantelor de apartament, dar de dimensiuni mici. Pentru a crea o atmosferă de poveste, poți opta pentru amenajarea pardoselii cu parchet din lemn triplustratificat, realizat prin tehnologia digitală de imprimare personalizată și pentru decoruri simple, dar de mare efect, cum sunt oglinzile supradimensionate, cu rame din lemn.
? Dacă vrei să-ți amenajezi locuința în stil scandinav, dă o notă elegantă și personală designului ales cu parchetul din lemn triplustratificat Salsa Art, realizat prin tehnologia digitală de imprimare, ușor și rapid de instalat, datorită sistemului de îmbinare T-Lock. Totodată, bucură-te de durabilitatea pardoselii tale autentice din lemn, ce beneficiază de tratamentul pentru suprafață cu Lac Proteco.
Soluții inteligente pentru amenajarea fiecărei camere
Armonia vizuală nu înseamnă că toate camerele trebuie să arate la fel, ci să creezi o poveste în care decorurile, liniile, formele, texturile, soluțiile alese pentru pereți și pardoseală, mobilierul, țesăturile și culorile să fie combinate coerent și să creeze un design funcțional și valoros din punct de vedere estetic. Prin urmare, te invităm, în continuare, să descoperi câteva idei inspirate și practice pentru amenajarea fiecărei camere din locuința ta.
Amenajarea intrărilor și a holului
Alege piese de mobilier încorporabile, multifuncționale și cât mai practice, pentru depozitarea hainelor, pantofilor și eșarfelor. Ține cont de specificul designului pentru care ai optat și integrează în peisaj cuiere și suporturi din lemn, fier forjat pentru umbrele, pălării și alte accesorii. În același timp, oglinzile supradimensionate, în care te vezi pe de-a-ntregul, care pot fi de sine stătătoare sau integrate într-un dressing, creează senzația de spațialitate.
Din perspectiva soluțiilor pentru pardoseală, e bine să te îndrepți către variantele practice, rezistente la abraziune, care să nu permită alunecarea și care se întrețin foarte ușor, cum ar fi mocheta sau linoleumul din materii prime naturale, precum uleiul de in, făina de lemn și plută, rășini, așa cum este și cel pe care îl regăsești în portofoliul Tarkett.
? Descoperă una dintre cele mai durabile soluții pentru pardoseala de pe holuri sau de la intrarea în locuință și alege unul dintre modelele de linoleum din colecția Trentino. Linoleumul Trentino beneficiază de Tratament xf² pentru o suprafață netedă, mată și o performanță deosebită, iar întreținerea nu necesită ceruire sau lustruire.
Linoleum Trentino xf²™ (2,5 mm)
Amenajarea sufrageriei
O recomandare utilă pentru această încăpere este să împarți spațiul în mai multe zone, în funcție de utilitatea pe care vrei să le-o dai. Concret, în living ar trebui să ai o zonă cu o masă, fotolii și un lampadar pentru citit și dacă vrei să iei cina în familie, un spațiu dedicat activităților recreative, cum ar fi vizionarea filmelor preferate, un spațiu de lucru, în cazul în care muncești remote sau ești freelancer și nu ai o cameră dedicată serviciului.
Totodată, este important să alegi un element puternic în jurul căruia să graviteze toate celelalte obiecte și accesorii din cameră. De pildă, poți opta pentru un tablou supradimensionat ale cărui nuanțe să se regăsească în tapițeria mobilei, perdele și draperii, sau pentru o bibliotecă ce acoperă în totalitate unul dintre pereții camerei. În ceea ce privește pardoseala, eleganța unui laminat cu aspect natural de lemn și rezistent la abraziune și zgârieturi, fiind vorba despre un spațiu intens circulat, poate fi soluția ideală pentru un design practic și armonios din punct de vedere vizual.
? Descoperă pardoseala laminată din colecția Navigator și amenajează-ți sufrageria combinând frumusețea texturii lemnului nobil de esență tare cu durabilitatea plăcilor de 12 mm grosime. Finisajul în șanfren cu 4 laturi, embosarea în relief și suprafața periată transformă laminatul Navigator în soluția ideală pentru încăperile cu trafic intens, așa cum este livingul. Prezintă rezistență sporită la uzură, deformări și zgârieturi și se întreține ușor.
Pardoseală laminată Navigator 1233
Amenajarea dormitorului
În ceea ce privește amenajarea dormitorului, alegerea culorilor este foarte importantă, pentru că este un spațiu dedicat relaxării după o zi istovitoare și recăpătării energiei pozitive pentru a face față provocărilor viitoare. Prin urmare, evită nuanțele prea închise sau vii și îndreaptă-te spre o cromatică neutră și caldă, adică spre roz pal, lila, crem, bleu sau albastru deschis, bej, gri deschis.
Apoi, fiind vorba despre o încăpere destul de des tranzitată, mai ales dacă locuiești într-un apartament mic, este important să alegi variante durabile pentru amenajarea pardoselii, cum este un covor din PVC rezidențial, de exemplu, rezistent la uzură și abraziune, și care are un design 3D, perfect adaptabil într-un decor modern și îndrăzneț al dormitorului.
? Descoperă colecția de covoare din PVC rezidențial (vinil de lux) Premium, cu o structură special concepută pentru modele 3D și tratate cu un strat de protecție suplimentar. Textura minerală și efectul Majestic oferă un aspect unic, iar tehnologia inovatoare de producție conferă rezistență la uzură și abraziune de până la șapte ori mai mare decât alte pardoseli, chiar și în condiții de trafic intens.
Amenajarea băii
În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți mobila și decora baia cu elemente din stiluri diferite. De pildă, poți opta pentru o cadă vintage, o masă din lemn masiv, tipică pentru designul rustic, și oglinzi și suporturi pentru prosoape care să combine mai multe forme geometrice, precum cercurile și dreptunghiurile.
Apoi, un lucru esențial, pe care trebuie să-l iei în calcul în ceea ce privește baia, este că e un spațiu în care umezeala și aburii fierbinți pot duce la dezvoltarea mucegaiurilor, la igrasie și la deteriorarea mobilierului, mai ales dacă sistemul de ventilație nu este bine pus la punct. Așadar, este esențial să optezi pentru soluții de amenajare smart, cum este și sistemul Wetroom, de la Tarkett, special conceput pentru duș sau baie. Concret, este vorba despre o soluție integrată de pardoseli, tapet și accesorii, inclusiv sifoane de pardoseală, brâuri din PVC impermeabil pentru pereți și pardoseală, profile de joncțiune din PVC flexibil.
? Alege o soluție inovatoare pentru amenajarea băii și descoperă tapetul din PVC (vinil) impermeabil, Aquarelle Wall, special conceput pentru dușuri și băi. Tapetul Aquarelle Wall este igienic și ușor de curățat, beneficiind de protecția pentru suprafețe Top Clean.
Sisteme pentru spații umede – Tapet Aquarelle Wall
Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă, concret, sistemul integrat aplicabil pentru conceptul Wetroom și ce avantaje îți poate aduce, te invităm să vizionezi cum se instalează tapetul, pardoseala și accesoriile într-o baie modernă, cu un design cu personalitate.
Amenajarea bucătăriei
Compartimentarea este cuvântul-cheie când vine vorba despre amenajarea unei bucătării funcționale, indiferent de designul ales. Aceasta înseamnă că va trebui să ai un spațiu dedicat gătitului, depozitării ustensilelor și a ingredientelor, precum și o zonă în care să poți lua masa în familie, chiar dacă ai o bucătărie mică sau una mare. Dulapurile, rafturile, suporturile suspendate te vor ajuta să folosești fiecare colț din încăpere, la fel cum mobilierul ori aparatele electrocasnice încorporabile sunt foarte utile pentru a câștiga spațiu și a da senzația de aerisit.
Totodată, la fel ca în cazul băii, bucătăria este o cameră cu cerințe speciale, în ceea ce privește amenajarea pardoselii și a pereților, pentru că pericolul infiltrațiilor este mare și pentru că este un spațiu intens circulat. Astfel, în cazul pereților, poți opta pentru tapetul din PVC impermeabil, de exemplu, iar pentru pardoseală, te poți îndrepta spre o mochetă ușor de întreținut, cu suport din cauciuc antialunecare.
? Alege soluția practică pentru pardoseala din bucătăria ta și descoperă designul simplu al mochetelor Needlepunched Global Urb, a căror construcție convenabilă permite o întreținere ușoară. Totodată, suportul din cauciuc antialunecare oferă siguranță de mișcare într-un spațiu intens folosit.
Mocheta Needlepunched Global Urb
Cum alegi luminile și culorile potrivite pentru casa ta
Luminile și culorile sunt definitorii pentru un design practic și deosebit din punct de vedere estetic, pentru că ele sunt elemente de detaliu care fac diferența dintre o atmosferă interesantă și una mai puțin reușită. Regula de bază este echilibrul dintre nuanțele și sursele de lumină folosite, dar și dintre texturi, forme și linii.
Paleta de culori potrivită pentru casa ta
Una dintre recomandările specialiștilor în design interior este să încadrezi tonurile închise în partea de jos a încăperilor, pe cele medii, în mijloc, și pe cele deschise, în partea superioară a camerelor. De pildă, o alegere interesantă este combinația dintre gri deschis și maro. Pardoseala poate fi din parchet din lemn, închis la culoare, în vreme ce unul dintre pereții laterali pot fi vopsiți într-o nuanță deschisă de gri, iar plafonul este alb. Totodată, pentru un efect vizual deosebit, asigură-te că o parte din mobilier este în același ton cu parchetul, iar restul, în ton cu pereții laterali.
O altă regulă importantă este să creezi contraste între diversele componente ale designului. De exemplu, dacă îți place să te joci cu formele și culorile, atunci într-un design modern, cu elemente din stilul industrial, poți integra un covor care să nu acopere toată pardoseala și care să fie multicolor. Contrastul va fi creat prin vopsirea pereților în alb sau crem și mobilierul, în nuanțe neutre, de gri sau bej.
? Covoarele din colecția Vegas Home, fabricate 100% din polipropilenă de cea mai bună calitate, au o densitate excepțională și un aspect stabil și unitar al suprafeței. Cu un design în relief și detalii evidențiate manual, cele peste 20 de modele de covoare Vegas Home sunt disponibile într-o varietate de 12 culori, de la nuanțe de bej și maro, până la accente de roșu, verde mentă, galben muștar sau portocaliu.
Luminile potrivite pentru locuința ta
Indiferent de spațiul de care dispui ori de stilul de amenajare ales, din punct de vedere funcțional, vei avea nevoie de patru tipuri de lumină:
- naturală – este esențial ca în încăperile din casa ta să pătrundă cât mai multă lumină naturală, așa că asigură-te că ea nu e obturată de diverse piese masive de mobilier ori de draperii și perdele, decât în măsura în care vrei să-ți asiguri un somn de calitate;
- artificială de control – LED-uri, spoturi, șine luminoase amplasate în dulapuri, încrustate în mese, blatul de la bucătărie sau în mobilierul de la baie, pentru a avea lumină pe suprafețele de care ai nevoie;
- artificială de accent – care pune în evidență anumite spații din casă fie pentru a crea o atmosferă deosebită, fie pentru deplasarea în siguranță prin locuință;
- artificială ambientală – asigurată prin intermediul surselor de lumină suspendate, felinare, lumini de perete, lampadare, lustre, plafoniere.
Din perspectiva estetică, încăperile monocrome sunt spectaculoase în timpul zilei, dar seara pot fi monotone. Le poți lumina cu accente de culoare care să creeze contrast. Totodată, reține că nimic nu scoate în evidență mai bine frumusețea naturală a lemnului, ca lumina naturală. Prin urmare, dacă optezi, de pildă, pentru parchetul din lemn sau pardoseala laminată ori LVT, asigură-te că în casă pătrunde suficient de multă lumină naturală.
? Creează echilibrul perfect între lumina naturală și cea artificială și pune în evidență eleganța și frumusețea pardoselii LVT iD Essential 30. Poți combina plăcile, astfel încât să obții o armonie între aspectul natural al lemnului și al pietrei și cel al metalului. Disponibile în 43 de culori, 3 formate și 9 finisaje, modelele de pardoseală LVT iD Essential îți dau posibilitatea să alegi ce design dorești pentru a-ți personaliza locuința.
Pardoseala LVT iD ESSENTIAL 30
Amenajarea interioară a locuinței, astfel încât să obții un design funcțional și cu personalitate, poate fi o provocare dificilă, indiferent de spațiul de care dispui. Dacă te înarmezi, însă, cu puțină răbdare și ții cont de câteva idei, cum sunt și cele de mai sus, poți transforma totul într-un proiect de succes, prin care nu doar că vei da un suflu nou casei tale, dar îți vei demonstra că niciodată nu e imposibil să te reinventezi.
Sursa foto: Tarkett, Shutterstock
Sursa video: Tarkett Youtube Romania