Cum asortezi parchetul cu mobila. 5 sfaturi utile
O pardoseală din lemn atrage imediat privirea atunci când intri într-o cameră. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face într-o amenajare este să nu ții cont deloc de pardoseală atunci când alegi mobila și restul decorațiunilor. Celelalte culori din cameră pot complimenta foarte frumos nuanța parchetului, dar este o adevărată provocare să le găsești pe cele potrivite. Trebuie mai întâi să decizi dacă îți dorești un spațiu discret sau vrei să exprime mai multă forță și îndrăzneală. Înainte de a alege culorile mobilei fii atent la nuanța generală a parchetului, dacă este una caldă sau rece.
Pardoseala în tonuri calde are nuanțe de galben, portocaliu sau subtonuri de roșu și poți alege piese de mobilier corai sau galben. Un parchet într-o nuanță de rece are diverse subtonuri de gri și se va completa cu o mobilă bleu, mov închis sau grena. Stabilite aceste lucruri, ai un bun punct de plecare în alegerea culorilor pentru mobilier. Există soluții chiar și pentru cei care de-a lungul timpului au achiziționat sau au primit diverse piese de mobilier din lemn și nu reușesc să le integreze în amenajarea lor. Iată câteva sfaturi utile de care este important să ții cont atunci când asortezi parchetul cu mobila.
Renunță la regulile vechi
Este foarte greu să alegi finisaje din lemn care să se potrivească perfect, mai ales dacă acestea sunt achiziționate în timp, de la producători diferiți. Nici măcar nu îți recomand ca piesele tale de mobilier, parchetul și alte decorațiuni din lemn să aibă exact aceeași nuanță. Contează foarte mult într-o amenajare să existe un mix de culori, texturi și imprimeuri pentru a aduce un plus de varietate și personalitate spațiului. Un parchet într-o culoare deschisă, în nuanțe de gri, alb sau bej este mult mai permisiv și îți permite mai multă libertate în alegerea culorilor pentru mobilier. Dacă alegi un parchet din stejar, într-o nuanță naturală, foarte deschisă, alege un mobilier cu un ton sau două mai închise. Asigură-te însă că variațiile fac parte din aceeași gamă cromatică, dacă pardoseala are un subton rece și mobilierul ar trebui să aibă tot un subton rece, chiar dacă este mai închis sau mai deschis.
Folosește un element tampon
Atunci când poziționezi o piesă de mobilier din lemn direct peste parchet, care are o altă culoare și un alt desen al fibrelor lemnoase, diferențele dintre cele două ies mai mult în evidență. În schimb, dacă așezi un covor sau o carpetă între ele, tranziția se face mai ușor între cele două piese. Spațiul o să pară mai echilibrat și atât piesa de mobilier cât și parchetul vor ieși în evidență. Acest truc se poate folosi fără probleme în amenajările clasice, dar și în cazul celor moderne.
Păstrează direcția
Dacă ai optat pentru un parchet cu un design rustic, un desen al lemnului mai evidențiat și cu noduri, ar trebui să alegi mobila mergând în aceeași direcție. Piesele de mobilier nu trebuie să aibă neapărat aceeași culoare sau nuanță, optează pentru unele cu un aspect rustic, care să aibă un desen al fibrelor lemnoase asemănător cu cel al parchetului. Ideea este să păstrezi pe cât posibil stilul amenajării propus, să fii consecvent până la capăt.
Albul te scoate din impas
Albul și lemnul sunt o combinație de succes, funcționează foarte bine împreună. În cazul în care ai mai multe tipuri și nuanțe de lemn care fac spațiul să pară aglomerat și mic, sparge aceste suprafețe cu ajutorul albului. De exemplu, dacă masa de bucătărie este aproximativ la fel cu parchetul poți contrabalansa totul cu ajutorul unor scaune albe. În living, alege corpuri suspendate și polițe tot din lemn, dar alege o măsuță de cafea și o comodă pentru televizor albe pentru a separa cele două nuanțe de lemn. Acest lucru se poate aplica foarte ușor și în cazul unei case de vacanță din lemn. În bucătărie vopsește pereții în alb și poți alege fără probleme pardoseala și mobila de bucătărie din lemn. Cel mai simplu, optează pentru un parchet alb și mobilier alb de inspirație retro la care să adaugi doar câteva accente de culoare cu ajutorul decorațiunilor.
Evită haosul
Nu este recomandat să alegi piesele de mobilier cu finisaje foarte diferite. Optează pentru două sau trei tipuri de finisaje pentru lemn și folosește-le pe fiecare de câteva ori, dacă spațiul îți permite, pentru un aspect cât mai contemporan și actual. Astfel interiorul nu va părea haotic, ci mai degrabă echilibrat, cald și primitor. Dacă ai un parchet deschis la culoare poți alege de exemplu în zona de luat masa scaune dintr-un lemn închis la culoare, iar în zona de intrare spații de depozitare sau câteva polițe din același lemn închis. Blatul de la bucătărie poate fi în nuanța parchetului.
Încearcă să ții cont de aceste sfaturi atunci când asortezi parchetul cu mobila, sunt destul de permisive și ușor de urmat. Acestea îți vor permite să te bucuri de amenajarea pe care ți-o dorești și să obții un spațiu cald și primitor. Faptul că pardoseala ocupă o suprafață atât de mare într-o cameră, este important să realizezi rolul pe care îl are asupra spațiului și s-o tratezi ca atare. Adică s-o incluzi în amenajare și să ții mereu cont de ea atunci când achiziționezi mobilier, decorațiuni sau când faci alte modificări. Parchetul poate fi chiar punctul de interes al unei camere, indiferent dacă are un finisaj modern, rustic sau unul vintage, poate fi cel care aduce un plus de personalitate spațiului tău. Ține doar de tine să-l pui în valoare cu ajutorul mobilierului și al decorațiunilor.