• Stilul scandinav și stilul mediteranean pot fi obținute prin folosirea culorilor deschise

Stilul scandinav și stilul mediteranean: Albul zăpezii sau albastrul mării

Ce alegem între stilul scandinav și stilul mediteranean. Design-ul interior al locuinței este o exprimare a personalității dumneavoastră.

Spațiul pe care îl creați pentru dorințele și nevoile dumneavoastră reflectă atitudinea personală. Pe de altă parte, există un număr mare de stiluri care poartă cu ele spiritul spațiului și al vremurilor în care au fost create, ca o reflexie a unui anumit fel de a trăi.

În acest articol, vă prezentăm, pe cât de precis posibil, două stiluri interioare complet diferite, stilul scandinav si cel mediteranean, care s-au dezvoltat în condiții geografice neasemănătoare cu stiluri de viață diferite și particularități locale. Voi decideți dacă preferați climatul mai cald sau mai rece.

Stilul scandinav vs stilul mediteranean – caracteristici

Stilul mediteranean

Stilul mediteranean de decorare a originat în regiunile de la Marea Mediterană din Spania, Italia, Grecia și Franța, reprezentând un amestec unic de elemente rustice și vechi. Dacă alegeți să vă decorați locuința în acest stil, veți crea o oază de vară, scăldată în lumină și colorată în tonuri care amintesc de albastrul mării.

În mod fundamental, stilul mediteranean este ușor și funcțional. Principala sa calitate este găsirea echilibrului între interior și mediu.

Caracteristicile stilului mediteranean sunt culorile naturale ale pereților, natura decorativă a mobilierului, covoarelor și podelelor. Culorile se potrivesc cu tonurile găsite în natură, precum maro, nuanțe citrice, albastrul mării sau violetul lavandei. Interiorul este dominat de alb, iar restul culorilor au tonuri mai închise. Combinația de alb cu albastru este caracteristică Greciei, în timp ce în sudul Franței, culoarea dominantă este cea a lavandei.

Materiale puțin finisate, precum piatra sau lemnul de pin, sunt frecvente. Materialele se îmbină astfel că detalii din piatră sau sticlă sunt des întâlnite pe mobilierul din lemn. Acest stil este ușor de recunoscut după abundența texturilor, atât pe pereți, cât și pe tavan, dar și după diversitatea materialelor care decorează interiorul.

Stilul mediteranean – mobilierul

Podelele sunt de obicei acoperite cu dale în culori neutre sau cu parchet. Plăci mari de lemn, care pot fi lăcuite sau vopsite în alb sau maro, sunt o alternativă interesantă la parchetul clasic.

În stilul mediteranean, mobilierul poate fi simplu și funcțional sau foarte formal. Este făcut din materiale precum ratan, fier și lemn. Piesele de mobilier sunt scunde, cu picioare decorative, iar ramele sunt grele și pictate. Mobilierul trebuie să fie practic, cu linii simple și culori naturale sau pictat în culorile tipice zonei mediteraneene.

O varietate de detalii va aduce spiritul mediteranean în spațiul dumneavoastră. Așezați boluri de ceramică cu lavandă proaspătă sau uscată sau cu ramuri de măslin pe rafturi sau direct pe podea. Boluri de ceramică sau vaze, broderii, decorații din scoici sau corali sunt alte detalii esențiale ale acestui stil.

Stilul scandinav

De la regiunile calde, ne mutăm în țările răcoroase ale frumoasei peninsule scandinave, unde peisajul este dominat de pădurile verzi și de fiordurile albastre.

În țările din nordul Europei, noaptea pe timp de iarnă durează și 17 ore pe zi. De aceea, scandinavii sunt maeștrii ai designului interior, care emană căldură, lumină și liniște. Cum aceste regiuni dispun de foarte mult len, nu este de mirare că majoritatea spațiilor interioare sunt dominate de acest material. Pe lângă lemn, acest stil folosește blănuri și ceramică.

Stilul scandinav in designul interior

Un design interior de succes: stilul scandinav

Culorile care domină interiorul sunt naturale, cu tonuri deschise, cum ar fi albul sau griul. Pe lângă aceste tonuri simple, sunt folosite și nuanțe de albastru sau verde palid. Aceste culori calme și liniile simple au un efect relaxant. Anumite detalii ale spațiilor sunt colorate intens, în roșu, galben, albastru, verde, negru sau maroniu.

Spre deosebire de clima din aceste regiuni, interioarele sunt plăcute și calde, spațioase și aerisite. Există multe ferestre mari, majoritatea fără perdele, pentru a lăsa chiar și cea mai slabă lumină să intre în camere.

Mobilierul este simplu, cu linii drepte și detalii individuale rotunde. Mobilierul este realizat din lemn deschis la culoare, precum cel de mesteacăn, pin sau brad. Spațiul nu este aglomerat cu mobilă, fapt care creează impresia de prospețiume și curățenie. Materialele predominante sunt lâna și bumbacul, în timp ce decorațiunile sunt împrumutate din natură: modele florale, fulgi de zăpadă sau peisaje.

Stilul scandinav – culorile

Stilul scandinav folosește podele cu nuanțe deschise. În interiorul unei case decorate în acest stil, pardoselile sunt deschise, chiar albe, deschizând spațiul și aerisindu-l. Dacă parchetul nu este din lemn alb, atunci este din material deshis, precum mesteacănul sau pinul, iar uneori sub forma dalelor de piatră gri.

Asemenea stilului mediteranean, stilul scandinav nu are nevoie de decorații excesive. Vaze mici, măsuțe de cafea din lemn, coșuri țesute, rame pentru fotografii și alte elemente pot completa spațiul perfect și să-i ofere căldura necesară. Mesele și scaunele cu trei picioare, cu suprafețe rotunde, sunt o marcă distinctivă a spațiului scandinav. Aceste elemente pot fi acoperite cu lână sau alt material și sunt foarte confortabile.

Dacă sunteți de părere că stilul scandinav pare prea simplu și monoton pentru voi, este foarte convenabil să realizați combinații cu alte stiluri, care vă vor ajuta să aduceți un anumit dinamism interiorului.

Acum, când știți care sunt principalele caracteristici ale acestor două stiluri unice, veți putea lua mai ușor o decizie în funcție de gusturile și nevoile voastre. Abundența de culori, texturi, a albastrului mării sau a albului zăpezii, liniștea și simplitatea vă stau la dispoziție.

Comentariile sunt dezactivate

  • comment-avatar
    Flavian decembrie 17, 2016 (2:23 pm)

    Fain articolul insa ar fi fost si mai fain daca era mai multe imagini pentru inspiratie .