• amenajarea dormitorului

Amenajarea dormitorului: sfaturi utile și idei inspirate

Casa ta are o identitate inconfundabilă, conferită de modul în care te simți în fiecare dintre încăperile ei. Dacă livingul este locul în care primești oaspeții, iar bucătăria reunește membrii familiei, la finalul fiecărei zile, dormitorul este refugiul care îți reîncarcă rezervele de energie. Spațiu deopotrivă relaxant și recreativ, dormitorul înseamnă mult mai mult decât patul, dressingul sau noptierele. Pentru ca această cameră să îți ofere confort deplin, este important să abordezi decorarea ei într-o manieră cât mai personală. 

Specificul intim al dormitorului îți conferă libertate deplină pentru a găsi cea mai practică amenajare, fără a renunța la designul cât mai creativ. Alături de idei bune, însă, vei avea nevoie de soluții moderne pentru pereți, pardoseală și mobilier, care să îți garanteze atât un design în note relaxante, cât și proprietăți termice și acustice excelente. În rândurile de mai jos, descoperim cele mai recomandate colecții de covor PVC eterogen, covor PVC rezidențial, linoleum, pardoseală LVT, covoare, parchet din lemn și parchet laminat, pentru dormitorul tău.

Criterii de care să ții cont pentru amenajarea dormitorului
Ce alegeri inpirate poți face, în funcție de utilizare
Cum amenajezi dormitorul după tipul locuinței
Cum găsești un decor potrivit nevoilor tale
Ce greșeli să eviți în amenajarea dormitorului

Criterii de care să ții cont pentru amenajarea dormitorului

sfaturi pentru amenajarea dormitorului

Rolul de bază al dormitorului este acela de a fi mediul cel mai confortabil pentru tine, în care te întorci cu plăcere și din care ieși de fiecare dată în cea mai bună formă. Înainte de a defini un specific după care vrei să alegi toate elementele ce vor alcătui decorul, asigură-te că iei în calcul toți parametrii de care va depinde confortul conferit de această încăpere.

Stilul dormitorului

Identitatea acestui spațiu se regăsește în câteva aspecte-cheie, precum asocierile dintre diferitele elemente introduse în decor. Poți alege să încadrezi dormitorul în tematica generală a casei sau să-i oferi un stil individual, potrivit exclusiv cu personalitatea ta. 

stiluri pentru amenajarea dormitorului

Stilul vintage: ușor de recunoscut datorită paturilor din fier forjat, acest stil folosește un mobilier cu margini curbate, în culori neutre. Un aspect vintage al dormitorului implică piese cu aspect tipic anilor ’60-’80, așadar, nu neapărat în stilul retro al începutului de secol XX. Frumusețea acestei maniere de a decora se mai ascunde și în detalii foarte subtile, cum ar fi forma mânerelor dulapurilor, imprimeurile florale ale perdelelor și țesăturilor, precum și în portretele înrămate, prezente la tot pasul. 

stilul vintage pentru dormitor

Pardoseala unui dormitor vintage va fi pusă în valoare cel mai bine de un parchet din lemn uleiat, cum este și Tango Vintage, din portofoliul Tarkett, elegant și durabil. Sistemul de instalare T-Lock garantează o montare ușoară, iar după ce apar semne de uzură, dacă vrei să-i redai aspectul original, reține că poți șlefui pardoseala de 4-5 ori.

parchet din lemn

Parchet din lemn TANGO VINTAGE – CHAMPAGNE

Stilul rustic: dacă vrei să aduci aerul unei cabane montane în confortul casei tale, alege un pat și un dulap din lemn natur și transformă unul dintre pereți în accentul de culoare al camerei. Tavanul cu grinzi de lemn, expuse, este un punct important pe lista elementelor specifice acestui stil, iar combinația dintre lemn și piatră reprezintă cel mai reușit contrast. Simplu, călduros și minimalist, stilul rustic este definitivat de prezența unui șemineu în decorul dormitorului, un element neprețuit în serile de iarnă cu aer romantic. 

idei de amenajare a dormitorului

Covorul PVC rezidențial, cu textura sa de lemn, se potrivește ideal în acest decor. Cu o eleganță de inspirație naturală, tipică dușumelelor de lemn, dar cu o întreținere ușoară, această soluție oferă o instalare ușoară și garantează o durabilitate ridicată. 

Stilul clasic: înrudit cu stilul vintage, acesta te transpune în universul european, fie cu elemente baroce, fie grecești și romane. Mobilierul din lemn masiv și patul cu baldachin sunt elemente iconice ale acestui stil, ce se îmbină armonios cu draperiile groase și cu pereții vopsiți în culori pastelate. Textura pereților este una decorativă, cu model floral sau cu figuri geometrice, dar cu linii stilizate. Cu toate că pune un accent aparte pe funcționalitate, prin forma dreaptă a picioarelor mobilierului și prin mânerele sobre, stilul clasic include candelabrele cu multe brațe și abajururile textile. 

stilul clasic

Un covor pufos, de exemplu, din gama Dolce Vita de la Tarkett, conferă o atingere moale și mătăsoasă. Microfibra din poliester oferă rezistență în timp. Astfel, covorul nu se va scutura, iar fibrele nu se vor întinde și nici nu se vor strânge. 

covor pentru dormitor

Covor Dolce Vita 01 GGG

Stilul eclectic: plin de culoare și cu forme jucăușe, acest stil este reprezentat de combinația dintre piesele de mobilier spartane și cele opulente, cu obiecte de decor din materiale naturale. 

stilul eclectic

Pentru o notă de echilibru, parchetul din lemn Tango Art, cu textură lucioasă, oferă o gamă de culori pe placul oricărui pasionat al acestui stil de amenajare interioară. Realizat dintr-o esență de lemn cu personalitate, parchetul oferă o structură stabilă, un sistem de blocare puternic şi este tratat cu unul dintre cele mai durabile lacuri de pe piață. 

parchet

Parchet din lemn TANGO ART – AMBER

Dispunerea mobilierului

Cu cea mai mare parte a spațiului ocupată de pat și de șifonier, ai putea crede că nu mai ai loc de alte elemente. Totuși, un pat cu sertare și câteva polițe îți vor oferi spațiu suplimentar de depozitare, fără să îți restrângă libertatea de mișcare. Patul va fi poziționat perpendicular față de peretele cu ușa, astfel încât să nu ofere foarte multă vizibilitate dinspre hol, iar cel așezat în fața ferestrei va avea o tablie metalică, pentru a nu obtura fluxul de lumină naturală. 

Iluminatul

Fie că te numeri printre pasionații de lectură, fie că ai un birou amplasat în dormitor, recunoști importanța unei lumini artificiale de bună calitate, în acest spațiu. Becurile cu lumină caldă, recomandate pentru lustre sau lampadare, vor stimula producerea de melatonină și te vor ajuta să adormi mai repede și mai profund. Pentru veioze, însă, este recomandată o temperatură de culoare moderată, pentru a-ți menține atenția la un nivel ridicat atunci când citești. 

Dimensiunile încăperii

Acest criteriu te va ajuta să înțelegi mai bine care sunt soluțiile optime, atât în ceea ce privește mobilierul, cât și pardoseala. Într-un dormitor de mici dimensiuni, vei găsi mai utilă folosirea unui covor din polipropilenă – BCF, o opțiune practică, economică și potrivită chiar și cu decorurile interioare tradiționale. 

La polul opus, un dormitor de dimensiuni generoase va fi ideal pentru o pardoseală decorativă sub forma unui tapet din PVC ale cărui „cipsuri” vor fi dispuse într-o selecție bogată de culori atractive, în ton cu pereții. Diversitatea cromatică are o influență foarte mare asupra modului în care vei percepe dimensiunile dormitorului. 

Gama LinoWall oferă primul și singurul linoleum ce beneficiază de certificarea la incendiu Bs2-d0, cu tratament xf2™ al suprafeței, ce garantează o excelentă rezistență mecanică și chimică, inclusiv la acizi diluați, uleiuri, grăsimi, solvenți și substanțe alcaline. Toate aceste avantaje sunt rivalizate de aspectul vibrant al celor șase culori în care LinoWall este disponibil, ce pot conferi pereților oricărui dormitor o nouă interpretare. 

linoleum

Tapet LinoWall 2.00 mm MOHAIR 308

Ce alegeri inspirate poți face, în funcție de utilizare

dormitor roz

Dormitorul are un rol universal, dar valențele pe care le primește de-a lungul existenței, pur și simplu, îl redefinesc. Destinația pe care o acordăm acestui spațiu se va regăsi în fiecare detaliu pe care îl alegem pentru a definitiva decorul ideal. Un dormitor destinat unei singure persoane nu va răspunde acelorași exigențe pe care ar fi bine să le respecte unul pentru un cuplu proaspăt căsătorit. Totodată, camera unui copil se metamorfozează odată cu el, iar fiecare element de decor îl însoțește sau nu în drumul spre maturizare, după modul în care evoluează și după personalitate. În funcție de etapa în care te găsești sau de componența familiei, un dormitor poate fi amenajat în următoarele moduri:

Dormitorul pentru copil

Pare o performanță greu de atins, dar a combina nevoile unui birou cu cele ale unui loc de joacă este floare la ureche, atunci când îmbini elementele cu adevărat compatibile. De exemplu, nevoile de siguranță ale unui copil activ, care se joacă preponderent pe pardoseală, sunt satisfăcute cu ajutorul soluțiilor inteligente pentru pardoseli, cum sunt covoarele din PVC eterogen cu strat de protecție ranforsat și design modern abstract. Cele 12 culori disponibile corespund preferințelor celor mici, iar grosimea stratului de uzură, de 0,8 mm, este o garanție a unei anduranțe excelente și a rezistenței la lichide.  

dormitor pentru copii

Covor PVC eterogen Acczent Esquisse 

Este recomandat ca spațiul de studiu să ofere o atmosferă relaxantă, care să stimuleze dorința celui mic de a citi, de a desena sau chiar de a modela. Jocul de culori dintre birou, scaune și rafturi este indicat să fie unul complementar, iar proximitatea ferestrei ar fi ideală. Tot dormitorul va fi locul în care se va încadra cel mai bine gama de covoare Play, creată special pentru cei mici și oferită în 12 variațiuni surprinzătoare de imprimeu, de la teren de fotbal sau hartă a orașului până la modele abstracte sau figurine haioase. 

covor pentru dormitorul copiilor

Covor Play – Play 78 PMP 

Camera adolescentului

Au trecut vremurile în care pereții camerelor pentru adolescenți erau plini de postere, dar asta nu este altceva decât o veste bună. Opțiunile pentru decorarea acestei încăperi sunt mai potrivite ca oricând cu spiritul liber al celor care sunt pe cale de a-și forma o personalitate. Pentru un adolescent, dormitorul îndeplinește o paletă foarte largă de roluri. Sală de jocuri video, cabinet de studiu, cinema de ocazie și chiar refugiu în fața marilor dileme specifice acestei vârste, dormitorul unui adolescent cunoaște multe schimbări de-a lungul timpului. Stilul de amenajare minimalist și corpurile de mobilier înalte eliberează loc suficient pentru o pereche de bean bags, ideale pentru o cursă virtuală, la dublu. Potrivite cu designul suplu al mobilierului pentru tineri, covoarele din gama Pleasure conferă un aspect contrastant, prin aerul elegant, datorat nuanțelor de bej, maro, alb perlat și chiar argintiu. 

covor

Covor Pleasure – Pleasure 01 GMG

Dormitorul single

Apanaj al tinerilor ce au trecut de adolescență, dar potrivit la orice vârstă pentru persoanele single, această încăpere este puternic individualizată. Chiar dacă nu are neapărat un birou, biblioteca este nelipsită dintr-un dormitor single, iar gama de culori neutră a mobilierului este completată agreabil de accesorii cu accente de culoare. O pardoseală din covor PVC, din gama Absolut, este o soluție optimă pentru acest spațiu, datorită texturii realiste, cu aspect de lemn, ce conferă o notă de rafinament întregului ansamblu. Ușurința în curățare este un avantaj evident, alături de economia de timp obținută grație cerințelor scăzute de întreținere. Cu o instalare ușoară, grație tratamentului de protecție a stratului de suprafață Extreme, această pardoseală surprinde plăcut prin confortul resimțit la atingere, datorită texturii realiste, cu  embosare în registru.

parchet in dormitor

Covor PVC rezidential ABSOLUT – Liam 5

Dormitor matrimonial

Elementul central al acestui dormitor este patul dublu, cu un design clasic, ce indică și dimensionarea generoasă a încăperii. Dressingul de mari dimensiuni este un alt element tipic dormitorului destinat cuplului, iar setul de noptiere, comoda și măsuța pentru toaleta de dimineață sau pentru demachiere sunt o prezență obișnuită. Specificul acestei încăperi este unul dominat de eleganță, așa că alegerea pardoselii ar fi bine să țină cont de acest aspect. Cu nuanțe ce variază de la tonurile sobre tipice tropicelor, până la cele mai deschise, parchetul Salsa, din lemn multistratificat, conferă un plus de farmec indiferent de stilul dormitorului matrimonial și poate fi complementat cu o plintă elegantă. 

parchet din lemn salsa

Parchet din lemn SALSA – STEJAR ORIGINAL HG

? Dacă îți dorești o pardoseală finisată perfect sau ai nevoie de plinte decorative, potrivite cu textura și culoarea parchetului pe care l-ai ales pentru dormitorul tău, alege plinta furniruită 80 x 20, imprimată digital în 48 de nuanțe, care completează orice decor și se adaptează optim diferitelor tipuri de instalații și de pardoseli. 

plinta furnitura

Plintă furniruită 80 x 20 – print digital – ART BLACK OR WHITE

Cum amenajezi dormitorul după tipul locuinței

cum amenajezi dormitorul in functie de tipul locuintei

Dormitorul tău va reflecta însușirile casei în care se găsește, iar numărul de metri pătrați pe care îl ai la dispoziție va dicta inclusiv gradul de utilitate pe care îl vei conferi acestui spațiu. Atunci când ai o casă cu spații generoase, dormitorul este, în primul rând, un loc destinat confortului, iar patul dublu poate fi așezat în mijlocul camerei, fără teama că va obtura accesul la dressing sau că va îngreuna libertatea de mișcare. Într-un dormitor de mici dimensiuni, vei simți o limitare doar dacă nu vei aplica un mod ingenios de a dispune obiectele de decor și corpurile de mobilier. Pentru ca încăperea pe care ai ales-o pe post de dormitor să îți servească pe deplin drept loc de recreere, dar și pentru a profita la maximum de spațiu, ai la dispoziție câteva ponturi prețioase:

Dormitorul din garsonieră

Dimensiunile aparent restrictive ale acestui dormitor, ce servește totodată drept spațiu de dining și chiar de lucru, sunt un dezavantaj doar la prima vedere. În primul rând, vei alege o gamă de culori cât mai deschise, iar albul pereților te va ajuta să dobândești senzația unui spațiu și mai generos. Pardoseala din covor PVC eterogen Classic 40, disponibilă în formatele de doi, trei și patru metri, oferă oricărei garsoniere un decor atemporal și modern. Cu 36 de nuanțe disponibile, vei putea găsi designul care te inspiră cel mai mult, de la încrustațiile minerale sau pietrele prețioase până la efectele de lemn. Poziționarea patului depinde de conformația dormitorului. În mod normal, acesta ar trebui lipit de peretele principal, dar în cazul în care ai o încăpere dreptunghiulară, renunță la una dintre noptiere și așază patul pe lungime, în capătul dormitorului. 

decor pentru dormitor

covor PVC CLASSIC 40 – Antia BLUE GREY

Dormitorul din apartament

Polivalența este cuvântul de ordine al acestui dormitor, ale cărui roluri au fost îmbogățite în ultima perioadă. Loc de odihnă pe timpul nopții sau în weekend, spațiu de recreere pentru cupluri și chiar birou, pentru cei care lucrează de la domiciliu, dormitoarele sunt camerele în jurul cărora gravitează întregul apartament. Odată ce familia se mărește, dormitoarele pot avea roluri diferite, iar într-o locuință putem regăsi un dormitor pentru copil, alături de unul pentru adolescenți. 

În principiu, un dormitor amenajat într-un apartament va avea un design cu adevărat reușit dacă vei delimita clar cele două zone specifice. Cea destinată odihnei, cu patul, noptierele și polițele sale, diferă considerabil de zona de joacă pentru cei mici sau de spațiul de lucru al unui dormitor destinat adulților. O cale ingenioasă prin care poți obține această diferențiere este folosirea unui ton cromatic diferit al pardoselii, precum și plasarea unui corp de mobilier la granița dintre cele două zone. Acest corp poate fi o mică bibliotecă sau o comodă. Colecția de covor PVC rezidențial modern Evolution este rezistentă la uzură și la abraziune, este ușor de montat, are o întreținere facilă și oferă 16 tipuri diferite de design. 

covor pvc

Covor PVC rezidential EVOLUTION – Chevron 1

Dormitorul din casa cu grădină

Dominat de o paletă de culori inspirate de proximitatea grădinii, acest dormitor abundă în nuanțe de lemn natur, cu accente de verde, roșu, portocaliu și galben. Patul masiv, cu tăblie de lemn, și noptierele cu picioare lungi indică faptul că avem de-a face cu un loc dimensionat cu lejeritate, în care dressingul de mari dimensiuni poate coexista cu un set de fotolii comode, încadrate de o măsuță elegantă. Perdelele cu falduri bogate și draperiile groase au nevoie de un corespondent pe măsură la nivelul pardoselii, iar nimic nu este mai indicat la acest capitol decât un covor din gama Roma. Deopotrivă subtil și modern, acesta are o textură asemănătoare cu lâna și un imprimeu similar țesăturilor pictate manual. Cu forme geometrice abstracte și cu motive de inspirație naturală, aceste covoare se încadrează perfect într-un interior în care se regăsesc din plin elemente în gri, maro, alb, albastru, verde mentol și chiar roz. 

covoare roma

Gama de covoare Roma

Dormitorul din mansardă

Având în vedere amplasarea acestui dormitor, vei alege piese de mobilier ușoare, din materiale compozite, precum și un pat metalic, suplu și compact. Provocările tipice unui spațiu care este mai expus intemperiilor față de un dormitor convențional te vor determina să găsești o soluție împotriva apariției mucegaiului și dezvoltării microbilor. Astfel, poți alege un tapet conceput special pentru facilitățile medicale, un sprijin important pentru cei care se confruntă cu afecțiuni cum ar fi astmul sau alergiile. Vei crea, astfel, în dormitorul tău, un mediu care nu este doar plăcut, ci și sigur. 

Dacă îți dorești să reduci nivelul poluanților de mediu, cum ar fi praful, microbii din aer, particulele de aerosol și vaporii chimici, alege tapetul ProtectWALL 2CR. Cele 5 nuanțe pastelate și discrete te ajută să asortezi culoarea pereților la mobilier și la decorațiunile alese special pentru dormitorul tău de vis.

tapet pentru dormitor

Tapet PROTECTWALL 2CR

Cum găsești un decor potrivit nevoilor tale

culori potrivite pentru dormitor

Camera consacrată prin excelență relaxării este văzută prea des drept un loc în care mobilierul are rolul principal. Chiar dacă patul este elementul definitoriu al dormitorului, confortul acestui spațiu nu se leagă exclusiv de senzația pe care o resimțim la primele ore ale unei zile. Aspectul ergonomiei unor piese precum noptierele, comoda, dressingul, etajerele, fotoliile sau măsuța se adaugă și el potențialului pe care îl va dobândi dormitorul casei tale. Această încăpere devine, însă, un veritabil ecosistem, în care te regăsești pe deplin, doar dacă înglobezi în decorul general și următoarele elemente:

Pardoseala: o identitate aparte, conferită dormitorului tău, este ușor de găsit, cu ajutorul unei pardoseli deopotrivă ergonomice și durabile. Colecția Navigator evocă spiritul de aventură al marilor exploratori, prin designul inspirat de natură. Plăcile finisate în șanfren cu patru laturi sunt embosate în relief, pentru a răspunde exigențelor tipice zonelor cu trafic intens. Cu o mare rezistență la uzură, deformări și zgârieturi, parchetul laminat din colecția Navigator se instalează ușor, prin metoda click, iar întreținerea pe care o necesită este minimală.

Tapetul: varietatea de designuri te va pune în dificultate, la început, dar fiecare tip de tapet se adresează unor nevoi specifice. Tapetul pe suport vlies are strat inferior fabricat din fibre textile sau de celuloză, legate prin polimeri. Tapetul pe suport de hârtie are un strat superior din spumă vinilică, din PVC sau din fibre textile, pe când tapetul din PVC sau din linoleum oferă o flexibilitate și o durabilitate de excepție, în condițiile unui design creativ, cu multe modele disponibile. 

tapet

Tapet iQ Surface

Ce greșeli să eviți în amenajarea dormitorului

greseli de evitat in amenajarea dormitorului

Entuziasmul este cel care te-ar putea împiedica să păstrezi o privire de ansamblu asupra amenajării dormitorului, fie că ne referim la a păstra o unitate în stilul decorativ, fie la a alege corect obiectele de mobilier. Printre cele mai frecvente cauze care te-ar putea conduce la concluzia că nu ai făcut tot ce ai fi putut mai bine pentru amenajarea celei mai importante încăperi a casei s-ar putea număra:

Neglijarea importanței perdelelor: cu toții ne dorim un dormitor scăldat în lumină naturală, dar nu putem locui într-un spațiu din care să lipsească sentimentul elementar al intimității. Chiar dacă nu preferi, neapărat, draperiile groase, este bine să găsești perdele care să asigure o opacitate corespunzătoare, mai ales după lăsarea serii, când vei folosi lumina artificială.

Montajul slab din punctul de vedere al calității: imaginează-ți scenariul de coșmar, în care pardoseala din PVC eterogen sau omogen nu mai stă fixată, la doar câteva luni după montare, într-un dormitor amenajat cu șarm și menținut într-o stare impecabilă. Cu Tarkospray PRO, adezivul acrilic de înaltă calitate, fără substanțe toxice și cu emisii reduse de COV, obții o lucrare de cea mai bună calitate și contribui la crearea unui spațiu mai sănătos. 

spray adeziv

Spray adeziv TarkoSpray PRO

Lipsa noptierelor: din dorința de a folosi la maximum spațiul oferit de un dormitor de mici dimensiuni, ai putea cădea pradă tentației de a nu include noptierele în amenajare. Această decizie te-ar putea aduce în situația de a improviza ulterior, cu polițe ce nu se vor încadra în peisajul general al camerei. 

Abundența de elemente decorative: stilul personal va fi exprimat cel mai liber într-o încăpere precum dormitorul, unde ochii indiscreți nu au acces, iar tu te simți în largul tău. Cu toate acestea, în cazul în care vei exagera cu o viziune prea eclectică, ai putea ajunge la neplăcuta concluzie că ai un dormitor încărcat, în care nu te poți odihni corespunzător și nici citi în voie. 

Alegerea unui pat prea mare: venită dintr-o dorință firească, această greșeală va implica un efort financiar dublu, dacă ținem cont de nevoia înlocuirii patului ales inițial. Pentru a evita o asemenea întâmplare, asigură-te că măsori corect camera, înainte de a începe întregul proiect, și că estimezi bine necesitățile tale și pe ale familiei, în ceea ce privește libertatea de mobilitate. 

Dacă vei ține cont de recomandările de mai sus, poți să transformi proiectul amenajării dormitorului într-unul de succes. Cu o cromatică reușită, mobilier ergonomic și cu soluții potrivite pentru pardoseală și pereți, te vei simți mereu odihnit și inspirat. 

Credit foto: Tarkett, Shutterstock

Credit video: Tarkett Youtube Romania

Comentariile sunt dezactivate