• parchet din lemn vs laminat

Parchet din lemn vs laminat: diferențe, avantaje și dezavantaje

Atunci când îți amenajezi locuința, probabil că una dintre cele mai mari preocupări este legată de alegerea pardoselii potrivite. Opțiunile sunt numeroase, însă, pentru cei mai mulți dintre noi, alegerea finală se învârte în jurul a două categorii: parchetul din lemn triplustratificat și parchetul laminat. Cu toate că, la prima vedere, aceste opțiuni par a împărți multe similitudini, realitatea este că cele două tipuri de pardoseli au propriile particularități. 

Având în vedere că atât parchetul din lemn, cât și pardoseala laminată prezintă anumite calități distincte, este bine să fii informat cu privire la toate acestea, astfel încât alegerea finală să fie una care ți se potrivește. 

De aceea, în cele ce urmează, vom prezenta atât particularitățile parchetului din lemn multistratificat, cât și pe cele ale pardoselii laminate, vom vorbi despre principalele avantaje și dezavantaje ale celor două tipuri de pardoseli și îți vom oferi o serie de sugestii de produse potrivite pentru toate nevoile. 

Parchetul din lemn triplustratificat: principalele particularități

Parchetul multistratificat se aseamănă cu clasicul parchet din lemn masiv, marea diferență fiind faptul că parchetul multistratificat este compus din trei straturi de lemn suprapuse, respectiv un strat de închidere, unul median și unul superior, cel din urmă fiind confecționat din lemn nobil, pentru a oferi o rezistență de lungă durată și un aspect cât mai plăcut. Iată care sunt principalele particularități ale parchetului multistratificat: 

Rezistența la umiditatea din aer și la apă

Marele avantaj al parchetului multistratificat este oferit de stratul superior, confecționat din lemn nobil, datorită căruia plăcile se pot recondiționa. Dacă alegi un parchet cu o grosime a stratului de uzură mai mare de 3,50 mm, acesta poate fi rașchetat, spre a fi recondiționat, de maxim cinci ori. 

Totuși, pentru a-i fi oferită o mai mare rezistență în timp, parchetul multistratificat trebuie întreținut corespunzător. Pentru curățare, este necesar să fie folosiți detergenți speciali, aleși în funcție de modul în care a fost finisat parchetul: cu lac sau cu ulei. 

Cu toate că este format din mai multe straturi, părțile componente ale parchetului multistratificat sunt dispuse perpendicular, iar îmbinarea plăcilor este precisă, ceea ce asigură acestei pardoseli o stabilitate sporită, chiar și în condiții de trafic intens, și o rezistență mai mare la variațiile de umiditate din interior.

?Descoperă acum colecția Salsa de parchet din lemn triplustratificat de la Tarkett, care se remarcă prin calitatea superioară a lemnului din care este fabricat, rezistența sporită și ușurința în instalare și întreținere. Disponibil într-o gamă variată de modele, acest parchet multistratificat este potrivit pentru orice design, adresându-se, în egală măsură, atât celor care preferă stilul tradițional sau clasic, cât și iubitorilor stilului contemporan. Un mare avantaj al parchetului Salsa stă în faptul că acesta poate fi reșlefuit, în urma unei perioade de uzură, de până la maxim 4-5 ori, pentru a-și recăpăta aspectul original. 

pacrhet din lemn

Parchet triplustratificat Tarkett Salsa

Montajul parchetului din lemn triplustratificat

Parchetul multistratificat este simplu de instalat și poate fi montat imediat după cumpărare, peste beton, gresie, șapă, marmură ori suprafețe pe care există covoare PVC sau straturi suport de lemn. Totuși, suprafețele peste care se instalează trebuie să fie stabile, fără praf, denivelări sau fisuri, iar peste acestea trebuie așezat, în prealabil, un underlay

Parchetul multistratificat modern vine în plăci și poate fi montat foarte ușor, mulțumită unui sistem revoluționar de îmbinare, care asigură o fixare excelentă a plăcilor, fără a mai fi necesară folosirea unor adezivi. Totuși, în cazul în care dispui de un sistem de încălzire prin pardoseală, iar montarea prin lipire a plăcilor este singura variantă acceptată, ar trebui să știi că parchetul multistratificat poate fi instalat și în acest mod.  

?Scapă de operațiunile interminabile de montare a pardoselii cu parchetul multistratificat Rumba, de la Tarkett, care permite o instalare precisă și extrem de rapidă. Mulțumită T-Lock, sistemul revoluționar de blocare a plăcilor, montarea, îndepărtarea și reutilizarea plăcilor, într-un mod extrem de facil, sunt posibile. Acest parchet se remarcă și prin structura stabilă, opțiunile variate în ceea ce privește designul și rezistența  sporită, asigurată de unul dintre cele mai puternice lacuri existente pe piață. 

parchet din lemn multistratificat

 Parchet din lemn multistratificat RUMBA 

Zonele în care poate fi instalat parchetul multistratificat 

Parchetul multistratificat poate fi instalat în aproape orice spațiu interior din locuință (bucătărie, camera de zi, dormitor, pe holuri sau în baie). Totuși, în cazul celei din urmă, nu este posibilă montarea plăcilor în zona cabinei de duș sau a căzii.  

De asemenea, în cazul în care alegi să montezi parchetul la subsolul locuinței, este necesar să realizezi o barieră de vapori sau o folie anticondens, pentru a nu permite acumularea umidității și, implicit, deteriorarea prematură a plăcilor. 

?Dacă îți dorești un parchet multistratificat, care impresionează atât prin rezistență, cât și prin designul unic, STEP XL & L, de la Tarkett, este o colecție de pardoseli despre care merită să afli mai multe. Cu o structură de calitate superioară și construit cu ajutorul unei tehnologii inovatoare de imprimare digitală pe parchet, colecția STEP XL & L oferă modele de pardoseli pentru toate preferințele și pentru toate regimurile de utilizare.

unde poate fi instalat parchetul

Parchet din lemn multistratificat STEP XL & L

Pardoseala laminată: principalele particularități

Laminatul sau parchetul laminat, cum mai este cunoscut, reprezintă un tip de pardoseală confecționată, în mare parte, din lemn sau din fibre sintetice. Laminatul Tarkett este confecționat în procent de 80% din lemn, care include un strat superior și unul din hârtie tipărită, ce imită foarte bine aspectul lemnului și care determină calitatea pe termen lung a produsului. Iată principalele particularități ale laminatului.  

Compoziția laminatului 

Un model standard de parchet laminat este alcătuit din patru straturi:

  • Un strat superior, care are rolul de a oferi rezistență pe termen lung plăcilor și de a le proteja de uzură, șocuri sau pete;
  • Un strat decorativ, realizat din hârtie imprimată, care are rol estetic și care oferă cumpărătorului numeroase posibilități de design;
  • Un strat de suport, realizat din fibre de mare densitate, care să asigure pardoselii o fermitate cât mai bună; 
  • Un strat de echilibrare, care are rolul de a proteja pardoseala de umiditate și de eventualele infiltrații. 

?Dacă îți dorești o pardoseală rezistentă în timp și cu un design extrem de atractiv, potrivit pentru toate gusturile, colecția de laminat Navigator, de la Tarkett, include o serie de modele de pardoseli care oferă aceste beneficii. Designul, care imită perfect aspectul atractiv al lemnului nobil de esență tare, plăcile embosate în relief, care conferă pardoselii un aspect tridimensional și suprafața periată, potrivită pentru zonele supuse unui trafic intens, sunt calități care transformă modelele de laminat Navigator în soluții optime pentru orice tip de interior.  

pardoseala laminata

Pardoseală laminată Navigator 

Întreținerea laminatului 

Spre deosebire de parchetul multistratificat sau de cel din lemn masiv, laminatul se întreține foarte ușor. Pentru menținerea acestuia într-o stare optimă, este recomandată aspirarea sa periodică și ștergerea cu o cârpă uscată. În cazul în care consideri că este necesar, poți curăța pardoseala cu o cârpă umedă, îmbibată în apă combinată cu detergentul pentru laminat, iar apoi să ștergi suprafața cu o cârpă uscată. Totuși, pentru a nu dăuna pardoselii, este indicat ca această operațiune să fie întreprinsă o dată la cel puțin 2 săptămâni.

De asemenea, este important să nu pulverizezi soluțiile de curățare direct pe laminat și să le aplici pe o cârpă, cu care vei curăța, mai apoi, suprafețele. 

Rezistența la umiditate a laminatului

Laminatul are o rezistență moderată la apă, însă, în cazul expunerii prelungite a acestuia la umiditate sau al infiltrării apei în straturile inferioare, se va deteriora. În situația în care plăcile sunt instalate corespunzător, acestea pot acționa ca un scut și pot încetini pătrunderea apei în straturile inferioare, însă nu vor asigura o suprafață impermeabilă. Dacă apa pătrunde în laminat, acesta se va umfla, iar odată deteriorat, va trebui schimbat. 

?Alege un model de laminat din colecția Universe 1433, de la Tarkett, pentru a crea o atmosferă unică în casa ta și pentru a reuși să obții o amenajare în care bunul-gust și eleganța sunt elemente cheie. Cu o rezistență sporită, oferită de grosimea de 14 mm a plăcilor, un model de laminat Universe se va dovedi o soluție pe termen lung pentru orice spațiu interior, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.   

rezistenta la umiditate laminat

Laminat UNIVERSE 1433

Montajul laminatului 

Laminatul este extrem de ușor de montat, iar plăcile pot fi așezate peste suprafețe precum beton, gresie, covor PVC, suport de lemn sau chiar un vechi laminat. Înainte de instalarea propriu-zisă, este necesar să te asiguri că suprafața este nivelată, că nu există praf sau imperfecțiuni și nici fisuri. 

Laminatul se montează prin îmbinarea plăcilor, grație sistemului inovator de instalare, care elimină nevoia de adeziv și transformă întreaga procedură într-una extrem de rapidă. Totuși, pentru a preveni deteriorarea parchetului din cauza diferențelor de umiditate sau de temperatură, este necesară crearea unor rosturi de expansiune, de circa 8-10 mm, atât între scânduri, cât și față de pereți, înaintea montării plintelor

Zone în care poate fi instalat laminatul 

În mod normal, laminatul poate fi instalat în orice spațiu interior, cu excepția celor predispuse la umiditate intensă și constantă, precum baia. Totuși, pentru cea mai bună experiență de utilizare, se recomandă alegerea unui laminat potrivit zonei în care se dorește instalat. De exemplu, pentru o pardoseală ce urmează a fi montată în bucătărie, se recomandă alegerea unui laminat rezistent la umiditate. În schimb, pentru un laminat ce urmează a fi montat pe hol sau în zone cu trafic intens, se recomandă instalarea de pardoseli care au o rezistență sporită la uzură și la șocuri. 

?Descoperă chiar acum colecția de laminate Pilot 1033 4V, de la Tarkett, care se remarcă prin rezistența sporită a plăcilor la uzură, zgârieturi și deformări, dar și prin plăcile înguste, care dau senzația de lejeritate și contribuie la crearea unui cadru confortabil și plăcut în propria ta locuință. Mentenanța ușoară, dar și confortul pe care îl oferă transformă modelele Pilot 1033 4V într-o soluție optimă pentru orice cămin.  

intretinere parchet

Laminat PILOT 1033 4V

Avantaje și dezavantaje ale parchetului multistratificat și ale laminatului

Cu toate că ambele tipuri de pardoseli reprezintă opțiuni potrivite pentru majoritatea spațiilor interioare, fiecare dintre cele două vine cu propriile sale avantaje și dezavantaje. În cele ce urmează, le vom dezbate pe fiecare: 

Avantajele și dezavantajele parchetului din lemn triplustratificat

Parchetul multistratificat reprezintă o opțiune potrivită atât pentru o casă, cât și pentru un apartament, stilul său unic, oferit de lemnul veritabil, fiind principalul motiv pentru care majoritatea persoanelor aleg să cumpere acest tip de pardoseală. Totuși, un parchet multistratificat prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. Iată care sunt acestea: 

Avantajele parchetului din lemn triplustratificat

  • Multiple opțiuni în ceea ce privește montarea. Acest tip de pardoseală poate fi instalat pe diferite tipuri de suprafețe, precum beton, gresie, șapă sau chiar un strat de susținere din lemn; 
  • Parchetul multistratificat vine în plăci gata de montare, ceea ce permite instalarea sa imediat după achiziționare;
  • Este fabricat din lemn, în procent de 100%, ceea ce oferă o experiență unică, un aspect aparte și o calitate desăvârșită;
  • Prezintă o foarte bună rezistență în timp și își va menține starea inițială pentru mai mulți ani, ridicându-se la standardele de calitate ale unui lemn de esență nobilă;
  • Fiind confecționat din lemn natural, parchetul multistratificat valorifică aspectul oricărei încăperi, datorită unicității fiecărei plăci din lemn;
  • O astfel de pardoseală este foarte silențioasă și absoarbe, într-un mod eficient, toate zgomotele;
  • În cazul în care s-a uzat, iar aspectul său nu mai este același, parchetul multistratificat poate fi recondiționat, prin rașchetare și lăcuire, astfel încât să îi fie redată frumusețea originală. Pentru o pardoseală multistratificată, operațiunea de recondiționare se poate întreprinde de maxim 4-5 ori. 

?Descoperă acum colecția de parchet multistratificat Salsa Premium, de la Tarkett, cu modele care oferă calitatea inconfundabilă, furnizată de un lemn de esență nobilă, și texturi moderne, care fac această pardoseală potrivită pentru orice locuință în care se dorește realizarea unei amenajări contemporane. Ușor de montat și de întreținut și cu o garanție de 30 de ani, oferită de Tarkett, modelele din colecția Salsa Premium reprezintă o opțiune trainică, aspectuoasă și calitativă de pardoseală, pentru orice cămin. 

avantajele parchetului

Parchet din lemn multistratificat SALSA PREMIUM

Dezavantajele parchetului multistratificat 

  • Fiind confecționat din lemn, acest tip de parchet necesită instrumente speciale pentru a fi instalat, dar și cunoștințe de specialitate, care pot genera costuri de montaj destul de mari;
  • Comparativ cu laminatul, parchetul multistratificat este mai predispus la deteriorarea cauzată de uzura zilnică, de șocuri sau de zgârieturi.

Avantajele și dezavantajele laminatului 

Laminatul reprezintă, pentru mulți, o opțiune accesibilă, ușor de întreținut, aspectuoasă și durabilă de pardoseală, fiind extrem de populară atât în rândul celor care locuiesc la casă, cât și al proprietarilor de apartamente. Iată care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale laminatului:  

Avantajele laminatului 

  • Este foarte simplu de instalat și poate fi montat pe aproape orice tip de suprafață, printre care beton, șapă gresie, covor PVC, un strat de lemn sau chiar peste o pardoseală laminată mai veche;
  • Datorită stratului decorativ, pe care poate fi imprimat aproape orice model, figură sau desen, de diferite culori, laminatul oferă posibilități aproape nelimitate de design; 
  • Este extrem de durabil și va rezista fără probleme, pentru o perioadă îndelungată, chiar și în condiții de trafic intens constant; 
  • Este foarte ușor de întreținut. Pentru curățare, nu este necesară utilizarea unor substanțe sau detergenți speciali și poate fi adus rapid la aspectul inițial, cu ajutorul unei cârpe uscate sau umede și al unei soluții obișnuite de curățare; 
  • În cazul în care este expus la soare pentru o perioadă îndelungată, laminatul își va menține proprietățile estetice și nu își va pierde culoarea, cum se întâmplă în cazul altor modele de pardoseli.

?Colecția de pardoseală laminată Fiesta 832, de la Tarkett, vine cu modele de laminat în diverse designuri și culori, care îți vor permite să-ți amenajezi locuința exact așa cum îți dorești. Cu o rezistență ridicată la zgârieturi și uzură și cu o textură care îți va oferi un maxim de confort, modele colecției Fiesta 832 sunt potrivite pentru orice cămin în care se dorește îmbinarea esteticului cu funcționalul, într-o armonie deplină. 

dezavantaje laminat

Laminat Fiesta 832

Dezavantajele laminatului 

  • Cu toate că aspectul laminatului este unul plăcut, există persoane care consideră că acesta nu poate fi egalat de cel de lemn veritabil, oferit de un parchet multistratificat;
  • Numeroasele opțiuni de design disponibile necesită o atenție sporită din partea consumatorului, pentru alegerea celui potrivit. Pentru ca frumusețea unui spațiu interior să nu fie alterată de modelul de laminat ales, este necesară alegerea unui design potrivit, care să pună în valoare întreaga amenajare;
  • În cazul deteriorării, cauzată fie de uzura zilnică, fie de un accident casnic, laminatul nu poate fi recondiționat și este necesară înlocuirea acestuia. 

Atât parchetul din lemn triplustratificat, cât și pardoseala laminată prezintă propriile particularități, cât și propriile avantaje și dezavantaje. De aceea, alegerea categoriei potrivite este o chestiune de gust, preferințe și nevoi, iar fiecare opțiune se poate dovedi ideală pentru un anumit individ. Informează-te cu privire la particularitățile fiecăruia și pune în balanță atât avantajele, cât și dezavantajele, pentru a lua decizia potrivită. 

Sursa Foto: Shutterstock, Tarkett     

Comentariile sunt dezactivate