Montarea mochetei. Cum montezi corect o mochetă
Mocheta este o soluție excelentă pentru spații rezidențiale, pentru un plus de confort. Imaginează-ți o pardoseală caldă, pufoasă și plăcută la atingere, indiferent de zona în care pășești. Mocheta asigură și un plus de căldură, dar și multiple posibilități de design. Iată cum se face montarea mochetei.
Tarkett are în portofoliu o gamă largă de mochete moderne și frumoase, cu modele în culori vibrante sau neutre, pentru toate gusturile și perfecte pentru locuințe.
Astfel, că dacă dorești să-ți renovezi, holul, sufrageria, camera copilului, pe scări sau chiar toată casa, trebuie să știi că există mai mulți pași importanți care asigură succesul lucrării.
Montarea mochetei – sfaturi și trucuri
Este important să știi de la început că mocheta în rolă trebuie lipită pe toată suprafața.
Mocheta astfel instalată va fi bine fixată pe stratul de suport, îmbinările vor fi invizibile și vei evita tocirea capetelor. Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este acela că rolele de mochetă trebuie să fie din același lot, pentru a evita diferențele de nuanțe.
Înainte de instalarea mochetei trebuie parcurși câțiva pași necesari:
- Scoaterea obiectelor de mobilier din spațiul în care urmează să fie montată mocheta
- Nivelarea stratului de suport
- Curățarea suprafeței de praf sau resturi de adeziv, dacă este cazul
- Realizarea unui test pentru verificare umidității pardoselii și a pereților – trebuie să fie perfect uscate
- Temperatura în cameră trebuie să fie în jur de 15 grade Celsius, în momentul montării, iar umiditatea din aer nu trebuie să depășească 70%
- Mocheta trebuie aclimatizată în camera în care urmează să fie instalată. Rolele trebuie desfăcute și lăsate în încăpere cel puțin 24 de ore înainte de montare.
- Atenție la modelul mochetei, pentru a te asigura că vei avea designul dorit
Montarea mochetei, pas cu pas
- Măsoară dimensiunile poardoselii și realizează o schemă în care să incluzi uși și scări, dacă este cazul. Este necesar să adaugi încă 5-10 centimetri în plus față de suprafața calculată, pentru a te asigura că ai suficient material.
- Conform schemei de instalare, marchează zonele unde trebuie tăiat materialul. Cu ajutorul unui cutter, taie mocheta, urmărind aceste marcaje.
- Adezivul trebuie pus pe stratul de suport și nu pe mochetă. Acesta trebuie să acopere uniform suprafața. Folosește un adeziv pe bază de apă.
- Surplusul de material trebuie tăiat, pentru ca mocheta să se potrivească perfect în spațiul destinat.
- Folosește un obiect solid din metal, pe care să îl treci pe toată suprafața mochetei, pentru a asigura o mai bună lipire a materialului.
- Mocheta poate fi curățată și poți călca pe suprafața ei imediat ce a fost instalată. Însă specialiștii recomandă o perioadă de 72 de ore înainte de a folosi camera în mod obșnuit.
Întreținerea mochetei
Mocheta este un material modern, tot mai folosit de către designerii de interior în decorarea locuințelor. Oferă posibilități multiple de design, este practică, ușor de întreținut, iar curățenia este foarte mult simplificată. Și asta deoarece cu o simplă aspirare săptămânală mocheta va fi curată, confortabilă și va arăta bine.
Eliminarea petelor de pe mochetă
În cazul în care mocheta s-a pătat, nu te îngrijora. Iată ce trebuie să faci pentru a elimina mai ușor petele:
- Este foarte important să acționezi rapid
- Folosind o bucată de hârtie, încearcă să absorbi cât mai mult din lichidul vărsat pe mochetă
- Dacă pata este proaspătă o poți îndepărta apoi ușor și eficient, cu o cârpă și puțină apă călduță.
- Curăță întotdeauna pata de la margini spre interior, pentru a evita extinderea ei